Nieuws

Via vennootschap fondsen kopen om geen dubbele belasting te moeten betalen

4 maanden geleden - woensdag 20 februari 2019
Dit is mogelijk met de DBI-fondsen. Staar u echter niet blind op het fiscaal voordeel alleen.

Lezers met een vennootschap hebben met de speciale DBI-fondsen een extra mogelijkheid om aan fiscale optimalisatie te doen. Hebt u geen vennootschap, dan biedt dat soort fonds voor u geen meerwaarde en kunt u dit artikel gerust overslaan. Ondanks hun minder gunstige fiscaliteit vinden we echter andere fondsen vaak beter.

Wijziging vennootschapsbelasting

Beleggen binnen een vennootschap werd vanaf aanslagjaar 2019 (boekjaar 2018) veel minder interessant. Ontvangt uw vennootschap dividenden uit aandelen of een meerwaarde bij de verkoop ervan, dan betaalt u daar sinds 2018 vennootschapsbelasting op. Dat is balen, want de minwaarden zijn niet aftrekbaar. 
Slechts in twee gevallen ontsnapt u aan die belasting: uw vennootschap bezit minimaal 10% van het aandelenkapitaal van de vennootschap waarin wordt geparticipeerd of ze belegt er minimaal 2,5 miljoen euro in. Dat is echter voor weinig zaakvoerders spek voor de bek. 

De oplossing: het DBI-fonds

Uw bankier zou uw bankier niet zijn als hij daar geen oplossing voor heeft bedacht natuurlijk, namelijk het DBI-fonds. DBI staat voor Definitief Belaste Inkomsten. 

Wat maakt zo’n fonds nu zo bijzonder? DBI-fondsen keren jaarlijks minstens 90% van hun inkomsten uit, zowel dividenden als gerealiseerde meer-waarden. Al die inkomsten werden al belast. Daarom is het niet nodig voor de fiscus om een tweede keer langs de kassa te passeren. Een vennootschap kan dus via een DBI-fonds de ontvangen dividenden en meerwaarden uit aandelen 100% aftrekken van de belastbare winst. En wat meer is, door te beleggen in een DBI-fonds moet u niet langer rekening houden met die regels van 10% of 2,5 miljoen euro van hierboven. DBI-fondsje kopen en klaar is Kees. 

Steeds ruimer aanbod

Er bestaan ondertussen al een twintigtal DBI-fondsen. Het gros belegt wereldwijd of binnen de eurozone. Ze staan op schap bij onze grootbanken en private bankers zoals Capfi Delen, Degroof-Petercam en Van Lanschot. De fondsen herkent u vaak aan de termen ‘DBI – RDT’ in de fondsennaam (RDT = revenus définitivement taxés). 

Kijken we naar portefeuille, kosten en kwaliteiten van het beheer, dan vinden we C+F Euro Equities, DPAM DBI-RDT Equities EMU (BE6270332586) en Value Square Business Holdings DBI-RDT (BE6304695834) de meest interessante fondsen op onze markt. Populaire namen zijn ook BNP Paribas B Invest Global Equity RDT (BE0164272511), Candriam Business Equities EMU (BE0165341539) en KBC Equity Euro-zone DBI-RDT (BE6299576080).

Kijk verder dan de fiscaliteit

Als u in DBI-fondsen wilt beleggen, is het belangrijk om hieraan te denken:
– Zo’n fonds belegt uitsluitend in aandelen. Dat zorgt voor een hoog risicoprofiel dat niet elke ondernemer bereid is te nemen.
– De portefeuilles van DBI-fondsen zijn gefocust op Europese en Amerikaanse aandelen. We vinden de fondsen dan ook niet optimaal gespreid. Zo beleggen ze niet in de groeilanden.
– Overschat het belastingvoordeel niet. Reken op zo’n 1,2% tot 2% afhankelijk van uw situatie en het uiteindelijke rendement van uw fondsenkeuze. Het verwachte nettorendement bij niet-DBI-fondsen ligt vaak hoger, ondanks hun minder gunstige fiscaliteit.
– Heel wat DBI-fondsen zijn van recente datum en hebben nog niet bewezen goed beheerde fondsen te zijn. 
– Voor heel wat DBI-fondsen betaalt u instapkosten die oplopen tot 2%. Dat maakt ze duur, zeker als u de dividenden telkens herbelegt. Onderhandelen over de instapkosten is dan ook aangewezen.

Voor wie geschikt?

Fiscaal gezien is een DBI-fonds de beste en gemakkelijkste keuze voor vennootschappen die een deel van hun overtollige cash in aandelen willen beleggen en daarbij een langetermijnhorizon respecteren (minstens vijf jaar). Weet echter dat er potentieel betere, niet-DBI-fondsen op de markt zijn. Een combinatie tussen beide of enkel kiezen voor de niet-DBI-oplossing behoort dan ook tot de mogelijkheden, zeker als u wilt spreiden tussen vermogensbeheerders. 

Deel dit artikel