Nieuws

Ventilator zonder zichtbare schroef: niet per se stiller

20 mei 2021
ventilator zonder schroef, elliptisch van vorm

Als het straks opnieuw warmer wordt, grijpen we doorgaans snel naar middelen die wat verkoeling brengen. Zoals een ventilator bijvoorbeeld. Een ontwerp met een elliptisch bovendeel zou het lawaai sterk verminderen. De waarheid blijkt minder eenduidig.

Verkoeling vinden als het warm is, kan deugd doen. Maar doorgaans moet je er met een ventilator wel het lawaai van een draaiende schroef voor lief bij nemen. Nu duiken er ook ventilatoren met een ander design op, waarbij je het idee krijgt dat ze stiller zouden werken. We namen de proef op de som.

Ander concept van ventilator

Anders dan bij de klassieke tafelventilator of model op voet, waar de schroef zorgt voor wrijving doordat de luchtstroom passeert langs een beschermende metalen kooi, zit in de sokkel van deze nieuwe generatie van toestellen een wiel dat een versnelde centrifugale luchtstroom creëert in het bovenste deel van het toestel. Dat bovendeel is cirkelvormig of elliptisch van vorm en volledig open.

Het merk Dyson was op dit vlak een trendsetter. Intussen zien we dit soort modellen ook bij andere merken opduiken, zoals Profile, te koop bij Hubo.

Minder luidruchtig? Niet per se

Bij onze metingen op maximale snelheid blijkt het model AM07 Silver van Dyson (prijs: € 299) toch niet minder lawaai te maken dan een klassieke (tafel)ventilator. Maar op de laagste stand - van de in totaal 10 standen - zakt het geluidsniveau wel degelijk sterk, ondanks de afgifte van een duidelijk voelbare verkoelende luchtstroom. Dat is handig en zelfs een aanrader in bv. een slaapkamer.

Bij een qua ontwerp vergelijkbaar model van Profile (te koop bij Hubo tegen € 89 en tijdelijk in promotie tegen € 59,99) blijkt het lawaai op de laagste stand echter nog altijd vrij hoog. In bepaalde modi, zelfs in de slaapmodus, is dat geluid bovendien scherper van aard en wisselt het constant van niveau (van totale stilstand tot hoge snelheid), wat onaangenaam overkomt en de nachtrust wellicht zal verstoren. Het model van Profile geeft in de laagste stand overigens nog een zeer zwakke luchtstroom af. Het ene model is dus het andere niet.

Bij de klassieke tafelventilatoren zul je ongetwijfeld toestellen vinden die in hun “stille modus” minder lawaai maken en goedkoper uitvallen dan het model van Profile. Blijkbaar speelt er toch meer dan louter het design.

Snelheid aanpassen meest eenvoudige oplossing

Om ongestoord te werken of te studeren of voor een goede nachtrust, is een lage snelheid instellen wellicht de beste optie, bij elk type van ventilator. Bij een toestel met 5 tot 10 mogelijke standen mag je doorgaans verwachten dat het geluidsniveau van de laagste stand lager is dan bij een met slechts enkele standen.
Een goede raad: test het lawaai van de ventilator zo mogelijk al eens in de winkel uit. Zo kun je je een idee vormen van wat je in elke stand moet verdragen.

Verschillende opties om te verkoelen

Zoek je nog alternatieven voor een ventilator, lees dan zeker ons dossier over de verschillende opties om verkoeling in de woning te brengen.

Naar ons dossier over verkoeling in huis