National Grid

GB00BDR05C01
E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
886,50 GBp 22/05/2018 17:39 Londen
-1,30 GBp (-0,15 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
736,80 1.091,00  52 weken min max
-13,90 % Rendement 1 jaar
5,22 % Dividendrendement
Alle details
Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  National Grid moet zijn distributienetwerk in de VS vernieuwen 1 maand geleden - maandag 16 april 2018
  Dit gaat gepaard met een aantal kosten.
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  We wijzigen ons advies voor National Grid 6 maanden geleden - woensdag 22 november 2017
  Jaar na jaar slaagt de Britse groep erin om mooi verder te evolueren dankzij haar voorzichtig beheer en gestage winststijging.

  Het aandeel viel onlangs terug tot onder 900 p. en is volgens ons nu een koopje gezien het dividendrendement tegen de huidige koers meer dan 5% bedraagt. We wijzigen ons advies. Niet meer houden maar KOPEN (vanaf vrijdag 24/11 tegen de koers ex-coupon, in plaats van een dividend te krijgen waarop u roerende voorheffing zult moeten betalen).

  Om zijn fraai dividend (45,2 p. per aandeel voorzien voor dit boekjaar) verder op te voeren, moet National Grid voldoende liquiditeiten genereren. Gezien de resultaten van het 1e halfjaar van het boekjaar 2017/18 (afsluiting: 31 maart) zou de Britse groep haar gulle dividendpolitiek moeten kunnen handhaven (keert ±70% van de winst uit). Over het 1e halfjaar klommen de gegenereerde liquiditeiten immers met 20%. Ook namen de inkomsten met meer dan 6% toe. Deze mooie prestatie, die in lijn ligt met onze verwachtingen, is te danken aan de strategie van de groep die zich tracht te versterken in de VS, een dynamische markt waar er nog flink wat nood is aan nieuwe energie-infrastructuur. Bijgevolg blijft de groep er investeringen doen die de inkomsten (dankzij tariefverhogingen) in de volgende jaren hoger zouden moeten drijven. Ook zou dit de lagere winstgevendheid van de elektriciteitsdistributie in het VK moeten compenseren. We tippen op een verdere gestage winststijging en handhaven onze winstramingen op 59 p. in 2017-18, 61 p. in 2018-19 et 64 p. in 2019-20.

  Koers op het moment van de analyse: 878,20 p.

  De Britse groep National Grid is eigenaar en beheerder van voorzieningen voor het transport en de distributie van elektriciteit en gas in het Verenigd Koninkrijk (UK) en is ook goed ingeplant in de VS.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  De winststijging van National grid is uitzonderlijk 1 jaar geleden - maandag 22 mei 2017
  Er komt echter een uitzonderlijk dividend 

  Het aandeel is correct gewaardeerd.
  HOUDEN.

   

  De jaarwinst per aandeel klom tot 207 p. (t.o.v. 69 het jaar voorheen) dank-zij de afstoting van de gasdistributietak in het VK. Zonder deze tak zakt de winst als gevolg van lasten door de renovatie van sites in de VS en het weghalen van tellers in het VK. De vooruitzichten voor de volgende jaren ogen fraai in de VS (be-langrijkste afzetmarkt). Dit zal wellicht het dividend stutten (44,27 p. bruto over het afgelopen jaar).

  Een deel van de opbrengst van de afstoting wordt wel  aan de aandeelhouders uitgekeerd in de vorm van een uitzonderlijk dividend. De operatie gaat ook gepaard met een omgekeerde aandelensplitsing.

  Aandeelhouders van National Grid mogen zich verwachten aan een dividend van 84,375 pence per aandeel. Op 22 mei ging het aandeel ‘ex-dividend’ en zullen ook de nieuwe aandelen op de beurs noteren. De uitkering van het dividend en de opbrengsten uit de verkoop van eventuele restfracties vindt plaats vanaf 2 juni. Opgelet: het finaal dividend over boekjaar 2016/2017 wordt onthecht op 1 juni en zal pas vanaf 16 augustus worden uitbetaald.


  Het uitzonderlijke dividend gaat samen met een reverse stock split of omgekeerde aandelensplitsing (= aandelen hergroeperen), waarbij de ratio is vastgelegd op 12 bestaande aandelen voor 11 nieuwe aandelen. Een omgekeerde aandelensplitsing is voor de beleggers een neutrale operatie. Het aantal aandelen wordt verminderd, terwijl de waarde per aandeel proportioneel stijgt (zonder rekening te houden met het uitzonderlijk dividend). We verduidelijken aan de hand van een voorbeeld wat er met uw aandelen gebeurt. Stel dat u 50 bestaande aandelen hebt, dan hebt u recht op 45 [50 x (11/12)] nieuwe aandelen. Er blijft dan een restfractie over van 5 aandelen. Al die restfracties worden gebundeld en dan verkocht op de beurs. Uiteraard zal de opbrengst uit die verkoop ten goede komen aan wie de restfracties bezat.

   

  Koers op het moment van de analyse: 1060,50 pence

   

  De Britse groep National Grid is eigenaar en beheerder van voorzieningen voor het transport en de distributie van elektriciteit en gas in het Verenigd Koninkrijk (UK) en is ook goed ingeplant in de VS.

   

   

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Verkoop deze 8 aandelen niet! 1 jaar geleden - vrijdag 6 januari 2017
  Gezien de recente stijging van de beurzen zou u geneigd kunnen zijn bepaalde aandelen te verkopen en uw winst op te strijken. Maar een aandeel met een fikse koersstijging achter de rug is niet noodzakelijk overgewaardeerd en kan over een min of meer mooi stijgingspotentieel blijven beschikken.
  Verkoop deze 8 aandelen niet!

  Verkoop deze 8 aandelen niet!

  En dus nog een plaats in uw portefeuille verdienen. De volgende 8 aandelen gingen onlangs flink hoger, maar toch mag u ze nog in portefeuille houden. Zorg er wel voor dat ze niet meer dan 5 % van de totale waarde van uw portefeuille aan individuele aandelen overschrijden.

  KOPEN

  Axa (verzekeringen) 
  De stijging van de langetermijnrente zal de groepswinsten wat oppeppen, waardoor Axa wellicht zijn groeidoelstellingen zal kunnen bereiken. Bovendien zorgen het plan "Ambitie 2020" en de kostenbesparingen voor een betere visibiliteit op de vooruitzichten. De koers bedraagt 10 maal de verwachte winst per aandeel voor 2017 en blijft over potentieel beschikken.

  BMW (autosector) 
  BMW blijft mooi groeien. Over de 11 eerste maanden van 2016 klom de omzet met 6% t.o.v. dezelfde periode in 2015. En al groeit de omzet nu trager dan in het verleden, toch doet BMW het beter dan de concurrentie dankzij een aantrekkelijker en uitgebreider gamma en de populariteit van SUV's (X-gamma). Over 2016 zou BMW dus winst moeten boeken ondanks de impact van de stijgende personeelskosten op de winstgevendheid. Op langere termijn zullen de gerenommeerde merken van de groep (Mini en Rolls-Royce inbegrepen) de omzet en de winst stutten. Het koerspotentieel is niet uitgeput.

  Chevron (olie)
  De strategie om kosten te besparen en in te spelen op de lagere olieprijs, werpt haar vruchten af. De groep slaagt er zo in om liquiditeiten te genereren en de schuldenberg af te bouwen, maar ook en vooral om het dividend te handhaven. Bovendien houdt de koers onvoldoende rekening met de hoop op een verdere, trage opvering van de olieprijs o.m. dankzij het akkoord gesloten binnen de OPEC. Het aandeel van Chevron blijft een degelijk en aanlokkelijk aandeel.

  Cisco (technologie)
  Over de laatste jaren kon Cisco ondanks de vertragende omzetgroei zijn comfortabele winstgevendheid waarborgen dankzij een degelijk kostenbeheer. In de volgende jaren zal de vraag naar de producten van Cisco wellicht opveren doordat de nood aan communicatieapparatuur opnieuw zal toenemen (o.a. 5G). Bovendien zou de groep, die meer dan 60 miljard op buitenlandse rekeningen heeft staan, wel eens kunnen profiteren van één van de belangrijkste maatregelen die Trump aankondigde, namelijk een verlaging van de belastingen op alle cash die naar de VS wordt gerepatrieerd.

  Rio Tinto (mijnen)
  De koersremonte is nog niet afgelopen. Het aandeel beschikt nog over stijgingspotentieel. Het zit er dan ook dik in dat de grondstofprijzen zullen blijven stijgen dankzij de opverende Chinese vraag en het vooruitzicht van een toenemende vraag in de VS (Trump kondigde grote infrastructuurwerken aan). Overigens doet de groep aanzienlijke inspanningen om meer liquiditeiten te genereren door haar productiviteit op te drijven en activa af te stoten.

  HOUDEN

  ArcelorMittal (staal) 
  Dankzij de kostenbesparingen en de remonte van de staalprijs kan de winstgevendheid opnieuw herstellen. Overigens verstevigde de kapitaalverhoging, die in het 1e kwartaal 2016 werd doorgevoerd, de soliditeit van de groep. Maar al valt een stijging van de staalprijs te verwachten als gevolg van de protectionistische maatregelen die Trump aankondigde, toch blijft de sector kampen met een aantal negatieve factoren (zwakke vraag, chronische overcapaciteit). Bijgevolg raden we u af het aandeel te kopen.

  National Grid (elektriciteit)
  In juli 2016 bereikte de koers een historisch hoogtepunt o.m. dankzij het feit dat het aandeel een vluchtwaarde bij uitstek is. Bovendien stootte de groep haar gastak af in het VK. Zo kan ze vanaf nu focussen op dynamischere activiteiten (en een uitzonderlijk dividend uitkeren in 2017). Ondanks de duik die de koers inmiddels maakte, is het aandeel niet koopwaardig. Wel mag u het in portefeuille houden omwille van zijn defensief karakter en dividendrendement (4,7% bruto).

  Zurich Insurance (verzekeringen)
  De Zwitserse groep is begonnen de vruchten te plukken van de initiatieven die ze in 2015 nam om haar marges aan te dikken. Maar rekening houdend met de concurrentie moest de groep nog een stap verder gaan, wat ze ook deed in februari 2016, toen ze een versnelling van haar herstructurering aankondigde. Wellicht zal dit het dividend van de volgende jaren waarborgen. De koers houdt echter al grotendeels rekening met al dit goede nieuws.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  National Grid: afstotingsproject op goede weg 1 jaar geleden - donderdag 24 november 2016
  Na de verkoop van de Britse activa zullen de Amerikaanse activiteiten aan belang toenemen.

  Een goede zet, menen we. Het aandeel bereikte onlangs zijn historisch dieptepunt maar is daarom niet koopwaardig.

  HOUDEN.

   

  De afstoting van de Britse gasafdeling zou begin 2017 moeten worden afgerond. Dankzij deze operatie zal National Grid eindelijk zijn aandacht kunnen vestigen op dynamischere activiteiten, in het bijzonder de distributie van gas en elektriciteit op de Amerikaanse markt (Massachusetts, New York). Overigens keurde de Amerikaanse regulator een tarievenverhoging goed. Dankzij die prijsstijging zal de omzet van National Grid in de VS ongetwijfeld worden opgepept. De groep kan dus bogen op fraaie winstvooruitzichten, vooral gezien de VS na de afstoting van de Britse activa de belangrijkste afzetmarkt van de groep zal worden. Overigens zal de groep haar dividend blijven optrekken gezien ze op regelmatige basis liquiditeiten genereert. Daarnaast zal ze ten gevolge van de afstoting van de Britse gasdivisie ook een uitzonderlijk dividend uitkeren. Momenteel en gezien de verkoop nog niet officieel ondertekend is, handhaven we onze ramingen per aandeel op 58 pence voor 2016-17 en 59 pence voor 2017-18. Verder tippen we wat het dividend betreft op 44 pence voor 2016-17 en op 45 pence voor 2017-18.

   

  Koers op het moment van de analyse: 931,70 p.

   

  De Britse groep National Grid is eigenaar en beheerder van voorzieningen voor het transport en de distributie van elektriciteit en gas in het Verenigd Koninkrijk (UK) en is ook goed ingeplant in de VS.

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 1.091,00 GBp
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 736,80 GBp
ISIN-code GB00BDR05C01
Beurs Londen
Noteert op Euronext Brussel nee
Bèta 0,44
Volatiliteit 15,14 %
Aantal bestaande aandelen 3.401.214.000
Beurskapitalisatie (in miljard) 3.019,60 GBp
Sector Energie en Nutsbedrijven
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 8.374.822 GBp
Score corporate governance 5

Sleutelcijfers per aandeel (GBp)

2018-19 (e) 2017-18 (e) 2016-17 2015-16
Dividend 46,30 137,25 48,29 47,28
Courante winst 61,00 59,00 71,69 69,32
Nettowinst 61,00 59,00 225,98 75,27
Courante cashflow 111,06 104,12 114,59 116,15
Netto cashflow 111,06 104,12 268,88 122,11
EBIT 100,33 96,07 112,22 118,68
EBITDA 150,50 141,28 155,16 165,57
Boekwaarde 538,14 523,44 592,52 394,85
Tastbare boekwaarde 369,97 355,26 415,19 240,03

Prestaties (in euro)

National Grid Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden 19,57 % 3,88 % 6,07 %
Rendement 6 maanden 4,06 % 2,00 % 4,93 %
Rendement 1 jaar -13,90 % 1,12 % 9,32 %
Rendement 5 jaar 5,30 % 5,01 % 12,40 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2017-18 (e) 2016-17 2015-16 2014-15
Pay out - 0,21 % 62,37 % 78,55 %
Current ratio - 1,29 0,82 0,82
Return on equity - 12,14 % 17,60 % 18,30 %
Total return on equity - 38,27 % 19,11 % 16,88 %
Brutomarge - 25,75 % 27,03 % 24,87 %
Nettomarge - 51,84 % 17,16 % 13,23 %
EBIT marge - 25,75 % 27,03 % 24,87 %
EBITDA marge - 35,60 % 37,70 % 34,70 %
Belastingvoet - 4,58 % 14,45 % 23,48 %
Gearing - 94,55 186,69 199,72
Eigen vermogen/ Balanstotaal - 30,96 % 23,02 % 21,74 %

Beursgegevens per aandeel

2018-19 (e) 2017-18 (e)
Dividendrendement 5,22 % 15,46 %
Koers/ Courante winst 14,55 15,05
Koers/ Courante cashflow 7,99 8,53
Koers/ Boekwaarde 1,65 1,70
Koers/ Tastbare boekwaarde 2,40 2,50
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 9,92 % -

(e) : raming