Dossier

CO-vergiftiging vermijden

05 december 2013
CO-vergifting

05 december 2013

U ruikt het niet, u ziet het niet, u hoort het niet en u proeft het niet. Maar het kan er wel zijn ... Elk jaar komen meer dan 1000 slachtoffers met een CO-vergiftiging in het ziekenhuis terecht. Het kan ook u overkomen. Wees dus voorzichtig!

Laat u niet bedwelmen

De belangrijkste adviezen om een CO-vergiftiging te vermijden?

Zorg voor frisse lucht

Want zo haalt u zuurstof in huis. Plaats in kleine ruimtes (zoals een badkamer) ventilatieroosters wanneer u er een toestel met vlam gebruikt. Dat kan onder aan de deuren en boven in de muren. Ze moeten minstens 150 cm2 groot en onafsluitbaar zijn. Maak ze regelmatig schoon. Hebt u een toestel zonder afvoer naar buiten? Laat dan steeds een deur of een venster op een kier staan wanneer u het apparaat gebruikt. Blokkeer in elk geval nooit openingen die een natuurlijke luchtstroom produceren.

Een goede schoorsteen

Een schoorsteen moet rook naar buiten kunnen afvoeren. Roetafzetting, vogelnesten, stenen, bladeren ... kunnen een goede "trek" belemmeren. Laat uw schoorsteen daarom jaarlijks of, in het geval van gas, tweejaarlijks schoonvegen en nakijken. Ook belangrijk: heeft uw schoorsteen wel de juiste afmetingen? Een schoorsteen moet voldoende hoog en recht genoeg zijn. En de diameter moet zijn aangepast aan het toestel dat erop is aangesloten. In oudere huizen is de schoorsteen
niet altijd geschikt voor verwarming met gas. Toch zijn er mensen die hem daarvoor gebruiken ... Voorts moet de doorgang van een schoorsteen goed zijn geïsoleerd. En u moet weten dat u nooit twee toestellen op dezelfde schoorsteen mag aansluiten!

Gebruik het juiste toestel

Een kleine 5liter-gasgeiser zonder rookafvoer is bedoeld voor gootstenen en wastafels. Het is riskant om daar een douche of bad op aan te sluiten! Daar hebt u een toestel met een groter vermogen voor nodig. Wilt u een kamer verwarmen?
Bijzetkacheltjes zijn niet gemaakt om uren te branden. Gebruik ze slechts kort en niet wanneer u slaapt! Haal ook geen emmertje gloeiende houtskool in huis om uzelf te verwarmen (ja, er zijn mensen die dit doen ...). Hetzelfde geldt voor een barbecue: die hoort buiten.

Schakel een vakman in 

Laat de installatie van eender welk verbrandingsapparaat over aan een vakman. Uw factuur is uw garantie
dat het toestel veilig en ook wettelijk in orde is. Stopt een toestel met werken? Niet forceren! Onthoud dat moderne toestellen zichzelf uitschakelen zodra de lucht te veel CO bevat. Een regelmatig nazicht is sowieso een must en, voor centrale verwarmingsinstallaties, zelfs wettelijk verplicht. Een gasketel moet u minstens om de twee (in Vlaanderen) of drie (in Wallonië en Brussel) jaar laten nakijken. Ketels die werken op stookolie, steenkool, hout of pellets vergen minimaal een jaarlijks nazicht. Huurt u een woning? Dan moet u zélf het onderhoud van de toestellen én van de schoorsteen regelen. Tussendoor kunt u, bij toestellen waarbij dat mogelijk is, de "vlamtest" doen: een blauwe vlam is goed, een geel-oranje vlam wijst op CO-gevaar ...

En CO-detectoren?

Die zijn niet altijd betrouwbaar. Ze kunnen een vals gevoel van veiligheid geven.