Nieuws
Beleggen in diamanten met beloofde rendementen van 8 à 15% per jaar? 1 jaar geleden - donderdag 6 april 2017
Pas op voor oplichting! U dreigt uw inleg nooit terug te zien.
Beleggen in diamanten met beloofde rendementen van 8 à 15% per jaar?

Beleggen in diamanten met beloofde rendementen van 8 à 15% per jaar?

Niet eens zo geslepen oplichters

Het was de Franse toezichthouder AMF die beleggers begin dit jaar waarschuwde tegen de vele dubieuze diamantaanbiedingen: fictieve adressen, gewichtige verkooppraatjes, onrealistisch hoge rendementen, contactpersonen die "verdwijnen" na uitvoering van een eerste storting... elementen genoeg met een reukje aan.

 

Wanneer moet een knipperlicht gaan branden?

– Als u niet goed weet wie er schuilgaat achter de website of Facebookpagina in kwestie (veelal ook geen melding van erkenning door financiële toezichthouders).

– Als u een e-mailadres en een telefoonnummer moet opgeven om teruggebeld te worden. Het kan natuurlijk ook dat oplichters uw gegevens al hebben bemachtigd en u meteen zelf opbellen om een voorstel te doen. Ga nooit in op beleggingsvoorstellen langs de telefoon!

– Als de website poogt om er betrouwbaar uit te zien door persartikels, reportages, enz. te publiceren die de argumenten kracht moeten bijzetten.

 

Hebt u zich toch om de tuin laten leiden?

Als u het slachtoffer bent geworden van bedrog, dien dan een klacht in bij de politie op www.lokalepolitie.be/zones en meld uw geval ook bij het meldpunt van de FOD Economie: www.economie.fgov.be/nl/consument/bedrog/slachtoffer.

 

De ene diamant is de andere niet

Niet alle voorstellen rond diamant zijn per definitie malafide, maar de waarde van diamanten bepalen is geen sinecure. Ze is o.a. afhankelijk van het gewicht (uitgedrukt in karaat), de kleur, de slijpwijze en de zuiverheid. Aangezien de kans klein is dat u zelf over de juiste kennis beschikt, bent u dus afhankelijk van het oordeel van een (betrouwbare) specialist, zodat u niet meer betaalt dan de diamant in werkelijkheid waard is.

Deel dit artikel