Nieuws

Op vijf jaar is onze evenwichtige portefeuille gemiddeld met 6,7% per jaar gestegen

1 maand geleden - donderdag 13 juni 2019
En dit ondanks de daling van 1,7% in mei, ten gevolge van de tweets van Donald Trump.
Graphique circulaire sur une série de chiffres

Graphique circulaire sur une série de chiffres

Mei was geen goede maand om op de beurzen te vertoeven. Trump tweette de beurzen de vernieling in en enkele portefeuilleposten verloren flink wat terrein. Gelukkig zorgden de obligaties voor heel wat weerwerk waardoor de schade beperkt bleef. Onze portefeuilles veranderen deze maand niet.

Voor de tweede maand op rij zagen we een sterk staaltje van het heilzame effect van een goede spreiding in onze portefeuilles.
De obligatiefondsen presteerden goed tot uitstekend en de aandelenfondsen gingen terug naar af.

In beide categorieën vonden we één uitzondering terug.
– Bij de obligatiefondsen gingen de hoogrentende obligaties in euro zowat 1 % lager. 
Dat soort obligaties doet het vanouds wat slechter dan de meer klassieke obligatiefondsen als de beurzen minder goed presteren.
– Bij de aandelenfondsen klom Parvest Equity Russia met 1 %. 

Vorige maand waren de grote winnaars in de portefeuille te vinden onder de obliga-tiefondsen. HSBC GIF Brazil Bond dikte aan met 3,6 % en ook iShares $ Treasury Bond UCITS ETF (Amerikaans staatspapier, +2,3%) en iShares $ Corporate Bond UCITS ETF (Amerikaanse bedrijfsobligaties, +2 %) deden het voortreffelijk.

Onze beslissing om in 2019 het risico in de portefeuille te verlagen door aandelenposities van de hand te doen en obligaties (bij) te kopen, blijkt tot op heden een schot in de roos. Hebt u dat nog niet of onvoldoende gedaan, dan raden we u aan om dat alsnog te doen. De financiële markten zullen volgens ons nog een tijdlang flink schommelen en uw aandelenrisico wat omlaag brengen, is in de huidige omstandigheden dan ook geen slecht idee. 

De gemiddelde rendementen van onze evenwichtige portefeuille op 31/05/2019
– Op 1 maand : -1,7%
– Op 1 jaar  :+1,9%
– Op 3 jaar :  +6,2 % per jaar
– Op 5 jaar : +6,7 % per jaar
– Op 10 jaar : +9,4% par jaar

Ontdek op perspective.integrale.be, of op 02/761 04 76, het fonds van de verzekeraar Integrale dat de evenwichtige portefeuille van Test-Aankoop invest schaduwt.

 


Deel dit artikel