Nieuws

Koersmanipulatie: opletten geblazen!

6 maanden geleden - donderdag 17 januari 2019
Fake news verspreidt zich tegenwoordig steeds sneller…

Valse berichtgeving met de bedoeling de beurskoers van bedrijven te beïnvloeden, is een fenomeen van alle tijden. Wees dus bijzonder voorzichtig met allerhande (pseudo)analyses op websites, blogs en social media, zeker als het over kleinere of onbekende bedrijven gaat. We kunnen u niet genoeg waarschuwen. En zit u met vragen, aarzel dan niet om contact op te nemen!

Valse berichtgeving met de bedoeling de beurskoers van bedrijven te beïnvloeden, is een fenomeen van alle tijden. Maar door de opmars van internet, sociale netwerken en allerhande online fora waar zogezegd onafhankelijk beleggingsadvies met "de crowd" gedeeld wordt, verspreidt "fake news" zich vandaag uiteraard een pak sneller dan vroeger.

Als u vrij actief bent op internet, hoed u dan voor websites waar aan zogenaamde 'content curation' wordt gedaan. De term is overigens moeilijk te vertalen, maar denk aan de curator van een museum. Een ‘content curator’ verzamelt, selecteert en filtert inhoud, plaatst deze online en geeft er commentaar bij, samen met de andere gebruikers of volgers. Voorbeelden in de wereld van beleggingen zijn o.a. Seeking Alpha en The Motley Fool.

Over het algemeen vindt u er in verhouding meer berichten over kleinere bedrijven die niet of amper gevolgd worden door betrouwbare analisten, aangezien zogenaamde "primeurs" dan ook moeilijker te verifiëren zijn en het meteen ook makkelijker is om beleggers bij de neus te nemen.

Soms neemt dat bedrog verregaande proporties aan. Zo is er een gekend voorbeeld van een Schotse trader die een valse Twitteraccount had aangemaakt die sterk geleek op die van een gerenommeerd bureau voor beleggingsadvies om vervolgens via een vals bericht de koers van farmabedrijf Sarepta Therapeutics omlaag te halen.

Nog sterker is het verhaal van de vroegere manager van Galena Biopharma (intussen opgegaan in Sellas Life Sciences), die zelf anderen betaalde om vals nieuws over zijn bedrijf te verspreiden om de aandelenkoers omhoog te stuwen en zich daar danig mee te verrijken.

Beide heerschappen liepen tegen de lamp en mogen het nu uitleggen aan een rechter, maar intussen zijn er wel weer heel wat kleine beleggers de dupe en moeten zij bang afwachten of ze ooit nog iets van hun centen zullen terugzien.

Deel dit artikel