Analyse
Na de biedingen op Ablynx en Tigenix lijkt ook Galapagos een mogelijke overnameprooi 4 maanden geleden - vrijdag 23 februari 2018
Het biotechbedrijf lijkt echter liever onafhankelijk te willen blijven.

De groep probeert om een grote aandeelhouder te strikken. Voor kleine beleggers kan dat hun hoop op kortetermijnwinst doen vervliegen, maar het zou wel bevestigen dat de productenportefeuille echt de moeite waard is. Als u het risico aandurft, en ondanks het hoge koersniveau, mag u
HOUDEN.

Goede pijplijn en goed bij kas

Galapagos voert momenteel klinische studies uit naar bijna 20 molecules. Een van die molecules, filgotinib, wordt getest voor 11 indicaties en bevindt zich voor 3 indicaties al in de derde en laatste testfase.
Galapagos heeft 1,15 miljard euro in kas en gaf in 2017 slechts 245 miljoen uit. De kaspositie is dus ruim toereikend om het uit te zingen tot aan een eerste productcommercialisatie (voor 2020?).

2018 wordt sleuteljaar

Nog dit jaar zou er meer duidelijkheid moeten komen over het potentieel van filgotinib. De eerste resultaten van het fase 3-onderzoek voor reumatoïde artritis (in partnerschap met Gilead, grootste aandeelhouder met belang van 13,27%) worden medio 2018 bekendgemaakt. De fase 2-resultaten voor spondylitis ankylosans (ontsteking gewrichten wervelkolom) en psoriasisartritis, zouden snel moeten volgen.

Overnamebod in de maak?

Op 1 januari jl. liep het "non-agressiepact" tussen Galapagos en Gilead af. Sindsdien ging de koers al 20% hoger omdat de markt speculeert op een overname. Die speculaties worden nog gevoed door de biedingen op Ablynx en Tigenix (met gulle premies) en door het feit dat het onderzoek van Galapagos al in een vergevorderde fase zit (in de biotechsector gebeurt het wel vaker dat de bekendmaking van fase 3-resultaten de poppen aan het dansen brengt). Bovendien zou Gilead door een overname vermijden dat het, indien filgotinib een succes blijkt, de beloofde vergoedingen (tot 1 miljard) daadwerkelijk moet betalen. Galapagos lijkt echter liever onafhankelijk te willen blijven en nog een andere farmagroep zijn kapitaal binnen te loodsen (tot 10% minstens, ±480 miljoen). Andere partners (o.a. AbbVie, Servier) zouden interesse kunnen hebben om te vermijden dat Gilead bij een overname mee de controle verwerft over hun ontwikkelingen binnen Galapagos.

Koers op het moment van de analyse: 94,22 EUR

Het Belgische Galapagos werd opgericht in 1999, noteert sinds 2005 in Brussel en sinds 2015 ook aan de Nasdaq. Het ontwikkelt producten tegen ontstekingsziekten.

Deel dit artikel