Nieuws

De thermostaat van Nest: overdreven beloftes

10 oktober 2014
nest

Met de "intelligente" thermostaat van Nest zou een gemiddeld gezin bijna 30 % kunnen besparen. Die belofte kan het toestel echter enkel waarmaken voor consumenten die nog geen enkele inspanning doen om energiezuinig te leven ...

Geconnecteerde thermostaten zijn dé nieuwe hype op het gebied van verwarming. Ze staan u toe uw instellingen en uw verbruik te controleren via internet, bv. vanop uw smartphone of tablet. Zo kunt u de temperatuur verlagen als u slaapt of niet thuis bent: tijdens de werkuren of wanneer u op vakantie bent. Bovendien zou het toestel zelf uw gewoonten "leren" en zich daaraan aanpassen.

Weinig meerwaarde

De Nest Learning Thermostat (€ 159 tot € 219, verkrijgbaar in de onlineboetiek van Nest, via Lampiris, en bij Mediamarkt en Fnac) zou een gemiddeld gezin zo een besparing van 14 tot 29 % opleveren, maar die belofte moet u met een flinke korrel zout nemen. Ze geldt immers alleen voor wie zijn woning 24 uur op 24 aan 20°C verwarmt, terwijl er volgens ons maar weinig consumenten zo nonchalant omgaan met hun energieverbruik.

De mogelijke besparingen liggen niet noodzakelijk hoger dan die van andere programmeerbare thermostaten, op voorwaarde dat u deze correct instelt en gebruikt. Gaat u al zuinig om met energie, dan biedt de Nest waarschijnlijk weinig meerwaarde voor uw energiefactuur.

Vraag de hulp van een professional

Bovendien is de thermostaat niet voor elk systeem geschikt. Volgens de fabrikant is de Nest compatibel met de meeste systemen (o.a. condensatieverwarming, warmtepomp enz.), maar niet met elektrische verwarming. Toch is deze inschatting nog te optimistisch. De meeste condensatieverwarmingssystemen stellen hun werking namelijk af op een sonde die buitenshuis wordt geplaatst. Vervangt u die door een andere thermostaat, dan zal uw verwarming niet langer optimaal werken. Ook het instellen van tijdstip en temperatuur voor warm water is met de Nest bijvoorbeeld niet mogelijk.

Sowieso vraagt u beter eerst advies aan uw verwarmingsspecialist vooraleer u investeert in dit toestel, en ook de installatie zelf laat u beter aan hem over. Daarvoor zult u dus ook extra moeten betalen. Als u uw huis nog niet voldoende hebt geïsoleerd, investeert u de aankoopprijs van de Nest beter eerst in een betere isolatie.