Toestellen recycleren of een tweede leven geven

Heb je net een recentere versie van een toestel gekocht, en weet je niet wat je met het oude aan moet? Of misschien gebruik je jouw huidige toestel amper en overweeg je om het weg te doen. Afhankelijk van de staat van het toestel kun je opteren om het weg te geven, te verkopen of te recycleren. 

Als het apparaat nog werkt

Steeds vaker grijpen consumenten naar een nieuw toestel omdat hun huidige exemplaar niet het laatste nieuwe model is of omdat het te veel verbruikt. Dat is een slechte zaak, zeker wanneer het toestel nog goed werkt. Zo worden maar liefst zes op de tien hightech toestellen vervangen zonder kapot te zijn. En die trend doet zich nu ook voor bij huishoudtoestellen waar momenteel al sprake is van een verhouding van een op drie.

Als je product nog werkt, schenk het dan weg en maak op die manier iemand gelukkig. Van je familie, tot vrienden, kennissen, collega's, via online platforms of weggeefacties, er zijn mogelijkheden genoeg. Wil je iemand plezieren die het minder breed heeft, breng je product dan binnen in een kringloopwinkel.

Ontvang je liever een vergoeding voor jouw verouderd apparaat? Verkoop je toestel dan op een rommelmarkt, via een website zoals tweedehands.be of e-bay, aan een (online) tweedehandswinkel, of een speciaalzaak - Orange geeft je bijvoorbeeld een waardebon in ruil voor jouw oude smartphone. Of plaats een zoekertje op Koopjeskrant.be.

Wil je zo snel mogelijk af zijn van jouw product zonder veel gedoe, recycleer het dan (zie verder).

Als het toestel stuk is

Als je apparaat defect is, kun je het nog steeds verkopen, maar dan mag de schade niet al te groot zijn. Is dat wel het geval, dan zal de potentiële koper dikwijls afdingen tot je nauwelijks nog iets overhoudt van de vooropgestelde vraagprijs.

Waarom recycleren een goed idee is

Elektronische apparaten bevatten vaak giftige stoffen of zeldzame aardmetalen zoals goud, zilver of koper. Het is dan ook belangrijk om je toestel correct te recycleren zodat waardevolle grondstoffen kunnen worden gerecupereerd en op een milieuvriendelijke manier worden verwerkt.

Om je daarbij te helpen moet elke winkelketen of webwinkel je ‘oude’ elektrische en elektronische apparaten kosteloos aanvaarden op het moment dat je een nieuw model ontvangt, of binnen een redelijke termijn na de verkoop. Deze zogenaamde aanvaardingsplicht is in het leven geroepen om zoveel mogelijk afgedankte elektronica in te zamelen en te recycleren. Let wel: de winkel is hiertoe enkel verbonden als je een nieuw product koopt. Hij kan dus jouw versleten wasmachine weigeren als je geen nieuwe aankoopt.

Is je oude product niets meer waard en heb je geen behoefte aan een nieuw gelijkaardig exemplaar? Breng dan je gebruikte elektr(on)ische toestel naar een recyclagepark. Als het nog bruikbaar is, gaat je apparaat naar een hergebruikcentrum. Is het daarentegen volledig versleten, dan komt het terecht in een gespecialiseerd verwerkingsbedrijf. De herwonnen grondstoffen kunnen vervolgens worden hergebruikt voor nieuwe apparaten.

Vind een Recupel inzamelpunt in je buurt