BEHAVIOURAL FINANCE

· Met de term 'Behavioural Finance' wordt een domein aangeduid binnen de financiële research dat psychologische elementen identificeert in het beslissingsproces.
De theorie plaatst vraagtekens bij de traditionele modellen, die ervan uitgaan dat beleggers altijd op een rationele manier risico- en rendementsfactoren tegen elkaar afwegen, zodat de handel gebeurt zonder scheeftrekkingen.
Het menselijke trekje dat we niet graag onze fouten toegeven (door de psychologen ‘angst voor spijt’ genoemd), kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat we als belegger te lang aandelen bijhouden waarvan de koers daalt, of te snel aandelen verkopen waarvan de koers stijgt.
· Volgens financiële behaviouristen kun je door rekening te houden met psychologische factoren aandelen identificeren waarvan de koers geen correcte weerspiegeling is van de reële winstvooruitzichten van een onderneming.
Dat kan zijn omdat de beleggers te pessimistisch zijn, en in dat geval is de kans groot dat het aandeel goedkoop is. Of de beleggers kunnen ook te optimistisch zijn, en dan wordt het aandeel te duur en kunt u maar beter verkopen.

Zie ook efficiënte markt.