BEURSTAKS of TOB of TAKS OP BEURSOPERATIES

 De TOB, oftewel de ‘taks op beursverrichtingen’, ook wel ‘beurstaks’ genoemd, is een taks die u als belegger in heel veel gevallen aan uw been hebt als u een aandeel, een obligatie, een certificaat, een gereglementeerde vastgoedvennootschap, een beleggingsfonds, een beursgenoteerd fonds (zoals een tracker) en noem maar op koopt én verkoopt. In veel gevallen betaalt u dus tweemaal de beurstaks. En of u nu winst of verlies hebt gemaakt, speelt daarbij geen enkele rol. Vadertje Staat passeert altijd langs de kassa.

Volgorde van aanrekenen?
BIJ AANKOOP
De taks wordt aangerekend op uw aankoopbedrag, dus zonder rekening te houden met eventuele instapkosten of makelaarsloon. Voorbeeld. U koopt tien aandelen aan 100 euro. De beurstaks zal berekend worden op 1 000 euro.
BIJ VERKOOP
De taks wordt aangerekend op uw verkoopbedrag, dus zonder rekening te houden met eventuele uitstapkosten of makelaarsloon. Enkel wanneer u een fonds verkoopt waarop u een meerwaardebelasting dient te betalen, wordt die meerwaardebelasting eerst afgetrokken van de verkoopwaarde. Op dat verrekende bedrag wordt vervolgens de beurstaks aangerekend. Voorbeeld. U verkoopt tien fondsen voor 100 euro en betaalt daarop 10 euro meerwaardebelasting. De beurstaks zal berekend worden op 990 euro.