ALGEMENE VERGADERING

Zoals de naam doet vermoeden is de algemene vergadering een grote vergadering; Daarop zijn alle aandeelhouders van een onderneming uitgenodigd om te stemmen over de beslissingen die moeten worden genomen in verband met het leiden van de onderneming in de breedste zin van het woord, maar ook in verband met de dividendverdeling en met welbepaalde operaties, zoals bijvoorbeeld een aandelensplitsing.

De bezitters van aandelen die bij het publiek verspreid zijn, krijgen de uitnodiging voor de algemene vergadering via de pers.

Uiteraard nemen slechts weinig particuliere aandeelhouders aan de algemene vergadering deel. Niet alleen tijdsgebrek of een gebrek aan belangstelling zijn daar verantwoordelijk voor, maar ook het feit dat ze slechts een beperkt stemrecht hebben en uiteindelijk dus slechts weinig gewicht in de schaal kunnen leggen bij de eindbeslissingen.

Een algemene vergadering wordt jaarlijks bijeengeroepen (het gaat om de   gewone algemene vergadering) of ter gelegenheid van meer uitzonderlijke situaties. In dat geval gaat het om een buitengewone algemene vergadering.