Sioen BE0003743573

E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
27,50 EUR 17/10/2017 02:00 Brussel
0,00 EUR (0,00 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
25,50 32,92  52 weken min max
9,85 % Rendement 1 jaar
1,43 % Dividendrendement
Alle details

Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  De recente overnames stuwden de omzet van Sioen hoger 1 maand geleden - maandag 28 augustus 2017
  De winst is echter gedaald.
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Sioen kondigt een nieuwe overname aan 4 maanden geleden - maandag 29 mei 2017
  De zesde in minder dan twee jaar tijd.

  Het aandeel blijft correct gewaardeerd.
  HOUDEN.

   

  Niet geheel onverwacht kondigde de technische textielgroep een nieuwe overname aan, de zesde in minder dan 2 jaar tijd… en ook de grootste in haar geschiedenis. Ditmaal gaat het om het Britse James Dewhurst, gespecialiseerd in verstevigingsweefsels voor o.m. transportbanden en industriële gordijnen. Daarmee zal de omzet in een klap meer dan 10% klimmen, vult ze het productassortiment van dochter Veranneman Technical Textiles aan en versterkt ze haar positie in verstevigingsweefsels. Ook gaat Sioen geleidelijk zijn verkoopprijzen optrekken om het effect van de stijgende grondstofprijzen te temperen.

   

  Koers op het mooment van de analyse : 32,79 EUR

   

  De Belgische groep Sioen is gespecialiseerd in (gecoat) technisch textiel, (tenten, zeilen voor o.a. vrachtwagens en boten, filters, airbags, films,… ), hoogwaardige beschermkledij en fijnchemicaliën (inkten, pigmentpasta’s vernissen…).

   

   

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Sioen boekte een veelbelovend eerste kwartaal 5 maanden geleden - donderdag 18 mei 2017
  De diverse grote overnames sinds 2016 stuwden de omzet fors hoger.

  Na de puike klim van de vorige jaren houdt de koers grotendeels rekening met de fraaie vooruitzichten. Toch is het volgens ons te vroeg om te verkopen. HOUDEN.

   

  In het 1e kwartaal 2017 klom de omzet met 35,4%. Het gros daarvan staat op conto van de diverse overnames (4 in 2016 en al 1 begin 2017). Maar ook op eigen kracht boerde de textielspecialist goed met een groei van 5,2%, wat een stuk beter is dan het jaar voorheen (+3,0% in het 1e kwartaal of +3,3% voor heel 2016). De kledingtak boekte de grootste vooruitgang, maar de coatingtak blijft met bijna 60% van de groepsomzet nog veruit de grootste divisie. Extra overnames om het gamma uit te breiden of de marktpositie te versterken lijken ons zeker niet uitgesloten. De groep heeft er alvast voldoende financiële ademruimte voor. En terwijl Sioen bij de jaarcijfers eind februari voor 2017 vrij voorzichtig gestemd was, lijkt de groep intussen een stuk optimistischer. Toch blijven we bij het opstellen van onze ramingen wat terughoudend. Zo kunnen o.a. protectionistische maatregelen, een harde brexit of verdere verzwakking van het Britse pond roet in het eten gooien (het VK was in 2016 goed voor 7,6% van de omzet). We tippen op een stijging van de winst per aandeel tot 1,41 EUR in 2017 en tot 1,53 EUR in 2018 (t.o.v. 1,31 EUR in 2016).

   

  Koers op het moment van de analyse: 30,26 EUR

   

  De Belgische groep Sioen is gespecialiseerd in (gecoat) technisch textiel, (tenten, zeilen voor o.a. vrachtwagens en boten, filters, airbags, films,… ), hoogwaardige beschermkledij en fijnchemicaliën (inkten, pigmentpasta’s vernissen…).

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Het resultaat van Sioen is minder goed dan verwacht 7 maanden geleden - maandag 27 februari 2017
  De groep is voorzichtiger geworden voor de toekomst.

  Het aandeel is correct gewaardeerd.
  HOUDEN.

   

  Dankzij overnames steeg de omzet in 2016 met 11,3% (zonder: +3,3%) en de winst met 12,4% tot 1,31 EUR per aandeel. De technisch textielspecialist bleef daarmee echter onder de analistenverwachtingen (wij tipten op 1,33 EUR). Het dividend klimt 4,8% tot 0,3710 EUR netto. Voor de toekomst is Sioen voorzichtiger geworden omwille van de impact van een harde brexit (VK is belangrijke afzetmarkt en laag Brits pond weegt op omzet), mogelijke protectionistische maatregelen en duurdere grondstoffenprijzen.

   

  Koers op het moment van de analyse : 27,81 EUR

   

  De Belgische groep Sioen is gespecialiseerd in gecoate weefsels (tenten, …) en technisch textiel (beschermingskledij, afdekzeilen vrachtwagens, filters, airbags,…).

   

   

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Verkoop deze 10 Belgische aandelen niet! 8 maanden geleden - vrijdag 27 januari 2017
  Gingen een aantal van uw aandelen mooi hoger, dan zou u geneigd kunnen zijn uw winst op te strijken. Maar een aandeel dat fors klom, is niet noodzakelijk overgewaardeerd. Hierna vindt u 10 voorbeelden.
  Verkoop deze 10 aandelen niet!

  Verkoop deze 10 aandelen niet!

  Zorg er voor dat uw beleggingen degelijk gespreid zijn en elke individueel aandeel maximum 5% van uw vermogen bestrijkt.
  Behoud minstens een deel van uw positie in de volgende 10 Belgische aandelen. Elk van hen 
  beschikt over een aardig potentieel. 

   

  Agfa-Gevaert: kopen

  Deze groep actief in analoge en digitale beeldvormingssystemen en IT-oplossingen voor de grafische industrie en gezondheidszorg is in volle transformatie. Bijgevolg is het aandeel enkel bestemd voor beleggers die niet terugdeinzen voor risico's. De structurele terugval van de analoge producten remmen de omzetgroei af. Niettemin bewees Agfa dat het zijn winstgevendheid kon opdrijven en tegelijk zijn schuld afbouwen (schuldenvrij!). Geruchten over een mogelijke overname door het Duitse CompuGroup Medical in de herfst 2016 dreven de koers met meer dan 60% hoger. Toen de Duitse groep hieraan de brui gaf, viel het aandeel echter met ±15% terug. Niettemin werd zo meer duidelijkheid geschapen over de werkelijke waarde van het aandeel.

  Resultaten op 8 maart.
  Koers op het moment van de analyse: 3,72 EUR

   

  Gimv: kopen

  Gimv is een, internationaal actieve investeringsmaatschappij, vooral in private equity. Ze heeft belangen in zo’n 50 bedrijven en een investeringsportefeuille van ±1,8 miljard euro onder beheer. De koers evolueerde de voorbije jaren stilaan naar de intrinsieke waarde. Momenteel is de decote volledig weggesmolten en noteert Gimv zelfs met een premie van zo’n dikke 10%. Dit toont aan dat de belegger de strategie en de kwaliteit van het beleid waardeert en vertrouwenswaardig acht. Gimv waardeert immers zijn belangen erg voorzichtig en slaagt er meestal in ze te verkopen met een mooie meerwaarde. Het aandeel is ideaal voor wie houdt van stabiliteit, weinig risico en een quasi gegarandeerd mooi jaarlijks dividend (nettorendement 3,3%).

  Koers op het moment van de analyse: 52,20 EUR

   

  Melexis: kopen

  Melexis ontwerpt, ontwikkelt, test en verkoopt halfgeleiders in hoofdzaak voor de autosector (behoort tot de top 5, goed voor bijna 90% van de omzet), maar ook voor consumentenelektronica. De chipbakker zit in een comfortabele positie en heeft alle troeven in huis om de volgende jaren een stuk sneller dan de markt te blijven groeien. Het aantal halfgeleiders per wagen blijft immers stijgen (veiligheid, milieu, comfort) terwijl zelfrijdende auto’s dit aantal nog zullen doen toenemen. Melexis beschikt bovendien over innovatieve technologieën en producten met een hoge toegevoegde waarde (nieuwe productlanceringen!), waarmee het marktaandeel wint. De voorbije 12 maanden fietste de koers ruim 49% hogerop. En de spurt is nog niet voorbij.

  Bij de jaarresultaten op 8 februari geeft Melexis ongetwijfeld opnieuw erg fraaie jaarprognoses mee.
  Koers op het moment van de analyse: 70,10 EUR

   

  Umicore: kopen

  Umicore knoopte in 2015 weer aan met winstgroei en tegenwoordig begint de omzet sneller te groeien. We verwachten voor de komende jaren dan ook een fikse winstgroei. Naast de vruchten van de investeringen van de afgelopen jaren zal het nog profiteren van de veelbelovende vraag op de 3 markten waarop het actief is: de beperking van de uitstoot van vervuilende gassen, de recyclage van edelmetalen en de ontwikkeling van elektrische auto's aan de hand van kathodes voor oplaadbare batterijen. De koers klom met 48% over de laatste 12 maanden (+50% dividend inbegrepen). Volgens ons is het bedrijf, dat regelmatig zijn eigen doelstellingen overtreft, nog maar aan het begin van zijn succesverhaal.

  De resultaten 2016 zullen in februari worden bekendgemaakt.
  Koers op het moment van de analyse: 51,707 EUR

   

  Ageas: houden

  Ageas is een internationale verzekeringsholding actief in België, het VK en 12 andere landen in Europa en Azië. Hoewel de verzekeringsactiviteiten al een hele tijd zeer aardig boeren en Ageas financieel sterk staat, sleept het als opvolger van Fortis nog een aantal rechtszaken en andere erfenissen uit het verleden mee die het nettoresultaat fors kunnen beïnvloeden. Als de in 2016 voorgestelde regeling rond een algemeen bindende schikking met de gedupeerde Fortis-aandeelhouders definitief wordt (de kans is zeer groot dat het Gerechtshof Amsterdam tegen medio 2017 groen licht geeft), staat de verzekeraar niets meer in de weg om zich verder te ontplooien en de aandeelhouders met mooie dividenden te blijven verwennen. De erg beloftevolle Aziatische activiteiten en de langzame rentestijging kunnen de koers een extra duw in de rug geven.

  Jaarcijfers op 15 februari.
  Koers op het moment van de analyse: 40,40 EUR

   

  Barco: houden

  Barco is een Belgisch technologiebedrijf dat visualisatie- en displayoplossingen levert aan professionele markten. Het gaat daarbij o.a. om projectoren voor digitale cinema, beeldschermen voor medische toepassingen en voor grote evenementen en controlekamers. Meer dan 2/3 van de omzet wordt buiten Europa gerealiseerd. Een sterke dollar heeft een positieve impact op de resultaten. De laatste jaren maakte de groep een rigoureuze herstructurering en afslanking door om haar winstgevendheid op te krikken en sterker te focussen op niches waar ze al tot de marktleiders behoort of waar ze marktleiderschap kan verwerven. Straffe resultaten en puike vooruitzichten stuwden de koers de voorbije 12 maanden meer dan 40% hoger. En er is meer in petto. Barco is op de goede weg.

  We verwachten dan ook dat de resultaten op 9 februari de positieve trend zullen bevestigen.
  Koers op het moment van de analyse: 81,91 EUR

   

  KBC Groep: houden - KBC Ancora: houden 

  KBC Groep is een Belgische bankverzekeraar met een tweede thuismarkt in Centraal- en Oost-Europa. KBC heeft de ambitie een onafhankelijke, middelgrote bankverzekeraar te zijn voor particulieren en middelgrote ondernemingen. Het kon mooi herstellen van de financiële crisis in 2008 en heeft zijn zaken intussen weer volledig op orde. Groei door overnames staat dan ook opnieuw op de agenda. Toch worden de kosten strikt onder controle gehouden en behoort KBC tot de meest solvabele banken in Europa. De lage rente, de steeds strengere regels en reglementering (o.a. op vlak van solvabiliteit en liquiditeit), de hogere taksen en de blijvende onzekerheden (Brexit,…) in de banksector blijven wel belangrijke risicofactoren. Geen spek voor de bek van voorzichtige huisvaders dus.
  We verwachten puike jaarresultaten op 9 februari.
  Koers op het moment van de analyse: 61,25 EUR

  KBC Ancora is een holding die enkel in KBC Groep investeert (belang van 19%) en is dus in feite een onrechtstreekse belegging in KBC. De enige inkomsten zijn de dividenden die KBC uitkeert. De holding financiert zich met schulden op lange termijn, waarop ze intresten betaalt.
  Koers op het moment van de analyse: 41,85 EUR

  Voortaan bieden zowel KBC als KBC Ancora weer elk jaar een mooi dividend. Het dividendrendement van KBC Ancora ligt echter hoger dan dat van KBC (±3,9% t.o.v. 3,1% netto). Wel noteert de holding (nog altijd) met een flinke korting (rond 25%) tegenover de intrinsieke waarde, al is die de voorbije maanden enigszins gekrompen. Al verwachten we niet echt dat de decote in de toekomst veel verder zal slinken, toch vormt KBC Ancora ongetwijfeld een interessant(er) alternatief voor KBC.

   

  Sioen: houden 

  Sioen is gespecialiseerd in gecoate weefsels (tenten, …), technisch textiel (beschermingskledij, afdekzeilen vrachtwagens, filters, airbags,…) en chemicaliën. Hoewel de groeimotor de afgelopen jaren wat sputterde, legde de strategie van de schuldenafbouw enerzijds en de focus op de winstmarge en op toegevoegde waarde anderzijds (lanceren van vernieuwende producten in specifieke niches dankzij doorgedreven onderzoek en ontwikkeling), de groep geen windeieren. Nadat Sioen, dat financieel sterk in zijn schoenen staat, vooral mikte op interne groei, is de tijd aangebroken voor expansie door overnames. Een goede zet lijkt ons. Overnames lanceerden de koers als een raket. In 12 mmanden kwam er lieftst 79% bij.Al houdt de koers na de mooie stijging van de voorbije jaren reeds rekening met de goede vooruitzichten, toch is het volgens ons nog te vroeg om uw winst te verzilveren. 

  Op 27 februari geeft Sioen inzage over zijn prestaties in 2016.
  Koers op het moment van de analyse: 29,10 EUR

   

  Solvay: houden 

  Solvay is een chemiegroep actief in polymeren en composietmaterialen voor de luchtvaart, auto en elektronicasector en in de oppervlakteactieve stoffen voor de olie- en gasindustrie... De groep is nog altijd in volle overgang en doet in dit kader afstotingen (pvc, natriumhydroxide…) en overnames (Cytec in de composietmaterialen voor de auto- en luchtvaartsector). Doordat Solvay meer gaat focussen op de speciaalchemie en zich stilaan terugtrekt uit de minder winstgevende basischemie, kan het zijn schuld afbouwen (financiële lasten nemen af). Een lonende strategie die volgens ons tegemoet komt aan de marktbehoeften van performantere producten.. Gezien de recente evolutie van de activiteiten zal de groep haar doelstellingen voor 2016-2018 wellicht handhaven. Over de 12 laatste maanden klom de koers met 42% (+46% dividend inbegrepen). De fraaie vooruitzichten zitten grotendeels al in de koers verrekend. Bijgevolg kopen we het aandeel al niet meer sinds eind november. Wel raden we u aan het aandeel te houden in het kader van een belegging op de langere termijn. 

  De resultaten zullen op 24 februari worden bekendgemaakt. 
  Koers op het moment van de analyse: 110,70 EUR

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 32,92 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 25,50 EUR
ISIN-code BE0003743573
Beurs Brussel
Noteert op Euronext Brussel ja
Bèta 0,91
Volatiliteit 23,74 %
Aantal bestaande aandelen 19.779.933
Beurskapitalisatie (in miljard) 0,55 EUR
Sector Consumptiegoederen
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 246 EUR
Score corporate governance 4

Sleutelcijfers per aandeel (EUR)

2017 (e) 2016 (e) 2015 2014
Dividend 0,40 0,37 0,35 0,28
Courante winst 1,41 1,31 1,17 0,83
Nettowinst 1,41 1,31 1,17 0,83
Courante cashflow 2,40 2,04 1,98 1,88
Netto cashflow 2,40 2,04 1,98 1,88
EBIT 2,49 2,26 1,83 1,38
EBITDA 3,48 2,99 2,64 2,43
Boekwaarde 9,86 9,02 8,30 7,56
Tastbare boekwaarde 7,87 7,03 7,36 6,64

Prestaties (in euro)

Sioen Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden -5,12 % 1,18 % 0,92 %
Rendement 6 maanden -2,80 % 2,85 % -1,08 %
Rendement 1 jaar 9,85 % 15,14 % 11,84 %
Rendement 5 jaar 39,12 % 7,36 % 14,18 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2016 (e) 2015 2014 2011
Pay out - 42,17 % 45,80 % 51,70 %
Current ratio - 1,46 3,09 2,92
Return on equity - 14,07 % 11,00 % 8,11 %
Total return on equity - 14,07 % 11,00 % 8,11 %
Brutomarge - 25,70 % 23,46 % 21,58 %
Nettomarge - 6,97 % 4,99 % 3,47 %
EBIT marge - 10,95 % 8,29 % 5,10 %
EBITDA marge - 15,77 % 14,61 % 10,58 %
Belastingvoet - 30,57 % 29,55 % 3,54 %
Gearing - 2,81 16,10 68,13
Eigen vermogen/ Balanstotaal - 45,31 % 42,22 % 41,02 %

Beursgegevens per aandeel

2017 (e) 2016 (e)
Dividendrendement 1,43 % 1,33 %
Koers/ Courante winst 19,86 21,37
Koers/ Courante cashflow 11,67 13,73
Koers/ Boekwaarde 2,84 3,10
Koers/ Tastbare boekwaarde 3,56 3,98
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 5,85 % -

(e) : raming

In welke mate zou u deze webpagina aanbevelen aan uw vrienden en famille ? Geef een score tussen 1 (zeker niet) en 10 (zeker) *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Opmerkingen (optioneel)
Verzenden