Analyse
Zijn goudmijnaandelen nog interessant? 1 jaar geleden - dinsdag 11 april 2017
De goudprijs stijgt maar de koers van de goudmijnen zakt! Wat te doen?
Zijn goudmijnaandelen nog interessant?

Zijn goudmijnaandelen nog interessant?

Hebt u een goudmijnaandelenfonds in bezit, blijf dat behouden.
Wil u een goudmijnfonds kopen, kies dan voor een tracker: VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF en Sprott Junior Gold Miners ETF.
Ook kunt u in fysiek goud beleggen via een beursgenoteerde tracker: ETFS Physical Gold.

Goud en goudmijnen blijven een buitenbeentje onder de beleggers

We kennen geen enkele andere grondstof of aandelensector met zo veel believers en non-believers. Voor de ene vormt goud een essentieel onderdeel van een gespreide portefeuille, voor de ander heeft het totaal geen nut om goud op termijn aan te houden. Nooit. Voor de ene zijn goudmijnen het equivalent van een put in de grond met een leugenaar ernaast, voor de ander zijn het valabele beleggingen.

De koersen van goud en goudmijnen kunnen fors klimmen of dalen

Deze activa zijn dus niet voor doetjes. De goudmijnen verloren de laatste vijf jaar gemiddeld 70% van hun waarde (dieptepunt: september 2015), alvorens sterk op te veren (+90%), en vervolgens weer iets te dalen. Beleggers die vijf jaar geleden goudmijnen hadden gekocht, zitten gemiddeld gezien nog altijd met een verlies van zowat 35%.

De koers van het goud schommelde ook hard, met verliezen van 20% gevolgd door winsten van 20% bijvoorbeeld. Vandaag staat de goudprijs, omgezet in euro, nog zowat 10% lager tegenover vijf jaar geleden. Om maar te zeggen: met goud(mijnen) haalt u een volatiel beestje in huis, en niet elke portefeuille is daarmee gediend.

Wie volatiliteit zegt, zegt ook opportuniteit!

Inderdaad. Toen de sector van de goudmijnen n zijn geheel werd afgeslacht op de beurs (zoals in 2011-2015), vonden we dat fel overdreven. We profiteerden dan ook van die solden om indertijd in goudmijnaandelen te beleggen via fondsen.

Momenteel stijgt de goudprijs maar niet de koers van de goudmijnen

De positieve relatie tussen de evolutie van de goudprijs en die van de goudmijnen is evident. Hoe hoger het edelmetaal in waarde klimt, hoe meer winst een goudmijn maakt, hoe beter voor de koers van dat aandeel.

Meer zelfs, goudmijnen worden aanzien als een hefboom op de goudkoers. Hoe komt dat? Stel dat een goudmijn winst maakt bij een goudkoers van 970 dollar. Aan de huidige goudkoers van 1 250 dollar maakt het bedrijf 280 dollar winst per troy ounce (= 1 250 - 970). Stel dat de goudprijs stijgt met 25 dollar naar 1 275 dollar, een stijging van 2%. De winst van de gouddelver zal stijgen naar 305 dollar (= 280 + 25), oftewel een winststijging van 9%. Dat wil niet zegen dat het aandeel zal stijgen met 9%, maar zijn financiële plaatje ziet er plots een stuk rooskleuriger uit. En dat lokt beleggers die de koers ondersteunen. Vaak met meer dan die 9%.

De afgelopen maanden zagen we echter het omgekeerde gebeuren

De goudprijs klom met 1 % en de goudmijnen … daalden met 7%. Heel wat lezers vroegen ons wat er aan de hand was. Vanwaar die zwakke goud-mijnperformance? De reden is vrij simpel deze keer. De sector steeg fors in december en januari en door de zwakke bedrijfsresultaten van heel wat grote jongens in januari en februari namen de beleggers simpelweg hun winst. De jaarresultaten van ondernemingen als Agnico-Eagle Mines, Kinross Gold en grote vis Newmont Mining ontgoochelden. Daardoor gingen velen ervan uit dat de resultaten van andere mijnen ook wel onder de verwachting gingen liggen (wat achteraf niet altijd het geval was) en werd de sector oververkocht op de beurs. Die hoge volatiliteit zorgt echter opnieuw voor een koopkans.

De koersen van goudmijnen beschikken nog over potentieel 

De balansen worden opgekuist, de vrije kasstromen zitten in de lift, de sector maakt opnieuw winst, de aandeelhouders worden meer in de bloemetjes gezet en de goudprijs zit de laatste maanden opnieuw in de lift.

Goudmijnaandelen behoren niet tot de kern van een portefeuille, maar zijn wel geschikt voor diegenen op zoek naar een mooie portefeuillespreiding in een sector met veel potentieel en dito risico. Voor zover u er geen graten in ziet om zo’n type beweeglijke belegging in portefeuille te nemen. Elk serieuze dip mag daarbij worden beschouwd als een buitenkans om de aandelen goedkoper op te pikken.

Waarom goudmijnen kopen?

– Heel wat goudmijnen (en zilvermijnen) worden beheerd door een ervaren team dat bovendien zelf zwaar belegt in zijn eigen onderneming (Kirkland Lake Gold, Pure Gold).
– Ondanks enkele tegenvallers ogen de resultaten van tal van ondernemingen wél goed (Barrick Gold, Goldcorp) zijn daarvan goede voorbeelden. De crisis van de voorbije jaren heeft de sector doen inzien dat hij moet saneren en onderdelen afstoten. De nieuwe uitdaging is alvast ook gekend: het indijken van de (stijgende) energiekost.
– Zeer opvallend in het beleid van de ondernemingen is de focusverschuiving van volume naar winst. Het zo veel mogelijk ounces uit de grond halen, is minder belangrijk geworden dan de winstgevendheid per ounce.
– Aan de huidige koersen en rekening houdend met hun goudreserves zijn heel wat aandelen uit de sector nog niet (te) duur gewaardeerd.

Er bestaan diverse types goudmijnaandelenfondsen

– Fondsen die met een uitgekiende selectie proberen beter te doen dan de markt: BGF World Gold of LO World Gold Expertise.
– Daarnaast bestaan er indexfondsen die proberen even goed te doen als de markt: Sprott Gold Miners ETF of VanEck Vectors Gold Miners ETF.
– Fondsen die beleggen in de grote huishoudnamen: Agnico-Eagle Mines, Barrick Gold, Gold-corp, Newmont Mining
– Fondsen die beleggen in kleinere goudmijnen (vaak volatieler): Placeuro Gold Mines

Verkies voor nieuwe aankopen fondsen die beleggen in de middelgrote tot kleinere goudmijnaandelen

Zij investeren relatief gezien meer in exploratie-projecten dan de grote jongens, hun cijfers waren over het algemeen goed en ze bieden als vanouds een nog grotere hefboom op de goudprijs. Een nieuwe trend is ook dat de majors sneller belangen opbouwen in die bedrijven en zelfs overgaan tot overnames. Dat is voor hen een snelle en efficiënte manier om hun goudproductie op te vijzelen bij gebrek aan nieuwe ontdekkingen. Onze voorkeur gaat uit naar de passief beheerde fondsen die mikken op aandelen die vooral mijnen hebben in juridisch koosjere gebieden (minder rechtsonzekerheid en minder geopolitieke problemen).

Ook kunt u beleggen in fysiek goud

Eind maart stond de goudprijs op 1 250 dollar per troy ounce. Dat is goed voor een winst van 8% in dollar in 2017. Omgezet in euro blijft daar 6% van over. Vorig jaar ging de goudprijs al 12% hoger in euro, na jaren van afkalving.

Wij zien wél nog mogelijkheden om vandaag in (fysiek) goud te beleggen. We plakken geen intrinsieke waarde op het edelmetaal, maar de grondstof blijft volgens ons geschikt als een manier om een portefeuille extra te gaan spreiden en als verzekering tegen onheil op de financiële markten. In tijden van onzekerheid heeft goud immers de neiging om relatief goed te presteren.

U kunt goud op twee manieren kopen. Fysiek bij een goudhandelaar zoals Eurofold, Goldforex, Numagold en andere The House. Of via een beursgenoteerde tracker. 

 

Deel dit artikel