Nieuws

Schakel jouw verwarming uit in de zomer

23 juni 2022
verwarming besparen buitensonde zomermodus

De temperaturen kunnen deze dagen flink oplopen. Maar toch kan de verwarmingsketel soms in gang schieten als het ’s morgens wat koeler is. Voorkom dit nodeloze verbruik. Zo spaar je energie én geld.

De verwarmingskosten nemen een flinke hap uit je gezinsbudget, ongeacht met welk soort energie je je woning verwarmt. Omdat in juni de meeste woningen geen verwarming meer behoeven, kun je er maar beter voor zorgen dat je systeem niet nodeloos in gang schiet.

Tijd voor de zomermodus

De huidige verwarmingsketels hebben vaak een klimaatregeling, waarbij ze worden afgesteld in functie van de buitentemperatuur. Hoe kouder het buiten is, hoe hoger de temperatuur van het water dat van de ketel vertrekt, zal zijn. Hoe warmer het buiten is, hoe lager of lauwer die temperatuur. Tot het systeem zich op een bepaald ogenblik zichzelf helemaal uitschakelt. De temperatuur vanaf wanneer dat moet gebeuren, kun je instellen, bv. op 15°C.

Koude ochtend als stoorzender

Bij een koude nacht kan de temperatuur toch onder die drempel gaan. En dan kan de verwarmingsketel alsnog in gang schieten.

Gelukkig houden de meer verfijnde systemen rekening met het feit dat de temperatuur de uren voordien hoger is geweest, en blijven ze uitgeschakeld. Maar zekerheid heb je niet. En als de temperatuur echt fors zakt, kan de verwarming ’s zomers toch worden opgestart.

Permanente zomermodus activeren

Doorgaans bestaat er ook zoiets als een permanente zomermodus die je kunt inschakelen opdat de ketel niet meer op de buitensonde zou reageren.

Dat zal voor elke verwarmingsketel anders zijn. Je moet dus een kijkje nemen in de handleiding met uitleg over de instelling van het toestel. Of jouw installateur contacteren.

Goed voor je portemonnee

Door deze werkwijze vermijd je dat er nodeloos gas of stookolie wordt verbrand, en dus nodeloos het milieu en… je portemonnee te belasten.

Lukt dit alles niet, dan kun je de verwarmingsmodus van de ketel uitschakelen en als de ketel toch niet voor het warm water zorgt, de ketel zelfs helemaal uitschakelen met de aan-uitschakelaar of door de stekker uit het stopcontact te trekken als er geen vaste aansluiting aanwezig is.

Overigens laden ook sommige elektrische accumulatieradiatoren op afhankelijk van de buitentemperatuur. Daar kun je nodeloos verbruik voorkomen door ze helemaal uit te schakelen. Eventueel zet je gewoon de zekeringen voor dat circuit uit.

Wil je meer weten hoe je nog op je energiefactuur kunt besparen, dan moet je zeker eens een kijkje nemen op ons energieplatform.

Naar ons energieplatform