Nieuws

Warmwaterboiler: kijk uit voor onopgemerkte lekkage

14 april 2021
veiligheidsgroep elektrische boiler

Een veiligheidsgroep wordt vaak in combinatie met een warmwaterboiler geplaatst om een beetje water te laten ontsnappen als de waterdruk te hoog oploopt. Maar als er water blijft lekken, kan de waterfactuur flink oplopen. Zo liet ook een abonnee ons weten, als waarschuwing voor andere consumenten.

In ons dossier “Snel warm water in de keuken” geven we de raad aan wie het beu is om lang op warm water in de keuken te moeten wachten, in bepaalde gevallen een elektrische boiler van 10 l onder de gootsteen te plaatsen. Dat leidde tot een reactie van abonnee R.C. uit Mechelen, die thuis zo’n boiler heeft en een nare en dure ervaring achter de rug heeft. Het probleem was niet zozeer de oplossing of de boiler, maar de werking van de veiligheidsgroep. Een aandachtspunt, dat we graag belichten.

Veiligheidsgroep werkte niet meer correct

Onze abonnee vertelt: “Ik heb een elektrische boiler van 10 l in mijn keuken. Zoals wel vaker hoort daar een veiligheidsgroep bij. Welnu, het bleek dat die stuk was, terwijl ik daar niets van had gemerkt. Resultaat: vorig jaar kreeg ik een waterfactuur van € 1 800 in de bus. Pidpa, de Provinciale en Intercommunale Drinkwatermaatschappij van de provincie Antwerpen, zei mij dat dit probleem vaak voorkomt en men het zelden op tijd opmerkt. Misschien is het nuttig om andere consumenten daarop te wijzen in jullie dossier?”. Welnu, dat zullen we zeker doen.

Hou de veiligheidsgroep in de gaten

De veiligheidsgroep, die niets anders is dan een overdrukventiel, maakt geen deel uit van de boiler zelf, maar wordt er doorgaans wel samen mee geplaatst. En je houdt die achteraf maar beter in het oog.

Waartoe dient een veiligheidsgroep?

Wanneer het water in een boiler wordt opgewarmd, zet het uit. De druk verhoogt in die mate dat de boiler zou kunnen barsten. Om dit te vermijden, bestaan er twee oplossingen.
De eerste, die wordt toegepast bij bepaalde keukenboilers, is het water te laten ontsnappen via de keukenkraan die dan speciaal is ontworpen om de druk in de boiler niet te laten oplopen.

Een meer voorkomend alternatief bestaat erin om een veiligheidsgroep op de toevoerleiding (met koud water) naar de boiler te plaatsen. Die laat een beetje water naar de afvoer stromen wanneer de druk een bepaalde grens bereikt, zodat de druk in het warmwaterreservoir zakt.

Risico op lekken

Het openingsmechanisme van een veiligheidsgroep is na verloop van tijd aan slijtage onderhevig en kan vooral met kalk aanladen. Vaak zorgt dat ervoor dat het mechanisme open blijft staan. Het begint met een druppel om over te gaan in een constant straaltje.

Het lek kan totaal onopgemerkt blijven als de groep zich onder een gootsteen of in een stooklokaal bevindt. Bovendien gebeurt het wel vaker dat de installateur het uiteinde van de veiligheidsgroep in de afvoerbuis steekt, zodat de uitlaat ervan niet meer zichtbaar is. Helaas zul je het probleem dan pas vaststellen wanneer de torenhoge afrekening van het water in de bus valt.

Visuele controle

Een veiligheidsgroep moet je altijd op regelmatige basis visueel kunnen controleren, minstens om de 6 maanden. De afvoerbuis mag het uiteinde van de veiligheidsgroep niet aan het oog onttrekken. Laat de montage ervan aanpassen als dat toch het geval zou zijn.

Een expansievat
Je kunt het opengaan van de veiligheidsgroep ook sterk inperken door een expansievat te plaatsen, dat de uitzetting van het water opvangt. Maar terwijl een expansievat vooral voorkomt in de buurt van een grote boiler, blijft het veeleer een uitzondering in de buurt van een kleine keukenboiler, omwille van de beperkte plaats en de extra kosten. Bijgevolg doe je er goed aan om de veiligheidsgroep geregeld te controleren, of nog een speciale gootsteenkraan te gebruiken die speciaal ontworpen is om overdruk in de boiler te voorkomen.

 

Snel en veilig warm water in de keuken

Een verwittigd man is er twee waard. Onze abonnee heeft aan Pidpa een verlaagd tarief gevraagd om de pil te verzachten en heeft die ook gekregen op vertoon van de factuur van de herstelling door de loodgieter. Toch kun je dit maar beter voorkomen.

In ons dossier “Snel warm water in de keuken” kun je narekenen hoeveel water en energie er verloren gaat als de afstand tussen de kraan en het warmwatersysteem te groot is. En hoeveel dat je kost.

Wij stellen oplossingen voor volgens de specifieke situatie. En nu dus ook een waarschuwing voor mogelijke lekkages door toedoen van de veiligheidsgroep.

Naar ons dossier