Nieuws

De FSMA waarschuwt voor de gevaren van Initial Coin Offerings (ICO’s)

1 jaar geleden - donderdag 23 november 2017
De kans op kapitaalverlies is gigantisch hoog, o.a. door de gevoeligheid voor fraude.

Beleg er zeker niet in!

Wat is een ICO?

Een ICO is voor kleine bedrijven of start-ups een nieuwe manier om zich te financieren. Tijdens zo’n ICO brengt een bedrijf publiekelijk een eigen digitale munt of digitale “token” uit. Beleggers die in het bedrijf willen beleggen kunnen tokens kopen en betalen die doorgaans met een virtuele munt. Vaak is dat de Ether (soms ook de Bitcoin of een andere digitale munt).

Wat kunt u met zo’n token doen?

De belegger die tokens koopt, kan deze vaak nadien gebruiken op het online platform van het bedrijf om diens diensten of goederen af te nemen. De start-up Storj.io, actief in online dataopslag, is zo’n voorbeeld. Wie op de eigen digitale munt (Storjcoin) van dit bedrijf inschreef, kan die gebruiken om data op de servers van het bedrijf op te slaan.

Bovendien kunnen de tokens nadien aan andere geïnteresseerden worden verkocht. Beleggers hopen dat het bedrijf een succes wordt zodat de tokens tegen een hogere prijs kunnen worden doorverkocht.

Ongereguleerd en kans op fraude

De FSMA maant investeerders aan tot voorzichtigheid. ICO’s zijn niet onderworpen aan enige regelgeving. Een gevolg daarvan is dat start-ups niet verplicht zijn om informatie te verstrekken over de financiële staat van het bedrijf, de vooruitzichten, enz. Dat maakt het zeer moeilijk om de risico’s in te schatten.

Besef ook dat start-ups beperkte overlevingskansen hebben waardoor het verlies van uw kapitaal zeer realistisch is. Slechts een beperkt percentage van de start-ups groeit uit tot een succesverhaal. Bovendien schuilen achter sommige ICO’s oplichters die met het geïnvesteerde kapitaal aan de haal gaan.

Deel dit artikel