BULL-BEARRATIO

Een stierenmarkt, of een markt die bullish is, is positief gestemd. Aandelen hebben in dat geval op de beleggers het effect van de spreekwoordelijke rode lap op de stier.

Een berenmarkt, of een markt die bearish is, is een koude markt, een markt waar geen fut in zit. De beleggers verlaten de aandelenmarkt omdat ze elders op zoek zijn naar zachte warmte.

De zogenaamde bull bearratio is de ratio die het sentiment weerspiegelt dat de beleggers over de markten hebben. Om deze ratio op te stellen worden een groot aantal financiële analisten wekelijks ondervraagd. Een bull-bearratio van 1 betekent dat er precies even veel analisten zijn met positieve verwachtingen als met negatieve verwachtingen, want het aantal positieve verwachtingen wordt gedeeld door het aantal negatieve. Als het cijfer lager ligt, betekent dit dat het algemene beleggerssentiment negatief is, en als het hoger ligt, wijst dit op een overwegend positief beleggerssentiment.

Het is geen financiële wet, maar over het algemeen wordt de term berenmarkt gebruikt wanneer verschillende belangrijke beursindices met 20% of meer dalen over een periode van ongeveer twee maanden, te rekenen vanaf het recentste hoogtepunt.