Nieuws

Onze evenwichtige portefeuille: winst vanĀ 1,9% in april

2 maanden geleden - dinsdag 14 mei 2019
Zo goed als alle posten gingen hoger. Daarbij blonken vooral de aandelen uit. De portefeuille verandert deze maand niet.
Onze evenwichtige portefeuille: winst vanĀ 1,9% in april

Onze evenwichtige portefeuille: winst van 1,9% in april

Zijn gemiddeld jaarlijks rendement is 5,3 % op een jaar, 7,1% op 3 jaar, 7,8% op 5 jaar en 9,7% op 10 jaar. Ontdek ook onze andere portefeuilles.

Vorige maand zagen we opnieuw een sterk staaltje van spreiding in onze portefeuille. Zo vonden we de topper én de flopper ... in Zweden terug.
XACT OMXS30 is onze eerste keuze bij de fondsen in Zweedse aandelen. Het passief beheerde fonds won maar liefst 6,4 %.
XACT Obligation ETF verloor daarentegen 2,1 %. Die beursgenoteerde tracker belegt in obligaties in Zweedse kroon. In het verleden zagen we de omgekeerde situatie zich ook al voordoen: winst voor de obligaties en verlies voor de aandelen. Vanwaar die grote verschillen?

De reden is de Zweedse kroon. Die verloor in april 2,2 % tegenover de euro. Te wijten aan de Riksbank, de lokale centrale bank. Die verklaarde de rentevoeten in de nabije toekomst niet te zullen verhogen. Dat nieuws maakte de munt minder aantrekkelijk, waardoor de kroon terrein verloor op de valutamarkten. Die knieval van de munt is echter een godsgeschenk voor de aandelen op de beurs van Stockholm. Zweden is namelijk een heel open economie die vooral teert op export. Een goedkope(re) kroon zorgt dus voor een concurrentievoordeel. En dat is dan weer goed voor de omzet en de potentiële winst van de bedrijven.

Goed spreiden blijft dus een noodzaak ! In het samenstellen van een fondsenportefeuille wordt niet alleen gekeken naar potentieel rendement. De interactie tussen de fondsen binnen de portefeuille is ook belangrijk. Fondsen lukraak met elkaar combineren, leidt immers niet automatisch tot een goed gespreide portefeuille. Een goede spreiding zorgt er immers voor dat de verliezen van de ene categorie gedekt kunnen worden door de winsten van een andere. Dat doet het portefeuillerisico aanzienlijk dalen. Die oefening herhalen we maandelijks.

Ontdek op perspective.integrale.be, of op 02/761 04 76, het fonds van de verzekeraar Integrale dat de evenwichtige portefeuille van Test-Aankoop invest schaduwt.

Deel dit artikel