Nieuws

Vaste airco veel efficiënter dan mobiele toestellen

27 mei 2021
airco, vast, mobiel, verkoeling in huis

Als je alle maatregelen hebt uitgeput om oververhitting in huis te voorkomen, is een airco het laatste redmiddel. Een mobiel toestel kan soelaas bieden, maar heeft zijn beperkingen. Een vaste installatie staat garant voor koelcomfort.

Tijdens hittegolven of andere periodes van aanhoudende warmte kan het binnen in huis oncomfortabel worden door een te hoge temperatuur en/of vochtigheidsgraad. Puffen en zweten zijn dan ons deel. Als je ervoor kunt zorgen dat de lucht minder vochtig wordt en enkele graden koeler, maakt dat gevoelsmatig een wereld van verschil.

Een ventilator, vernevelaar of luchtkoeler kan je wel al een gevoel van koelte bezorgen, maar alleen een airco kan een ruimte afkoelen tot een vooraf ingestelde temperatuur.

Met Test Aankoop hebben we zowel vaste airco’s als mobiele toestellen getest. Een mobiele airco uit een stuk – een monobloktoestel – kan je tijdelijk (een aantal uren) en bij gelegenheid (enkele dagen op een jaar) verkoeling brengen in een bepaald lokaal. Wil je enkele weken per jaar één of meer ruimten aangenaam koel houden, dan is een vaste airco te overwegen. Zeker als jouw gezondheid onder de hitte lijdt.

De verschillen tussen beide types zijn duidelijk. Een meer uitgebreide uitleg vind je in onze koopgids.

Naar onze koopgids airco

Vaste airco is zeer efficiënt

Bij een mobiel toestel moet je doorgaans het raam openlaten om via een dikke afvoerbuis lucht naar buiten af te voeren om die vervolgens te vervangen door… warme lucht. Daar is geen sprake van bij een vaste airco waar de buitenunit en de binnenunit met elkaar zijn verbonden met een relatief dunne slang waarin de koelvloeistof circuleert. Dat komt het rendement van de installatie ten goede. Bovendien is een vaste airco sowieso inherent efficiënter, zelfs (minstens) dubbel zo efficiënt, blijkt bij de toestellen uit onze test.

Dat maakt vaste airco’s een pak energiezuiniger. Een nachtje draaien kost je amper € 0,40, terwijl een mobiele airco je het drievoudige aan energieverbruik zal kosten.

Lawaaihinder buiten of binnen

Het grote voordeel aan een vaste airco is bovendien dat je het meeste lawaai buiten houdt, want vooral de buitenunit maakt herrie.

Binnen is het lawaai van de binnenunit zeker aanvaardbaar. Bovendien kan die ook in een stille modus, op een lager vermogen en met minder dan de helft van het lawaai, draaien om je minder in je slaap te hinderen en toch genoeg verkoeling te brengen.

De stille modus is vaak ook een optie bij een mobiel toestel. Het is echter de vraag of die stille modus daar zal volstaan om het koel genoeg te houden daar er steeds opnieuw warme lucht binnenkomt.

Investering erg uiteenlopend

Uiteraard is de investering voor de beide types van installaties niet vergelijkbaar.

Mobiele airco’s vind je veelal voor € 250 tot € 900 en je hoeft alleen de stekker in het stopcontact te steken.

Voor een vaste airco met 1 buitenunit en 1 binnenunit mag je rekenen op € 1 000 tot € 2 000, zonder btw. Per extra binnenunit (bij een zgn. multisplit-model) mag je er nog eens € 300 tot € 600 en meer bijtellen. Daarbovenop komen nog de kosten van de plaatsing door een vakman. Reken hiervoor toch op enkele honderden euro’s.

Je kunt het voor jou gewenste toestel kiezen op basis van onze gedetailleerde testresultaten. Je vindt deze terug in onze koopwijzer van mobiele airco’s en van vaste airco’s.