Nieuws

We schakelen over op "rijk" gas, wat betekent dat?

31 juli 2020

Je krijgt van je netbeheerder het bericht dat er iets verandert wat betreft de gasbevoorrading? Geen paniek. Voor de meeste mensen heeft dit geen gevolgen.

Ons land wordt bevoorraad met zowel “rijk” als “arm” gas. Dat eerste heeft een hoge calorische waarde en komt meestal uit Qatar of Noorwegen. Het tweede heeft een lage calorische waarde en komt uit Nederland. Maar Nederland is de uitvoer aan het inperken om er in 2030 volledig mee te stoppen. De meeste mensen stappen nu over naar rijk gas.

Weinig impact

De overschakeling heeft voor jou gevolgen als je woont in Brussel, in de provincies Antwerpen, Limburg of Vlaams- of Waals-Brabant, en ook voor inwoners van enkele gemeenten in de provinies Luik, Henegouwen en Namen. Maar hoe dan ook is er geen reden tot paniek.

Het feit dat je toestellen (verwarming, warm water, fornuis, convector …) voortaan op een ander soort gas zullen werken, maakt in de meeste gevallen geen verschil. Elk toestel dat sinds 1978 op de Belgische markt wordt verkocht, is er op voorzien om op de twee soorten gas te werken, zonder enige aanpassing.

Behalve …

Alleen in het geval van een echt oud toestel of wanneer je iets in het buitenland hebt gekocht dat niet is aangepast op ons aardgasnet, dan is het mogelijk dat je onderdelen of het volledige toestel zult moeten vervangen.

Sommige verwarmingstoestellen zijn misschien ook ontregeld toen ze in werking werden gesteld of bij een onderhoud om te beantwoorden aan de EPB-normen met arm gas. In dat geval of wanneer je twijfelt, vraag je het best even na bij je installateur.

In de praktijk

Als er een toestel moet worden bijgesteld, dan kun je hiermee wachten tot na de omschakeling van arm naar rijk gas. Voor de meeste toestellen doe je de nodige aanpassingen het best binnen een jaar, voor enkele apparaten zul je sneller een en ander moeten bijregelen. In de praktijk kan de aanpassing van je verwarmingsketel meestal gebeuren op het moment van het onderhoud.

Meer weten

In ons dossier “Omschakeling van arm naar rijk gas” kun je checken of een van jouw toestellen moet worden aangepast of bijgeregeld opdat het is aangepast aan het nieuwe type gas. Indien ja, dan lees je ook of dat voor of na de overschakeling moet of kan gebeuren. En je leest er ook dat de toevoer van gas voor jou op geen enkel moment zal zijn onderbroken, noch dat erbij de omschakeling ook maar enig ontploffingsgevaar zou zijn.

Naar het dossier