Nieuws

Hoed u voor valse digitale munten

1 jaar geleden - woensdag 27 september 2017
Zwisterland heeft recentelijk een platform opgedoekt. China ook.

De Zwitserse financiële toezichthouder heeft recentelijk het handelsplatform Quid Pro Quo Association opgedoekt. Dat platform gaf met de E-Coin een eigen digitale munt uit, maar uiteindelijk bleek het dus om een nepmunt te gaan met heel wat gedupeerde beleggers tot gevolg.
We raden steeds af in virtuele munten te beleggen (ook niet in de Bitcoin).

Wat er gebeurd is

Quid Pro Quo Association profiteerde van het succes van de Bitcoin, de virtuele munt die amper een paar jaar geleden gelanceerd werd en die haar waarde spectaculair zag toenemen, om met de E-Coin ook geld op te halen (minstens 3,5 miljoen euro!) bij nietsvermoedende beleggers. Helaas bood die E-Coin niet hetzelfde beschermingsniveau als de Bitcoin en vermoedde de Zwitserse waakhond al vrij snel dat de koers van de E-Coin gemanipuleerd werd, wat uiteindelijk leidde tot het verbieden van de munt. Ook in China werden al gelijkaardige maatregelen genomen tegen andere virtuele nepmunten, die momenteel nog altijd ontsnappen aan enige vorm van strenge en afdoende controles.

Geen waterdicht register

Bij echte digitale munten zoals de Bitcoin maakt men gebruik van ‘Blockchain’, een softwareplatform voor digitale activa. Eigenlijk kunt u Blockchain vergelijken met een groot boek waarin alle transacties worden geregistreerd en dat niet door één persoon of entiteit wordt beheerd, maar door veel verschillende partijen wordt gecontroleerd. Daardoor is het ook quasi onmogelijk om fraude te plegen en zijn de houders van digitale munten dus beschermd.

Ook echte digitale munten zijn risicovol

Helaas circuleren er dus ook valse digitale munten waarbij het onderscheid met de echte moeilijk te achterhalen is. Met de bekendere digitale munten zoals Bitcoin of Ethereum hebt u weliswaar de zekerheid dat u met een echte digitale munt te maken hebt, maar ook de waarde van die munten is erg volatiel. Zo zijn er al verschillende momenten geweest waarbij de Bitcoin op 1 dag zowat een derde van zijn waarde verloor. Belangrijk om te weten, is dat de waarde van zo’n digitale munt afhankelijk is van de wet van vraag en aanbod. Zolang er vertrouwen heerst, hechten de mensen er een bepaalde waarde aan, maar als dat vertrouwen om welke reden ook plots zoek raakt, dan kan zo’n munt in principe ineens helemaal waardeloos worden. Beleggen in digitale munten is in elk geval niet zonder risico’s en we raden u voorlopig af om ermee te beginnen.

Deel dit artikel