National Grid GB00B08SNH34

E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
991,55 GBp 28/04/2017 18:04 Londen
-7,00 GBp (-0,70 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
891,50 1.130,50  52 weken min max
-0,70 % Rendement 1 jaar
4,47 % Dividendrendement
Alle details

Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse

  Verkoop deze 8 aandelen niet!

  3 maanden geleden - vrijdag 6 januari 2017
  Gezien de recente stijging van de beurzen zou u geneigd kunnen zijn bepaalde aandelen te verkopen en uw winst op te strijken. Maar een aandeel met een fikse koersstijging achter de rug is niet noodzakelijk overgewaardeerd en kan over een min of meer mooi stijgingspotentieel blijven beschikken.
  Verkoop deze 8 aandelen niet!

  Verkoop deze 8 aandelen niet!

  En dus nog een plaats in uw portefeuille verdienen. De volgende 8 aandelen gingen onlangs flink hoger, maar toch mag u ze nog in portefeuille houden. Zorg er wel voor dat ze niet meer dan 5 % van de totale waarde van uw portefeuille aan individuele aandelen overschrijden.

  KOPEN

  Axa (verzekeringen) 
  De stijging van de langetermijnrente zal de groepswinsten wat oppeppen, waardoor Axa wellicht zijn groeidoelstellingen zal kunnen bereiken. Bovendien zorgen het plan "Ambitie 2020" en de kostenbesparingen voor een betere visibiliteit op de vooruitzichten. De koers bedraagt 10 maal de verwachte winst per aandeel voor 2017 en blijft over potentieel beschikken.

  BMW (autosector) 
  BMW blijft mooi groeien. Over de 11 eerste maanden van 2016 klom de omzet met 6% t.o.v. dezelfde periode in 2015. En al groeit de omzet nu trager dan in het verleden, toch doet BMW het beter dan de concurrentie dankzij een aantrekkelijker en uitgebreider gamma en de populariteit van SUV's (X-gamma). Over 2016 zou BMW dus winst moeten boeken ondanks de impact van de stijgende personeelskosten op de winstgevendheid. Op langere termijn zullen de gerenommeerde merken van de groep (Mini en Rolls-Royce inbegrepen) de omzet en de winst stutten. Het koerspotentieel is niet uitgeput.

  Chevron (olie)
  De strategie om kosten te besparen en in te spelen op de lagere olieprijs, werpt haar vruchten af. De groep slaagt er zo in om liquiditeiten te genereren en de schuldenberg af te bouwen, maar ook en vooral om het dividend te handhaven. Bovendien houdt de koers onvoldoende rekening met de hoop op een verdere, trage opvering van de olieprijs o.m. dankzij het akkoord gesloten binnen de OPEC. Het aandeel van Chevron blijft een degelijk en aanlokkelijk aandeel.

  Cisco (technologie)
  Over de laatste jaren kon Cisco ondanks de vertragende omzetgroei zijn comfortabele winstgevendheid waarborgen dankzij een degelijk kostenbeheer. In de volgende jaren zal de vraag naar de producten van Cisco wellicht opveren doordat de nood aan communicatieapparatuur opnieuw zal toenemen (o.a. 5G). Bovendien zou de groep, die meer dan 60 miljard op buitenlandse rekeningen heeft staan, wel eens kunnen profiteren van één van de belangrijkste maatregelen die Trump aankondigde, namelijk een verlaging van de belastingen op alle cash die naar de VS wordt gerepatrieerd.

  Rio Tinto (mijnen)
  De koersremonte is nog niet afgelopen. Het aandeel beschikt nog over stijgingspotentieel. Het zit er dan ook dik in dat de grondstofprijzen zullen blijven stijgen dankzij de opverende Chinese vraag en het vooruitzicht van een toenemende vraag in de VS (Trump kondigde grote infrastructuurwerken aan). Overigens doet de groep aanzienlijke inspanningen om meer liquiditeiten te genereren door haar productiviteit op te drijven en activa af te stoten.

  HOUDEN

  ArcelorMittal (staal) 
  Dankzij de kostenbesparingen en de remonte van de staalprijs kan de winstgevendheid opnieuw herstellen. Overigens verstevigde de kapitaalverhoging, die in het 1e kwartaal 2016 werd doorgevoerd, de soliditeit van de groep. Maar al valt een stijging van de staalprijs te verwachten als gevolg van de protectionistische maatregelen die Trump aankondigde, toch blijft de sector kampen met een aantal negatieve factoren (zwakke vraag, chronische overcapaciteit). Bijgevolg raden we u af het aandeel te kopen.

  National Grid (elektriciteit)
  In juli 2016 bereikte de koers een historisch hoogtepunt o.m. dankzij het feit dat het aandeel een vluchtwaarde bij uitstek is. Bovendien stootte de groep haar gastak af in het VK. Zo kan ze vanaf nu focussen op dynamischere activiteiten (en een uitzonderlijk dividend uitkeren in 2017). Ondanks de duik die de koers inmiddels maakte, is het aandeel niet koopwaardig. Wel mag u het in portefeuille houden omwille van zijn defensief karakter en dividendrendement (4,7% bruto).

  Zurich Insurance (verzekeringen)
  De Zwitserse groep is begonnen de vruchten te plukken van de initiatieven die ze in 2015 nam om haar marges aan te dikken. Maar rekening houdend met de concurrentie moest de groep nog een stap verder gaan, wat ze ook deed in februari 2016, toen ze een versnelling van haar herstructurering aankondigde. Wellicht zal dit het dividend van de volgende jaren waarborgen. De koers houdt echter al grotendeels rekening met al dit goede nieuws.

  Deel dit artikel

 • Analyse

  National Grid: afstotingsproject op goede weg

  5 maanden geleden - donderdag 24 november 2016
  Na de verkoop van de Britse activa zullen de Amerikaanse activiteiten aan belang toenemen.
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse

  National Grid: we blijven voorzichtig

  10 maanden geleden - vrijdag 1 juli 2016

  De koers ligt overdreven hoog.

  Koop nog steeds niet.
  HOUDEN.

   

  De koers bereikte een nieuwe recordhoogte. Dit weinig riskante aandeel, dat traditioneel als een vluchtwaarde fungeert, werd begin deze week als gevolg van de aangekondigde Brexit gretig ingekocht door beleggers op zoek naar stabiliteit en veiligheid.

   

  Gezien het huidig koersniveau vinden we het aandeel momenteel echter niet koopwaardig.

   

  Koers op het moment van de analyse: 1 061 pence

   

  De Britse groep National Grid is eigenaar en beheerder van voorzieningen voor het transport en de distributie van elektriciteit en gas in het Verenigd Koninkrijk (UK) en is ook goed ingeplant in de VS.

   

  Deel dit artikel

 • Analyse

  National Grid: advieswijziging

  10 maanden geleden - vrijdag 24 juni 2016

  Ten gevolge van de Brexit raden we u aan om momenteel dit aandeel niet meer te kopen.

  HOUDEN.

   

  National Grid plooit zich terug op zijn sterke punten, met name de distributie van elektriciteit in het VK en de VS.
  De resultaten vertonen een constante stijgende lijn en de groep heeft quasi geen concurrentie, waardoor het aandeel een van de minst volatiele op de beurs is.

   

  Koers op het moment van de analyse: 981,40 pence

   

  De Britse groep National Grid is eigenaar en beheerder van voorzieningen voor het transport en de distributie van elektriciteit en gas in het Verenigd Koninkrijk (UK) en is ook goed ingeplant in de VS.

   

  Deel dit artikel

 • Analyse

  National Grid blijft een koopje

  1 jaar geleden - vrijdag 22 april 2016

  Het aandeel van National Grid blijft een vluchtwaarde bij uitstek.

  De groep voert immers een dynamische strategie en kan zich van de concurrentie onderscheiden terwijl de nutssector traditioneel niet als veelbelovend wordt beschouwd. Ondanks de recente koersklim, blijft het aandeel aantrekkelijk omwille van zijn defensief karakter. U mag kopen maar zorg ervoor dat u er maximum 5 % van uw vermogen in belegt.

   

  Beurskampioen

  De koers van National Grid overtrof recentelijk de kaap van 1000 p., een historisch hoogtepunt! Sinds januari 2010 oogstte het aandeel een return (koers + dividenden in euro) van 160 %. Gezien de volatiele beurzen geldt het aandeel als een belangrijke vluchtwaarde. De activiteit van de groep, namelijk het transport en de distributie van gas en elektriciteit is immers streng gereglementeerd (tarieven vastgelegd door regulator, stijgen echter regelmatig), wat een goede zichtbaarheid biedt op de resultaten. Hierdoor zijn de investeringen van de groep (distributienetwerken) alsmaar winstgevender terwijl de financieringskosten erg laag blijven en kan de groep haar resultaten geleidelijk opvoeren en een gul dividend uitkeren.

   

  Geen euforie

  Toch dient u op uw hoede te blijven. Mogelijks zou de overheid immers ervoor kunnen kiezen om plots de regelgeving in de sector te wijzigen. Een trendommekeer die National Grid ongetwijfeld zou treffen. Daarnaast blijft de groep kampen met een hoge schuldenberg. Meteen ook de reden waarom we een risicofactor handhaven van 3 (op 5), en dit terwijl het aandeel op zich weinig volatiel is.

   

  Britse gasafdeling in etalage

  Door zijn Britse tak gasdistributie af te stoten wil de groep opnieuw focussen op haar sterke punten: de elektriciteitsverdeling en de Amerikaanse markt. En hoewel nog niets officieel werd meegedeeld, doken al flink wat kandidaat-kopers op zoals Allianz Capital Partners (investeringsfonds van Duitse verzekeraar), Marcquarie (Australische bank) en de investeringsfondsen van Koeweit, Abu Dhabi en Canada die samen de krachten bundelden. Goed nieuws dus voor de aandeelhouders die een deel van de verkoopopbrengsten hopen vertaald te zien in een uitzonderlijk dividend. Het andere deel zal de groep aanwenden om te investeren en de schuld af te bouwen.

   

  Koers op het moment van de analyse: 966,10 p.

   

  De Britse groep National Grid is eigenaar en beheerder van voorzieningen voor het transport en de distributie van elektriciteit en gas in het Verenigd Koninkrijk (UK) en is ook goed ingeplant in de VS.

   

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 1.130,50 GBp
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 891,50 GBp
ISIN-code GB00B08SNH34
Beurs Londen
Noteert op Euronext Brussel neen
Bèta 0,44
Volatiliteit 14,90 %
Aantal bestaande aandelen 3.743.428.000
Beurskapitalisatie (in miljard) 3.769,63 GBp
Sector Energie en Nutsbedrijven
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 7.979.837 GBp
Score corporate governance 5

Sleutelcijfers per aandeel (GBp)

2017-18 (e) 2016-17 (e) 2015-16 2014-15
Dividend 45,00 44,00 43,34 42,87
Courante winst 59,00 58,00 63,54 57,64
Nettowinst 59,00 58,00 69,00 53,16
Courante cashflow 105,46 103,93 106,47 96,93
Netto cashflow 105,46 103,93 111,93 92,46
EBIT 106,38 103,72 108,79 99,53
EBITDA 152,93 149,73 151,77 138,86
Boekwaarde 390,07 376,01 361,95 319,61
Tastbare boekwaarde 232,92 218,87 220,03 182,14

Prestaties (in euro)

National Grid Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden 10,60 % 5,84 % 2,56 %
Rendement 6 maanden 3,00 % 13,49 % 12,52 %
Rendement 1 jaar -0,70 % 11,33 % 18,66 %
Rendement 5 jaar 13,70 % 8,40 % 15,74 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2017-18 (e) 2016-17 (e) 2015-16 2014-15
Pay out - - 62,37 % 78,55 %
Current ratio - - 0,82 0,82
Return on equity - - 17,60 % 18,30 %
Total return on equity - - 19,11 % 16,88 %
Brutomarge - - 27,03 % 24,87 %
Nettomarge - - 17,16 % 13,23 %
EBIT marge - - 27,03 % 24,87 %
EBITDA marge - - 37,70 % 34,70 %
Belastingvoet - - 14,45 % 23,48 %
Gearing - - 186,69 199,72
Eigen vermogen/ Balanstotaal - - 23,02 % 21,74 %

Beursgegevens per aandeel

2017-18 (e) 2016-17 (e)
Dividendrendement 4,47 % 4,37 %
Koers/ Courante winst 17,07 17,36
Koers/ Courante cashflow 9,55 9,69
Koers/ Boekwaarde 2,58 2,68
Koers/ Tastbare boekwaarde 4,32 4,60
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 9,23 % -

(e) : raming

 • Volgende

 • Vorige Volgende

 • Vorige Volgende

 • Vorige Volgende

 • Vorige Volgende

 • Vorige Volgende

 • U moet een antwoord ingeven

  Vorige Volgende

 • Vorige Volgende

 • U hebt de survey vervolledigd

  Verzenden