Nieuws

Drie interessante wereldwijde obligatiefondsen

3 maanden geleden - dinsdag 16 april 2019
Een alles-in-één oplossing voor uw beleggingen in obligaties.
Drie interessante wereldwijde obligatiefondsen

Drie interessante wereldwijde obligatiefondsen

In onze typeportefeuilles zetten we in op meerdere gespecialiseerde obligatiefondsen die elk een specifiek domein benaderen (euro hoogren-tend, Amerikaanse dollar, …). Een internationaal obligatiefonds kan als een alles-in-één oplossing een behoorlijk alternatief vormen. 
We raden u in het bijzonder drie fondsen aan.

Veiligheid 

Het grote voordeel van een obligatieportefeuille vandaag is – uiteraard – niet zozeer het rendement, maar veeleer de spreiding van de portefeuille. Aandelen zijn recent volatieler geworden en ingeval aanzienlijke dalingen zich opnieuw voordoen, vormen obligaties een welgekomen vangnet. In de voorbije maanden werd in onze typeportefeuilles een hoger gewicht toegekend aan obligaties via diverse fondsen in euro, dollar, Noorse kroon, Braziliaanse real, Zweedse kroon en Japanse yen. Als u niet apart in al die verschillende fondsen wilt beleggen, is er een andere oplossing: internationale obligatiefondsen.

Wereldwijd = gespreid

Internationale obligatiefondsen zijn van alle markten thuis en spelen actief in op obligaties uit verschillende regio’s zoals de VS, Europa, Japan en de opkomende markten. Een brede geografische spreiding is verzekerd. Ook wat de blootstelling aan diverse valuta betreft, is er aan spreiding geen tekort.

Heterogeen aanbod

Er zijn meer dan duizend internationale obligatiefondsen voor de Belgische markt geregistreerd. Aan keuze geen gebrek dus. Wie hoopt dat al die fondsen min of meer op elkaar lijken, is eraan voor de moeite. Door het flexibele beheermandaat (mogen in principe in obligaties uit om het even welke regio beleggen) en door de eigenheid van elk fondsenhuis of-beheerder zijn de verschillen tussen al die fondsen soms zeer groot. Zomaar een internationaal obligatiefonds kiezen en erin beleggen, is daarom niet aangewezen. De uitdaging is hierom om de beste beheerders eruit te halen die prima rendementen kunnen neerzetten zonder overbodige risico’s te nemen.

Onze zoekcriteria

Tijdens het afschuimen van het fondsenaanbod, hadden we oog voor verschillende zaken.
– Uiteraard waren de historische risicogewogen fondsenprestaties een eerste indicatie (hoewel dat geen garantie biedt voor de toekomst!).
– De fondsenstrategie mag geen al te grote risico’s inhouden (bv. een te grote blootstelling aan de groeilanden). Daarom raden we het bekende fonds Templeton Global Bond A niet aan. Dit fonds belegt voor meer dan 80% in (exotische) groeilanden waaronder zeer risicovolle landen als Colombia, Ghana,… 
– En het fonds heeft lage beheerkosten en is bij meerdere banken te verkrijgen.

Wat met de fondsen die hedgen?

Een aantal internationale obligatiefondsen dekken alle wisselkoersrisico’s in (= ’hedgen’). Die fondsen zijn te herkennen aan de toevoeging van ‘hedged’ of ‘H’ aan de naam. Dat soort fondsen raden we doorgaans niet aan. De kostprijs van het hedgen knaagt te veel aan het rendement en op lange termijn biedt dat zelden een meerwaarde. Zo bracht het fonds JPMorgan Income Opportunity Fund A Hedged L over het laatste decennium jaarlijks 2,9% op terwijl dat voor JPMorgan Income Opportunity Fund A 5,5% was. Ook met andere voorbeelden is de conclusie hetzelfde. Mijd daarom internationale obligatiefondsen die hedgen.

Drie interessante fondsen om te beleggen in wereldwijde obligaties

PIMCO GIS INCOME E CLASS USD 
Jaarlijks rendement sinds 1 jaar: 13,1%
Jaarlijks rendement sinds 5 jaar: 8,7%

Het fondsenteam zoekt de gulden middenweg tussen rendement en risico door zowel in obligaties van lagere kwaliteit (hoog rendement) als in obligaties van zeer hoge kwaliteit (laag risico) te beleggen. De sterke focus ligt momenteel op de VS (februari: +/-80%) waar tal van opportuniteiten zijn, gevolgd door de eurozone en het VK.

BGF WORLD BOND FUND A2 USD
Jaarlijks rendement sinds 1 jaar: 13,5%
Jaarlijks rendement sinds 5 jaar: 7%

Het fonds wil een oplossing zijn voor beleggers die controle willen over de risico’s. Daarom wordt minstens 70% (maart: 76%) in obligaties van hoge tot zeer hoge kwaliteit belegt. Tevens is er aandacht voor een brede geografische spreiding. Ten slotte wordt een beperkt deel speculatiever aan het werk gezet in opkomende obligatiemarkten zoals die in Mexico.

AMUNDI BOND GLOBAL AGGREGATE AE
Jaarlijks rendement sinds 1 jaar:  11,1%
Jaarlijks rendement sinds 5 jaar: 6,9%

Ook voor dit fonds staat het risicobeheer centraal. Minstens 80% van het fonds moet in obligaties van goede kwaliteit belegd zijn (feb: 84%). Amerikaanse en Duitse overheidsobligaties tellen samen voor een derde van het fonds. Een veiligheidsbuffer zeg maar. Om het rendement niet te verwaarlozen, zit ook Italiaans overheidspapier, Latijns-Amerika en opkomend Europa en Azië in portefeuille.

Voor meer details en meer tips om uw portefeuille samen te stellen, raadpleeg onze strategie en onze diverse portefeuilles, voor verschillende profielen (defensief, evenwichtig, dynamisch).

Deel dit artikel