Nieuws

Vaste airco veel efficiënter dan mobiele toestellen

27 mei 2021
airco, vast, mobiel, verkoeling in huis

Als je alle maatregelen hebt uitgeput om oververhitting in huis te voorkomen, is een airco het laatste redmiddel. Een mobiel toestel kan soelaas bieden, maar heeft zijn beperkingen. Een vaste installatie staat garant voor koelcomfort.

Tijdens hittegolven of andere periodes van aanhoudende warmte kan het binnen in huis oncomfortabel worden door een te hoge temperatuur en/of vochtigheidsgraad. Puffen en zweten zijn dan ons deel. Als je ervoor kunt zorgen dat de lucht minder vochtig wordt en enkele graden koeler, maakt dat gevoelsmatig een wereld van verschil.

Een ventilator, vernevelaar of luchtkoeler kan je wel al een gevoel van koelte bezorgen, maar alleen een airco kan een ruimte afkoelen tot een vooraf ingestelde temperatuur.

Met Test Aankoop hebben we zowel vaste airco’s als mobiele toestellen getest. Een mobiele airco uit een stuk – een monobloktoestel – kan je tijdelijk (een aantal uren) en bij gelegenheid (enkele dagen op een jaar) verkoeling brengen in een bepaald lokaal. Wil je enkele weken per jaar één of meer ruimten aangenaam koel houden, dan is een vaste airco te overwegen. Zeker als jouw gezondheid onder de hitte lijdt.

De verschillen tussen beide types zijn duidelijk. Een meer uitgebreide uitleg vind je in onze koopgids.

Naar onze koopgids airco

Vaste airco is zeer efficiënt

Bij een mobiel toestel moet je doorgaans het raam openlaten om via een dikke afvoerbuis lucht naar buiten af te voeren om die vervolgens te vervangen door… warme lucht. Daar is geen sprake van bij een vaste airco waar de buitenunit en de binnenunit met elkaar zijn verbonden met een relatief dunne slang waarin de koelvloeistof circuleert. Dat komt het rendement van de installatie ten goede. Bovendien is een vaste airco sowieso inherent efficiënter, zelfs (minstens) dubbel zo efficiënt, blijkt bij de toestellen uit onze test.

Dat maakt vaste airco’s een pak energiezuiniger. Een nachtje draaien kost je amper € 0,40, terwijl een mobiele airco je het drievoudige aan energieverbruik zal kosten.

Lawaaihinder buiten of binnen

Het grote voordeel aan een vaste airco is bovendien dat je het meeste lawaai buiten houdt, want vooral de buitenunit maakt herrie.

Binnen is het lawaai van de binnenunit zeker aanvaardbaar. Bovendien kan die ook in een stille modus, op een lager vermogen en met minder dan de helft van het lawaai, draaien om je minder in je slaap te hinderen en toch genoeg verkoeling te brengen.

De stille modus is vaak ook een optie bij een mobiel toestel. Het is echter de vraag of die stille modus daar zal volstaan om het koel genoeg te houden daar er steeds opnieuw warme lucht binnenkomt.

Investering erg uiteenlopend

Uiteraard is de investering voor de beide types van installaties niet vergelijkbaar.

Mobiele airco’s vind je veelal voor € 250 tot € 900 en je hoeft alleen de stekker in het stopcontact te steken.

Voor een vaste airco met 1 buitenunit en 1 binnenunit mag je rekenen op € 1 000 tot € 2 000, zonder btw. Per extra binnenunit (bij een zgn. multisplit-model) mag je er nog eens € 300 tot € 600 en meer bijtellen. Daarbovenop komen nog de kosten van de plaatsing door een vakman. Reken hiervoor toch op enkele honderden euro’s.

Je kunt het voor jou gewenste toestel kiezen op basis van onze gedetailleerde testresultaten. Je vindt deze terug in onze koopwijzer van mobiele airco’s en van vaste airco’s.

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

31 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/04/2022

Ik krijg via De Standaard Shop regelmatig info over "Airco zonder buitenunit - Energy Protect". Lijkt me OK, maar niet zeker of Testaankoop deze ook heeft opgenomen in de testen. Ik vind hierover geen info in de tests.

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/02/2022

Ik zie dat er regelmatig vraag is naar ervaren van izicool. Waarom worden dergelijke toestellen nog niet opgenomen in het onderzoekslijstje?

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/01/2022

Waarom wordt er zo weinig gezegd over het verwarmend vermogen in de winter. Een directe vergelijking tussen een elektrische bijverwarming en een mobile warmtepomp? Een standaard element van 2000W die veel mensen bezitten, is dat te vervangen door een mobiele warmtepomp?

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/07/2021

beste deelnemers , het verwonderd mij dat er hier geen sprake is van het systeem MONOBLOCK - WARMTEPOMP- INVERTER - WARM OF KOUD ? ( vast toestel )

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/07/2021

@An, moderator. Beste, ik lees hieronder heel wat vragen ivm. een derde mogelijkheid, namelijk "vaste monoblocsystemen" vele van die vragen dateren van midden 2020 en begin 2021. Ik begrijp dan ook niet goed dat deze types in een artikel van 26-05-21 gewoon niet vermeld/getest worden. Te meer omdat er m.i. niet zoveel fabrikanten zijn. Izicool wordt veel vermeld maar is enkel leverancier en geen fabrikant. De inspanning om enkele modellen te testen is m.i. dan ook niet bijzonder groot. Verschillende abonnees waaronder ikzelf blijven echt wel op onze honger zitten, want de enkele aangeleverde linken bieden echt geen soelaas. Counteren deze modellen de nadelen van mobiele airco zoals de reclame aangeeft ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/06/2021

Heb de beste koop goedkoper gevonden dan jullie hem zeggen.Toch 60€ goedkoper.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/06/2021
, Gereageerd:

Goed voor jou, Natascha, de prijzen kunnen inderdaad snel veranderen, het is een kwestie van vraag en aanbod. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/06/2021

Er bestaan blijkbaar ook vaste air-cool systemen zonder buiten element (zoals bvb bij Energy Protect zie bvb www.energyprotect.be/.../ ). Zij beweren dat hun systemen systemen de energie label A+ hebben.
Dergelijke vaste systemen komen niet voor in de vergelijkingstabellen. Is voor dergelijke systemen een beoordeling beschikbaar?

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/06/2021
, Gereageerd:

Beste René en Frans, ook onze experten hebben airco's getest (zowel vaste als mobiele). Meer info vind je hier: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/koopgids/airco ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/07/2021
, Gereageerd:

Beste An, bij de geteste toestellen is er GEEN compact toestel, alles in één omkasting, bij. Deze worden toch al enkele jaren aangeboden. Wij hebben zo'n toestel vorig jaar laten installeren en zijn er tevreden over. Is toch een gemiste kans.

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/05/2021

In october 2019 hebben wij 2 binnenunits en 1 buitenunit van Daikin op het dak laten plaatsen. Zo hebben wij nu koeling in de living en de slaapkamer. Vorig jaar hebben wij er veel gebruik van kunnen maken en enkele weken geleden hebben we een onderhoud laten uitvoeren. Daikin is misschien niet het goedkoopste merk, maar de service is fantastisch. De plaatsing en het onderhoud wordt met veel zorg uitgevoerd. Van lawaai hebben wij ook helemaal geen last, waarschijnlijk omdat de unit op het dak staat. Tijdens de koeling heb je nooit het gevoel dat de lucht vochtig is, wat ik wel heb ervaren met een mobiel toestel destijds op mijn werk. Vermits wij op een dakappartement wonen dat ook volledig zuidgericht is, was dit een zeer goede beslissing.

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/06/2021
, Gereageerd:

Dag Gustaaf, heb je een idee hoeveel geluid het maakt voor jouw buren? en staat het element in volle zon, of heb je een schaduwplaatsje gevonden?
mvg Kathleen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/05/2021

Jullie zeggen zelf dat het rendement van een mobiele airco veel minder is dan van een vaste met buitenunit. Maar publiceren alleen koopwijzer voor mobiele airco's? Wanneer testen jullie vast airco's?

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/06/2021
, Gereageerd:

Euhm Anna, de laatste 2 woorden van hun tekst is een link naar vaste airco's...

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/06/2021
, Gereageerd:

Beste Anna en Linus, graag geef ik de link door naar onze vaste airco's: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/vergelijk-en-kies/koopwijzer-vaste-airco en uiteraard ook naar ons dossier: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/koopgids/airco Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/04/2021

Zou een binnen airco willen aanschaffen ( via IZICOOL of Iso protect ) Toestel heet innova maar vind nergens een referentie van het toestel of tevredenheid

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/04/2021
, Gereageerd:

Beste Florent, we hebben helaas geen vast units getest, er is dus ook geen koopwijzer, wel kan je onze artikels hierover raadplegen via deze links :

https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/koopgids/airco
https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/koopgids/airco/keuzecriteria

^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/04/2021

We hebben interesse in Izicool. Echter geen enkele review over het product en de plaatsing. Heeft iemand ervaring?

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/01/2021

Beste
wij willen een airco laten plaatsen zonder buiten unit van izicool
we willen het plaatsen in slaapkamer en heb nog geen reviews ivm airco van izicool
kunnen jullie misschien meer vertellen ivm lawaai of het een goed product is prijs kwaliteit ?
alvast bedankt

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/03/2021
, Gereageerd:

Beste, ik zou hier ook graag meer info over willen. Het zou voor ons een ideaal systeem zijn, maar ik vind maar weinig informatie

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/02/2021
, Gereageerd:

Zou ook graag weten heb al prijsofferte maar vind het prijzige maar nog niemand kunnen vinden die er ervaring mee heeft
Mvg karina

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/08/2020

Beste,
Is er ook een dossier omtrent vaste airco's?

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/08/2020

We hebben reclame gekregen van een toestel die CoolAir heet, een kleine kubus die als AC werkt met batterij en overal makkelijk kan meenemen. Hebben jullie hier ervaring mee? Klachten ontvangen? Het lijkt te mooi om waar te zijn. Je kan ze nu krijgen aan halve prijs wat een beetje raar is aangezien de hoge vraag naar AC...

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/08/2020
, Gereageerd:

Hallo Johan, dit merk hebben we jammer genoeg niet getest. In onze klachtenbox heb ik wel een aantal klachten teruggevonden (ivm oa ontbrekende onderdelen) dus zoals je zelf aangeeft : als het te mooi is om waar te zijn ...  Meer info over mobiele airco's kan je vinden in ons dossier via volgende link: https://bit.ly/2CrAeC8 . ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/08/2020

Mijn interesse gaat vooral naar een monoblok met twee van die afvoerbuizen, ttz één afvoerbuis en één inzuigbuis. Die zijn efficiënter, zowel voor koeling als voor energieverbruik. Ze zijn sedert kort echter nergens meer te vinden. Kan iemand me zeggen waarom?

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/06/2020

Zijn er ook testgegevens van een vaste airco met twee buizen,vermoedelijk een in-en uitlaat,ik zou die twee dan in onze ongebruikte schouw(open haard kunnen aanbrengen).

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/08/2020
, Gereageerd:

Dag Rony, jammer genoeg hebben onze experts zulke modellen niet getest, er bestaat dus geen koopwijzer van. Toch kan je via volgende link op onze site meer into hieromtrent vinden : https://bit.ly/3fzAD2S  . ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/08/2020
, Gereageerd:

Daar ben ik ook naar op zoek. Maar het is voorlopig nog een vergeefse zoektocht... ze zijn een stuk beter. Maar voor een onverklaarbare reden niet meer verkrijgbaar. Mysterie.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/06/2020

toestellen beste uit de test zijn blijkbaar geen recente toestellen want nog nauwelijks te koop te vinden. en niet door out of stock maar gewoon "nooit meer leverbaar "

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/08/2020
, Gereageerd:

Beste Luc, onze experten hebben de mobiele airco's uit onze koopwijzer niet zo lang geleden getest, het gaat dus wel degelijk om 'recente modellen' die we zelf aangekocht (en gevonden) hebben in de handel. Nu heb ik zelf even gekeken en de beste uit de test (de AEG AXP26U558HW) is nog leverbaar bij een bepaalde winkelketen. Uiteraard speelt hier ook vraag en aanbod mee zodat het inderdaad kan zijn dat bepaalde modellen wegens groot succes of een update van de modellen niet of nooit meer leverbaar zijn. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/08/2020
, Gereageerd:

beste ,een antwoordje na meer dan anderhalve maand is wel een beetje laat eerlijk gezegd