- Beleggen
- Lijst van goudfondsen
- Analyses van goudfondsen
- Sterke dollar weegt op goud
Sterke dollar weegt op goud
2 maanden geleden - donderdag 17 november 2022
Moet u in goud beleggen, ondanks de sterkte van de dollar? In fysiek goud? Of op de beurs via fondsen, trackers of ETC’s?
Goud doet het (in dollar) weliswaar beter dan aandelen (-20%) en obligaties (-12%), maar toch hadden beleggers er (veel) meer van verwacht gelet op de morose tijden op de financiële markten.
Twee spelbrekers
Waanzinnige dollar
De dollar breekt potten op de valutamarkten. Hij staat al 15% (!) hoger tegenover de euro dit jaar. Omdat de goudprijs in dollar wordt uitgedrukt, weegt dat op de vraag naar goud. Het edelmetaal wordt immers overal duurder na omzetting in lokale munt. Dat is dé belangrijkste reden waarom goud niet de pannen van het dak speelt.
Stijgende rentevoeten
Goud is renteloos. Hoe hoger de vergoeding op vastrentende beleggingen, hoe meer de beleggers de kaart van vastrentende beleggingen gaan trekken. In de VS ging de tienjarige rente dit jaar van 1,63% naar 4,16%. In de eurozone zagen we een klim van 0,31% naar 3,21%. Voor velen zijn dat al aantrekkelijke niveaus.
Wanneer breekt de goudprijs uit?
Wie een prijsvoorspelling over goud wil doen, moet vooral inschatten hoe de dollar zal evolueren. En voorlopig zien we op dat vlak niet echt veel verandering tegenover de euro (en zelfs andere munten). Onze economie doet het een pak slechter dan de Amerikaanse en de rentevoeten liggen er hoger, wat volk richting dollar lokt. Voorlopig zwaait koning dollar de plak en dat is dus minder goed nieuws voor de goudprijs.
Beleggen in goud?
Het negatieve effect van de dollar wordt gelukkig gecompenseerd door de eventuele valutawinst die u haalt bij omzetting in euro. Dat is de reden dat de goudprijs al 3% hoger staat in euro dit jaar. Waarom zou u in goud beleggen? Als verzekering tegen verder onheil. Als de centrale banken hun strijd tegen inflatie (via renteverhogingen) niet zouden kunnen volhouden zonder de wereldeconomie en de financiële markten in gevaar te brengen, zal dat hun imago aantasten en een inflatiebestendig actief als goud doen uitblinken. Die veiligehavenstatus is dan ook nog niet veranderd. Beleggers op zoek naar een buffer in de portefeuille mogen nog altijd in het gele metaal beleggen. Dat kan rechtstreeks via de aankoop van gouden munten en baren. Of onrechtstreeks via de aankoop van een fonds dat belegt in fysiek goud. Over dat laatste zullen we het verder hebben.
Fondsen in goud
In ons land hebt u de keuze uit een resem fondsen die uitsluitend mikken op het edelmetaal. U vindt ze terug in de table hieronder. Ze noteren op een of meerdere beurzen en zijn van het type ‘ETC’, wat staat voor ‘exchange traded commodities’. De fondsen doen alle hetzelfde, namelijk de dagelijkse prijsbeweging van goud zo goed mogelijk volgen, minus de kosten. Dat doen ze door fysiek goud aan te houden. De verschillen in rendement worden vooral veroorzaakt door de verschillen in kosten. In dit geval is dat grotendeels het bewaarloon voor het fysieke goud in de kluizen.
Wat is een ETC precies?
Een ETC is een schuldinstrument (zoals een obligatie) uitgegeven door een of meerdere banken in opdracht van de fondsenemittent. In dit geval met een onderpand van 100% goud dat buiten de balans van de bank staat. Als de uitgever ooit failliet zou gaan, dan recupereert u als aandeelhouder dat onderpand. Op een ETC betaalt u altijd de beurstaks van 0,35% bij aankoop én verkoop.
Welk fonds kiezen?
De concurrentie tussen de ETC’s is moordend. Schaalgrootte is uiterst belangrijk om de kosten zo laag mogelijk te krijgen. Het is dan ook geen toeval dat de grootste goudtrackers de goedkoopste zijn en de beste rendementen op langere termijn kunnen voorleggen. Dat is zo voor Invesco Physical Gold ETC, iShares Physical Gold ETC en Xetra-Gold ETC. Door hun succes hebben ze alle meer dan 10 miljard euro (!) aan goud onder beheer. Omdat u ze op kop kunt tikken bij Bolero, DeGiro, Keytrade Bank en Saxo Bank, raden we u aan om voor Xetra-Gold ETC te kiezen. Dat fonds is goedkoop, super liquide en behaalde steevast de beste rendementen in het verleden.