BOOKBUILDING

Vooraleer een bedrijf zijn aandeel naar de beurs kan brengen, een obligatie kan verkopen of een pakket eigen aandelen in eigen bezit aan de man kan brengen, moet een bepaalde procedure worden gevolgd die in het jargon bookbuilding wordt genoemd. Men kan immers deze effecten niet zomaar op een markt afficheren en met de verkoop starten.

 

In een eerste fase zal de verkoper een begeleidende bank kiezen of een bankensyndicaat (bestaande uit meerdere instellingen) aanstellen om de hele verkoopprocedure in goede banen te leiden.


In een tweede fase gaan de betrokken banken de markt aftasten om te onderzoeken tegen welke prijzen er welke hoeveelheid kan worden geplaatst. De banken gaan een orderboek samenstellen en de vraag op het aanbod, zijnde de te verkopen aandelen of obligaties daarop afstemmen. Ze nemen contact op met andere financiële instellingen, verzekeringsmaatschappijen en andere beleggers en polsen naar hun interesse. Ze informeren zich ook hoeveel de geïnteresseerden bereid zijn voor het effect te betalen. Eenmaal een evenwichtsprijs is gevonden, kan de plaatsing met succes worden afgerond.