Dossier

Warmwatersystemen : het beste compromis

01 maart 2018
Warm water

01 maart 2018

Welk warmwatersysteem het meest geschikt is in jouw geval, hangt af van verschillende factoren: de beschikbare ruimte, het gewenste comfort, de prijs enz.

Welke criteria ?

Laat het duidelijk zijn: er bestaat geen ideaal systeem voor jouw warmwatervoorziening. Wellicht zal je dus bepaalde keuzes moeten maken en genoegen moeten nemen met een compromis.

Om het meest geschikte warmwatersysteem te vinden, moet je met een aantal factoren rekening houden: de beschikbare plaats en aansluitingen, jouw warmwaterverbruik, het gewenste comfort, het aantal douches en baden in huis, de afstand van het warmwatersysteem tot de verschillende tappunten en natuurlijk de prijs van het systeem, de installatie en het energieverbruik, die sterk varieert naargelang van de gekozen oplossing.

Om je een idee te geven: om water te verwarmen tot 60°C voor een gezin bestaande uit vier personen bedragen de kosten € 5 tot 15 per m³. De kosten zijn afhankelijk van het geïnstalleerde systeem. Het is dus belangrijk om te kiezen voor een systeem dat je het beste comfort verzekert én past binnen jouw budget. Daar komt dan nog eens de prijs van het water bovenop.

Warm water via doorstroom of opslag?

Er bestaan twee grote soorten warmwatersystemen:

  • Boilers, waarbij een bepaalde hoeveelheid warm water wordt opgeslagen en constant warm wordt gehouden in een opslagvat.
  • Toestellen met directe doorstroming, die het water enkel opwarmen op het moment dat het nodig is. In tegenstelling tot boilers kunnen die onbeperkt warm water leveren. In beide gevallen kan het sanitair water (voor de badkamer en/of de keuken) worden verwarmd door een apart toestel of door de verwarmingsketel, die dus ook jouw verwarmingssysteem bedient.

In de volgende delen van dit dossier zetten we de voor- en nadelen van de verschillende warmwatersystemen voor jou op een rijtje. We berekenden ook de jaarlijkse kosten (op basis van de aankoopprijs en het verbruik) van de voornaamste varianten op elk systeem.