Sainsbury (J)

GB00B019KW72
E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
303,24 GBp 18/10/2018 17:56 Londen
4,70 GBp (1,57 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
224,80 341,50  52 weken min max
27,67 % Rendement 1 jaar
3,63 % Dividendrendement
Alle details
Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  Sainsbury ziet omzetgroei opnieuw vertragen 3 maanden geleden - vrijdag 6 juli 2018
  Via de overname van Argos en de samensmelting met Asda tracht de groep het hoofd te bieden aan de stilaan moordende concurrentie op de Britse retailmarkt.
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Sainsbury slokt Walmartdochter Asda op 5 maanden geleden - vrijdag 4 mei 2018
  Na de overname van Argos in 2016 is dit een nieuwe stap in de steeds bitsere strijd om de Britse consument.
  Sainsbury slokt Walmartdochter Asda op

  Sainsbury slokt Walmartdochter Asda op

  De retailer geeft zich duidelijk niet gewonnen en toont zich zo slagvaardiger dan ooit. Beleggers reageerden alvast optimistisch. Maar het pleit is nog niet gewonnen.
  Profiteer van de koersopstoot om Sainsbury te 
  VERKOPEN.

  Britse retailsector consolideert

  De Britse distributiesector die steeds meer concurrentie van hard discounters Aldi en Lidl (samen al een marktaandeel van bijna 13%) en e-commercespelers (o.a. Amazon) moet trotseren, wordt heftig dooreengeschud. Sainsbury en Asda (Britse dochter van Amerikaanse Walmart), respectievelijk de nr. 2 en 3 van het Britse retaillandschap, smelten samen en stoten zo met een gezamenlijk marktaandeel van meer dan 31% nr. 1 Tesco (27,6%) van de troon.

   
  Hierboven ziet u de spreiding van de marktaandelen van de Britse voedingsindustrie over 12 weken voor 22/04/2018 (bron: Kantar).

  Hoe ziet de deal eruit?

  Sainsbury slokt Asda op. In ruil daarvoor krijgt Walmart 2,975 miljard pond in cash en 42% van de aandelen van de fusiegroep in handen. Het prijskaartje waardeert Asda op zo’n 7,3 miljard pond. De nieuwe entiteit zal in totaal ruim 2800 vestigingen hebben en jaarlijks zo’n 51 miljard pond omzet realiseren.

  Naar verwachting zal de operatie, die nog door de Sainsbury-aandeelhouders en de bevoegde mededingingsautoriteiten moet worden goedgekeurd, in de 2e helft van 2019 worden afgerond. Na de fusie zullen beide merken behouden blijven. Ook worden geen sluitingen gepland (wel kunnen de autoriteiten winkelafstotingen eisen om de fusie goed te keuren). De nieuwe groep zal worden geleid door de huidige CEO van Sainsbury.

  Wat levert de fusie op?

  Sainsbury en Asda hebben erg complementaire winkelportefeuilles en afzetkanalen. Terwijl Sainsbury vooral het zuiden van Engeland en Noord-Ierland bedient, staat Asda sterk in het noorden van Engeland, Schotland en Wales. Verder mikt Asda met zijn grote hypermarkten vooral op lage prijzen, terwijl Sainsbury met zijn kleinere supermarkten en buurtwinkels actief is in het hogere marktsegment.

  Voorts heeft Asda in zijn hypermarkten een grote niet-voedingsafdeling, terwijl Sainsbury met Argos over een belangrijke onlinespeler (elektronica, meubelen, doe-het-zelf, kleding) beschikt. Asda-winkels zullen voortaan ook Argos-afhaalpunten kunnen huisvesten. Tot slot zal Sainsbury dankzij de fusie zijn positie op de kledingmarkt (gezamenlijk marktaandeel: 15-16%) kunnen verstevigen.

  Door extra koopkracht zullen de aankoopprijzen bij leveranciers en de verkoopprijzen aan consumenten (10%) dalen, wat een troef is in de concurrentiestrijd. Samen met de kostenbesparingen (personeelsafvloeiingen) en efficiëntieverbeteringen zouden er op kruissnelheid op jaarbasis 500 miljoen pond netto aan synergievoordelen moeten worden gerealiseerd.

  Zonder de implementatiekosten van de fusie zou de winst per aandeel in het 2e volledige boekjaar na de fusie met minstens 10% moeten stijgen. Ook zou de schuldgraad moeten dalen en de balans sterker worden.

  Wat we ervan denken?

  Al zal de fusie voor meer slagkracht zorgen en oogt de toekomst hierdoor rooskleuriger, toch blijft Sainsbury enkel actief op de moeilijke en mature Britse markt, waar de omzet en de winstgevendheid hoger drijven allesbehalve evident is.

  Ook vragen we ons af of de groep wel klaar is voor zo’n grote overname (verteert nog altijd de grote overname van Argos). Verder moet de Britse concurrentiewaakhond nog groen licht geven voor de fusie (zo ja, tegen welke voorwaarden?).

  En wat met Walmart?

  De gevolgen voor Walmart, dat een lange termijn ondersteunende aandeelhouder wil zijn van de fusiegroep, zijn veel minder ingrijpend. Naast een eenmalig boekhoudkundig verlies van ±2 miljard dollar (gebaseerd op de huidige waarde van de aandelen die het moet ontvangen en de huidige wisselkoersen) verwacht Walmart dat de operatie de winst lichtjes zal drukken in het eerste volledige jaar na de afronding ervan. In de jaren erna zou ze een neutrale impact moeten hebben of de winst lichtjes opkrikken in functie van de gerealiseerde synergieën.

  Jaarresultaten van Sainsbury over het boekjaar 2017-18

  In het op 10 maart afgesloten boekjaar steeg de omzet van Sainsbury met 9% (+1,3% in bestaande winkels zonder brandstofverkopen). De winst daalde echter met 18,9% door hogere eenmalige lasten (integratie Argos, verkoop Homebase, omvorming Sainsbury Bank, herstructureringen…) tot 13,31 pence per aandeel. Zonder eenmalige lasten steeg de winst wel met 0,2%. Het dividend blijft stabiel op 10,20 p. (3,1 p. als voorschot betaald).

  Koers op het moment van de analyse: 302,00 pence

  Sainsbury is met een marktaandeel van ruim 16% en ±1400 winkels de tweede grootste supermarktketen van het Verenigd Koninkrijk. Is actief in het hogere marktsegment. Tevens heeft het zo’n 800 verkooppunten van niet-voedingsproducten (Argos). Voorts verkoopt Sainsbury ook online, biedt het financiële diensten aan (o.a. via Sainsbury’s Bank) en beschikt het over een belangrijke vastgoedportefeuille.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Sainsbury boekte bemoedigende eindejaarsverkopen 9 maanden geleden - vrijdag 12 januari 2018
  Maar de vooruitzichten blijven onzeker.

  Ondanks de moeilijke en uitdagende marktomstandigheden slaagt Sainsbury erin de omzet lichtjes op te drijven. Het management is voorzichtig optimistisch gestemd, ook wat de winst betreft. Maar de vooruitzichten blijven onzeker en een koerscorrectie bij een onaangename verrassing is niet uitgesloten. VERKOPEN.

  In het 3e kwartaal (einde: 6/1) ging de vergelijkbare omzet (excl. brandstoffen) 1,1% hoger. Sainsbury boekte uitstekende kerstverkopen en wist zijn marktaandeel lichtjes op te krikken tot 16,4% (wel een daling t.o.v. vorig jaar: 16,7%). Hogere prijzen door o.a. de duurdere invoer zorgden ervoor dat de omzet in kruidenierswaren met 2,3% klom (online +8,2%; gemakswinkels +7,3%). De onlineverkopen (grotendeels via Argos) waren goed voor 20% van de groepsomzet. Het kostenbesparingsplan voor dit boekjaar zit op schema waardoor de doelstelling om op 3 jaar 500 miljoen pond te besparen, zal worden overtroffen (zal o.m. 2000 banen schrappen in centrale diensten). Voorts zullen uit de overname van Argos iets meer synergieën worden geput dan geraamd en verwacht de groep dat de jaarwinst (zonder uitzond. elem., vóór belastingen) lichtjes boven de gemiddelde en inmiddels neerwaarts gestelde analistenverwachting zal uitkomen. Wij tippen nog steeds op een winst per aandeel van 16,30 p. voor 2017-18, 20,18 p. voor 2018-19 en 22,70 p. voor 2019-20.

  Koers op het moment van de analyse: 248,60 p.

  Sainsbury is met een marktaandeel van ruim 16% en ±1 400 winkels de tweede grootste supermarktketen van het Verenigd Koninkrijk. Is actief in het hogere marktsegment. Tevens heeft het zo’n 800 verkooppunten van niet-voedingsproducten (Argos). Voorts verkoopt Sainsbury ook online, biedt het financiële diensten aan (o.a. via Sainsbury’s Bank) en beschikt het over een belangrijke vastgoedportefeuille.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  De halfjaarcijfers van Sainsbury zijn niet fameus 11 maanden geleden - vrijdag 10 november 2017
  Hier hadden we voor gevreesd…

  Het aandeel is duur.
  VERKOPEN.

  Zoals gevreesd waren de cijfers over het eerste halfjaar (afgesloten op 23/9) niet fameus. De omzet mag dan wel met 17,1% gegroeid zijn door de overname van Argos, in de bestaande winkels daalden de verkopen met 1,6%. Deels door integratie- en herstructureringskosten kelderde de winst met 46%, maar ook zonder die eenmalige elementen boerde de winst met 12,4% achteruit. Begin januari betaalt Sainsbury een tussentijds dividend uit van 3,1 pence (-13,9%). We verlagen onze winstramingen van 20,6 naar 16,3 pence voor 2017-18, van 22,05 naar 20,18 pence voor 2018-19. Voor 2019-20 tippen we op 22,7 pence.

  Koers op het moment van de analyse : 230,10 pence

  Sainsbury is met een marktaandeel van ruim 16% en ±1 400 winkels de tweede grootste supermarktketen van het Verenigd Koninkrijk. Is actief in het hogere marktsegment. Tevens heeft het zo’n 850 verkooppunten van niet-voedingsproducten (Argos). Voorts verkoopt Sainsbury ook online, biedt het financiële diensten aan (o.a. via Sainsbury’s Bank) en beschikt het over een belangrijke vastgoedportefeuille.

   

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Sainsbury beleeft moeilijke tijden 1 jaar geleden - vrijdag 7 juli 2017
  De groep met marges die onder druk staan, een sterke concurrentie en een afnemende koopkracht in het VK. We wijzigen ons advies.

  Niet meer houden.
  VERKOPEN.

   

  We zijn ervan overtuigd dat de groep in het verleden de juiste keuzes heeft gemaakt, namelijk meer focussen op de buurtwinkels en de online verkopen boosten via de overname van Argos. Ook slaagt ze er, in tegenstelling tot sommige concurrenten en ondanks de stevige opmars van de discounters, al bij al in haar marktaandeel te handhaven.

  Desondanks staan de marges de laatste jaren sterk onder druk. Sainsbury, dat eerder op een hoger en iets duurder gamma mikt, moet door de concurrentie niettemin zijn prijzen verlagen.

  Bovendien zal de Brexit en in het zog hiervan de daling van het pond, de prijzen hoger drijven (duurdere import), terwijl de koopkracht van de Britten afneemt. Hierdoor zullen ze minder kopen of zich tot de goedkoopste winkels richten. Daar Sainsbury enkel in het VK actief is, baart dit alles ons toch zorgen. Ondanks de iets beter dan verwachte verkoopcijfers over het 1e kwartaal 2017-18, raden we u aan te verkopen.

   

  Koers op het moment van de analyse: 248,20 pence

   

  Sainsbury is met een marktaandeel van ruim 16% en ±1 400 winkels de tweede grootste supermarktketen van het Verenigd Koninkrijk. Is actief in het hogere marktsegment. Tevens heeft het zo’n 850 verkooppunten van niet-voedingsproducten (Argos). Voorts verkoopt Sainsbury ook online, biedt het financiële diensten aan (o.a. via Sainsbury’s Bank) en beschikt het over een belangrijke vastgoedportefeuille.

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 341,50 GBp
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 224,80 GBp
ISIN-code GB00B019KW72
Beurs Londen
Noteert op Euronext Brussel nee
Bèta 0,75
Volatiliteit 22,07 %
Aantal bestaande aandelen 2.190.110.000
Beurskapitalisatie (in miljard) 656,81 GBp
Sector Distributie
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 2.572.603 GBp
Score corporate governance 7

Sleutelcijfers per aandeel (GBp)

2018-19 (e) 2017-18 (e) 2016-17 2015-16
Dividend 10,90 10,20 10,20 12,10
Courante winst 18,04 13,31 18,40 24,52
Nettowinst 18,04 13,31 18,40 24,52
Courante cashflow 48,59 48,33 53,34 55,24
Netto cashflow 48,59 48,33 53,34 55,24
EBIT 29,38 27,46 31,33 36,81
EBITDA 61,32 59,49 66,28 67,52
Boekwaarde 315,55 293,47 285,37 298,19
Tastbare boekwaarde 297,44 284,82 276,71 290,99

Prestaties (in euro)

Sainsbury (J) Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden -7,70 % -5,57 % 1,32 %
Rendement 6 maanden 17,34 % -4,52 % 11,14 %
Rendement 1 jaar 27,67 % -6,89 % 11,88 %
Rendement 5 jaar -1,87 % 2,84 % 13,95 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2017-18 (e) 2016-17 2015-16 2014-15
Pay out - 58,89 % 49,26 % -
Current ratio - 0,76 0,67 0,65
Return on equity - 6,05 % 8,24 % 10,37 %
Total return on equity - 6,05 % 8,24 % -3,14 %
Brutomarge - 6,99 % 6,60 % 5,20 %
Nettomarge - 1,43 % 2,00 % -0,70 %
EBIT marge - 2,43 % 2,99 % 3,12 %
EBITDA marge - 5,14 % 5,49 % 7,95 %
Belastingvoet - 25,05 % 14,05 % -
Gearing - 11,42 18,81 27,75
Eigen vermogen/ Balanstotaal - 31,45 % 33,67 % 31,96 %

Beursgegevens per aandeel

2018-19 (e) 2017-18 (e)
Dividendrendement 3,63 % 3,40 %
Koers/ Courante winst 16,62 22,53
Koers/ Courante cashflow 6,17 6,21
Koers/ Boekwaarde 0,95 1,02
Koers/ Tastbare boekwaarde 1,01 1,05
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 7,19 % -

(e) : raming

×
Vertel ons wat u denkt
sainsbury-j
In welke mate zou u deze webpagina aanbevelen aan uw vrienden en familie ? Geef een score tussen 1 (zeker niet) en 10 (zeker) *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Opmerkingen (optioneel)
Verzenden