- Beleggen
- Fondsen- en ETF
- Fondsen- en ETF-analyses
- 2 interessante Chinese aandelenfondsen
2 interessante Chinese aandelenfondsen
8 maanden geleden - donderdag 22 september 2022
Twee interessante trackers om in Chinese aandelen te beleggen die in Shangai, Shenzen en Hongkong noteren.
Ondanks de vele uitdagingen die China te wachten staan, bieden Chinese aandelen fraaie winstvooruitzichten. Ze maken dan ook deel uit van al onze modelportefeuilles.
Bent u een belegger met een defensief risicoprofiel, dan mag u er 5% van uw portefeuille aan besteden.
Beleggers met een evenwichtig of dynamisch profiel raden we aan om er 10% in te beleggen.
Om in Chinese aandelen te beleggen, raden we u in het bijzonder de volgende trackers aan: iShares MSCI China A UCITS ETF (dat een jaarlijks gemiddeld rendement neerzette van 11,7% over de voorbije 3 jaar en van 7,4% over de laatste 5 jaar) en Xtrackers CSI300 Swap UCITS ETF (jaarlijks gemiddeld rendement van 13,2% over de laatste 3 jaar en van 10% over de laatste 5 jaar)
Drie redenen om in China te beleggen
Aantrekkelijke waardering
De Chinese aandelenbeurzen staan gemiddeld 7% lager sinds januari. Het verlies sinds de top van 2021 loopt al op tot 33%. Ter vergelijking, wereldwijd is dat respectievelijk 5% en 6% verlies.
Het gevolg van dat alles is dat u vandaag Chinese aandelen koopt tegen een korting van maar liefst 54% ten opzichte van het wereldgemiddelde als we de aandelenkoersen afzetten tegenover hun boekwaarden.
Houden we rekening met de toekomstige winsten, dan noteren de Chinezen 30% goedkoper dan gemiddeld. Dat is al lang niet meer het geval geweest.
Betere vooruitzichten
De slechte beursprestaties zijn te wijten aan het nultolerantiebeleid ten aanzien van corona, een handelsconflict met de VS, de problemen in de vastgoedsector (Evergrande, iemand?) en de harde aanpak van de overheid ten opzichte van de grote internetbedrijven.
Heel wat problemen raken opgelost of zijn aan de beterhand. Nieuwe ondersteuningsmaatregelen zullen de economie verder vooruithelpen.
Betere portefeuillespreiding
Door Chinese aandelen toe te voegen, verhoogt het potentiële rendement van uw portefeuille zonder dat dat ten koste gaat van veel meer risico.
Complexe aandelenmarkt
Er bestaat niet zoiets als dé Chinese beurs. Vooreerst zijn er de vastelandsbeurzen Shanghai en Shenzhen (de zogenaamde A en B--aandelen). Er is de beurs van Hongkong met Chinese bedrijven die ook op het vasteland noteren (H-aandelen), Chinese bedrijven die niet op het vasteland noteren (P-aandelen) en bedrijven waarvan de Chinese overheid (hoofd)aandeelhouder is (red chips).
Daarnaast noteren sommige Chinese bedrijven ook op buitenlandse beurzen zoals New York (N-aandelen) en Singapore (S-aandelen), al dan niet in de vorm van certificaten. Door de vaak dubbele noteringen en de diverse munten waarin de bedrijven noteren (Chinese yuan, Hongkongse dollar, Amerikaanse dollar) krijgt u een potpourri aan mogelijkheden.
Enorme fondsenverschillen
Die complexiteit zien we ook in de fondsenmarkt. We volgen meer dan 80 fondsen op die gespecialiseerd zijn in Chinese aandelen. Zo zagen we een verschil van maar liefst … 32% tussen het best en het slechtst presterende Chinese aandelenfonds. En dat op amper twaalf maanden tijd.
Zo lukte Fidelity China Focus een winst van 7%, terwijl KraneShares CSI China Internet UCITS ETF een verlies optekende van … 25%. Het eerste fonds belegt in een breed gespreid mandje aandelen die noteren op alle Chinese beurzen (vooral Hongkong), terwijl het tweede fonds uitsluitend mikt op Chinese technologiebedrijven op de beurzen van New York (65% van de portefeuille) en Hongkong.
Om maar te zeggen, het ene fonds is lang het andere niet. Zo’n groot verschil in rendement is trouwens niet zo uitzonderlijk in die categorie!
Twee fondsentoppers
Als we kijken naar de vooruitzichten van de onderliggende portefeuille en de kosten eigen aan het fonds, dan raden we u aan om iShares MSCI China A UCITS ETF of Xtrackers CSI300 Swap UCITS ETF in huis te halen.
Beide soortgelijke fondsen schaduwen een index die vooral belegt in industriële en consumptiegerichte bedrijven en banken die voordeel zullen halen uit de komende ondersteuningsmaatregelen.
Het fonds van iShares koopt de aandelen zelf, het fonds van Xtrackers doet dat via een afgeleid product (vandaar de term ‘swap’ in de benaming).
Mooi meegenomen is dat dat soort aandelen voor een nog betere spreiding zorgt in een portefeuille omdat hun koersontwikkeling die van de wereldindexen minder volgt. Daardoor worden ze ook steeds meer gekocht door professionele beleggers.
Er vloeit dan ook steeds meer buitenlands kapitaal in dat marktsegment. Van die tendens pikken we ook graag een graantje mee.