Lux - Airport

LU0092846210
Waarschuwing
Toevoegen aan portefeuille
270,00 EUR 19/08/2019 0:00 Brussel
0,00 EUR (0,00 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
216,0000 270,0000  52 weken min max
28,17 % Rendement 1 jaar
3,54 % Verwacht nettodividendrendement
Alle details
Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?
Lees hier onze analyse.

Artikels

 • Analyse
  Lux-Airport: de verkoopakte is op 27 juni verleden 1 maand geleden - dinsdag 9 juli 2019
  De liquidatiecoupon zal in september worden uitbetaald.
   
   
   
   

  De adviezen van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voorbehouden voor abonnees. Krijg 5 gratis credits om deze inhoud te ontdekken.

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Lux-Airport heeft met Leasinvest Real Estate een overeenkomst gesloten voor de verkoop van twee gebouwen 1 maand geleden - woensdag 26 juni 2019
  Het betreft twee kantoorgebouwen in de buurt van de luchthaven van Luxemburg.

  Leasinvest Real Estate bezit bijna 70% van de certificaten van Lux-Airport. Het is dus geen verrassing dat de GVV de panden van Lux-Airport heeft gekocht. Het verlijden van de verkoopakte is gepland voor eind juni.

  Wél verrassend is het bedrag van 47,3 miljoen euro dat Leasinvest Real Estate op tafel legt. Dat ligt zo’n 47% hoger dan de meest recente schatting door een onafhankelijke expert.

  Wij schatten dat de liquidatiecoupon rond de 235 euro netto zal uitkomen. Hebt u nog enkele vastgoedcertificaten in uw bezit, dan kunt u proberen deze tegen een hogere prijs te verkopen. Werk wel met een limietorder. Lopen de verkoopkosten te hoog op, dan wacht u beter de vereffening af.

  Koers op het moment van de analyse: 254,20 EUR

  Deel dit artikel

 • Analyse
  De grootste huurder van Lux-Airport trekt eind 2019 de deur achter zich dicht 3 maanden geleden - woensdag 8 mei 2019
  De jaarlijkse informatievergadering leverde niets beduidends op.

  Wel zal de huuropzeg door onder meer Nutella-maker Ferrero International de leegstand sterk doen toenemen. Op basis van de waarde zoals die per eind 2018 werd geschat door een onafhankelijk expert, ramen wij de liquidatiewaarde op ongeveer 170 EUR netto. De huidige koers ligt daar een heel stuk boven en zonder nieuwe huurders dreigt de huursituatie erop achteruit te gaan.
  Verkoop uw certificaten, en werk daarvoor met een limietorder.
   

  Coupon boven verwachting

  Lux-Airport heeft betrekking op twee kantoorgebouwen in de buurt van de luchthaven van Luxemburg. De certificaathouders ontvingen in maart een coupon (nr. 15) van 11,935 EUR netto. Wij hadden slechts gemikt op 10,95 EUR netto, onder meer door de renovatiewerken aan de inkomhal, maar uiteindelijk bleef er dus toch meer over dankzij de hogere huurinkomsten. Aangezien de leegstand in 2019 zal toenemen, verwachten we voor maart 2020 een lagere coupon van 9,56 EUR netto. 

  Leegstand op komst

  Eind februari kwam er een einde aan het huurcontract met de financiële speler Baum Management, die sinds november 2018 de failliete huurder Global Fund Management verving. Ook het contract met sectorgenoot Carne GFS Luxembourg eindigt eind juni. Hierdoor zal de bezettingsgraad terugvallen van 95% naar zowat 86 à 87%. 
  Ferrero International, goed voor een vijfde van de totale huuroppervlakte, heeft ook zijn opzeg gegeven. Dit komt niet als een verrassing. De groep heeft namelijk in de buurt een eigen hoofdzetel gebouwd. Het huurcontract stopt eind 2019 waardoor de bezettingsgraad verder zal dalen richting 66-67%, tenzij de huursituatie intussen wijzigt. 

  Koers op het moment van de analyse: 250 EUR

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Wat te doen met Lux-Airport? 1 jaar geleden - dinsdag 15 mei 2018
  Vooral gezien onlangs bekend raakte dat het vastgoedcertificaat nu grotendeels in handen is van de GVV Leasinvest Real Estate.

  De recente informatievergadering van het vastgoedcertificaat Lux-Airport leverde geen groot nieuws op. Begin dit jaar was er wel belangrijk nieuws. De GVV Leasinvest Real Estate liet toen immers weten dat het nu het merendeel van de certificaten van Lux-Airport bezit.
  Gezien de koers boven de door ons geschatte nettoliquidatiewaarde ligt, verkoopt u best uw certificaten.

  Lagere verwachte coupon

  Lux-Airport, dat betrekking heeft op twee kantoorgebouwen (gebouwen B en E) gelegen aan de luchthaven van Luxemburg, zag over boekjaar 2017 de huurinkomsten stijgen met 1,8% en was in staat om op 29 maart een coupon (nr. 14) uit te keren van 13 EUR bruto, alias 12,088 EUR netto. Dit is iets hoger dan de 11,65 EUR netto waarop we tipten.

  Voor maart 2019 mikken we eveneens op een brutocoupon van 13 EUR. Netto zal de coupon wellicht lager uitkomen, namelijk op 10,95 EUR. Reden hiervoor is dat de coupon zal bestaan uit een kleiner deel “terugbetaling kapitaal”, en dit terwijl net dit deel vrijgesteld is van roerende voorheffing (30%). Er zal dus een groter deel van de coupon worden belast, waardoor u netto minder zult overhouden.

  Sterke huursituatie

  Vallair Solutions huurt sinds kort extra kantoorruimte, goed voor zo’n 1,3% van de totale kantooroppervlakte. Het huurcontract ging op 1 april 2018 in en loopt tot 31 maart 2024. De bezettingsgraad is volgens ons hierdoor opgelopen tot ongeveer 95% (94% voorheen). De belangrijkste huurder Ferrero, dat 25% van de huurinkomsten vertegenwoordigt, heeft geen gebruik gemaakt van de optie om zijn huurcontract op te zeggen en zal dus niet op 1 januari 2019 vertrekken. Op 30 april 2020 krijgt Ferrero een extra opzegmogelijkheid, mits een vooropzeg van één jaar. Het vertrek van Ferrero is slechts een kwestie van tijd want de groep bouwt in de nabije omgeving een eigen hoofdkantoor.

  Evaluatie

  De openbare gereglementeerde vastgoedvennootschap Leasinvest Real Estate kocht in het vierde kwartaal van 2017 gretig certificaten in van Lux-Airport en maakte vervolgens op 24 januari 2018 bekend twee derde of meer van de certificaten in handen te hebben. Dat verklaart waarom de beurskoers van Lux-Airport tussen september en eind november fors hoger schoot van 195 tot 312 EUR op een gegeven moment.

  Eind 2017 trok de aangestelde onafhankelijke expert de waardering op van het vastgoed van Lux-Airport (+ 3,9% t.o.v. 2016). Op basis van die schatting ramen we de nettoliquidatiewaarde nu tussen 175 en 180 EUR. Dat is lager dan het huidige koersniveau. Maar daar Leasinvest Real Estate inmiddels zijn belang fors uitbreidde, vermoeden we dat die waardering wel eens te laag kan liggen. Al bij al zijn we van mening dat het toch beter is om uw certificaten te verkopen (o.a. toekomstig vertrek Ferrero, …).

  Koers op het moment van de analyse: 220,00 EUR

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Lux-Airport: verbeterde huursituatie 2 jaar geleden - woensdag 3 mei 2017
  De resultaten van het vastgoedcertificaat zijn in 2016 mooi hoger gegaan.

  Toch handhaven we ons verkoopadvies. VERKOPEN.

   

  Forse toename huurinkomsten

  Lux-Airport, dat twee in 1991 opgetrokken kantoren (B en E) bezit van het European Bank & Business Center, een complex van 6 gebouwen naast de luchthaven van Luxemburg, zag zijn huurinkomsten over boekjaar 2016 met 16% stijgen en tegelijk zijn kosten dalen.

  Op 31 maart werd dan ook een fors hogere coupon (nr. 13) uitgekeerd, goed voor 14 EUR bruto én netto, aangezien het volledige bedrag beschouwd wordt als een terugbetaling van het kapitaal en daardoor vrijgesteld is van roerende voorheffing (30%). Wij hadden slechts op 10 EUR netto getipt.

   

  Aantrekkende huursituatie

  Het jaar 2016 werd gekenmerkt door een aangroei van de verhuurde oppervlakte. Twee bestaande huurders (Vallair Solutions en Rigo Trading) namen bijkomende kantoorruimte en parkings in, goed voor ±6 % van de totale oppervlakte.

  Anderzijds verlieten Dental Finance en Dental International, die samen iets minder dan 1,5% van de totale oppervlakte huurden, het complex op 28 februari 2017.

  Alles bij mekaar schatten we dat de bezettingsgraad sinds 1 maart 2017 ongeveer 94 % bedraagt. Wel gaf de huurder Dagli (1,2 % van de totale oppervlakte) zijn opzeg met ingang van 30 september 2019. En daarnaast mogen we ook Ferrero, goed voor zowat 25% van de huuropbrengsten, niet uit het oog verliezen. Die huurder kan eind 2018 zijn contract opzeggen en de kans dat Ferrero dit doet is groot, aangezien het niet zover uit de buurt een eigen kantoorgebouw aan het bouwen is.

   

  Couponverwachting

  Als de huursituatie onveranderd blijft en er geen uitzonderlijke renovatiewerken zijn, verwachten we dat de brutocoupon in maart 2018 op 14 EUR gehandhaafd blijft.
  Als we ervan uitgaan dat slechts een gedeelte van de coupon beschouwd zal worden als een (van roerende voorheffing vrijgestelde) terugbetaling van kapitaal (we mikken op 6,15 EUR), komt de totale nettocoupon uit op ± 11,65 EUR.

   

  Toch beter verkopen

  Aangezien de door ons geschatte netto liquidatiewaarde van zowat 170 EUR (op basis van de waardeschatting door de onafhankelijke expert eind 2016) licht onder de huidige koers uitkomt, en gezien de mogelijk negatieve impact van Ferrero de komende jaren, zijn we ondanks het huidige fraaie couponrendement (6,8 % netto) geen grote fan.

  Bovendien is de hoge bezettingsgraad het gevolg van de huidige schaarste aan kantoorgebouwen in Luxemburg, maar als de markt keert, zal dit type gebouwen het hardst getroffen worden.

   

  Koers op het moment van de analyse: 175,00 EUR

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Segment Kantoren
Maximumkoers afgelopen 12 maanden 270,00 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 216,00 EUR
ISIN-code LU0092846210
Beurs Brussel
Aantal bestaande aandelen 150.000
Beurskapitalisatie (in miljard) 0,04 EUR
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 17
Website www.kbc.be/corporate/en/article/financing.html

Prestaties (in euro)

Rendement 3 maanden 17,64 %
Rendement 6 maanden 9,51 %
Rendement 1 jaar 28,17 %
Rendement 5 jaar 22,47 %

Sleutelcijfers per certificaat

Laatste nettodividend 11,94 EUR
Volgende nettodividend 9,56 EUR
Bezettingsgraad 86,00 %

Beursgegevens

Verwacht nettodividendrendement 3,54 %
;