Nieuws

Onderhoud, vervanging en verbruik van verwarmingsketels: maak de juiste keuze

12 februari 2021
verwarmingsketels onderhoud vervanging verbruik

De kosten voor verwarmingstoestellen en hun verbruik zijn aanzienlijke posten in het gezinsbudget. Laat je niet verleiden door al te aanlokkelijke aanbiedingen, maar speel op zeker en maak gebruik van de voordelige prijzen die we jou met onze acties kunnen voorschotelen.

Er valt zowat van alles te lezen op het internet, zoals: “De gemiddelde levensduur van een verwarmingsketel is 12 tot 15 jaar.” “Oudere ketels zorgen voor een aanzienlijk rendementsverlies, van 90 % naar 60 of zelfs maar 40 % of nog 10 % in het slechtste geval”. Dergelijke beweringen hebben meer weg van misleidende reclame om mensen aan te zetten om snel van verwarmingsketel te veranderen, eerder dan om correcte informatie te verschaffen.

Zei je “oud”?

Ons inziens kun je maar van een oude verwarmingsketel spreken als die 20 of 30 jaar oud is. Bij onze tests ter plaatse was 62 % het laagste rendement bij verbranding dat werd gemeten bij een (stookolie)ketel van 35 jaar, zonder voorafgaand onderhoud. Na het onderhoud van dezelfde ketel werd het rendement opgekrikt naar 85 %. Voor gas bleken de verschillen vóór en na het onderhoud veel kleiner.

Overigens zul je jouw verbruik nooit met 30 % kunnen verlagen als je een condensatieketel door een nieuwe vervangt, zoals soms wordt beweerd.

Kijk dus uit voor al te mooie beloften over een verbeterd rendement als je een nieuwe ketel zou aanschaffen en schuif je oude ketel niet te snel aan de kant.

De zaken objectief bekijken

Voor stookolieketels is een jaarlijkse controle vereist terwijl dat om de twee jaar is bij gasketels. Het verschil is te verklaren doordat de verbranding van stookolie gepaard gaat met roetafzetting, die je het best niet te ver laat komen.

Concreet omvat een onderhoud een volledige reiniging van de ketel en de opmeting van het rendement bij de verbranding. Op het einde van het onderhoud moet je de verwarmingstechnieker absoluut een attest vragen waarop de gegevens van de controle van de verbranding vermeld staan.

Weet dat het rendement van verwarmingsketels – ook die van toestellen die al langer geïnstalleerd zijn – voortaan minstens 88 à 90 % moet bedragen, en dat in elk gewest.
Zie ook ons dossier over het onderhoud van verwarmingsketels.

Eventueel tot vervanging overgaan

Als de verwarmingstechnieker die voor het onderhoud instaat, jou voorstelt om je oude ketel te vervangen, is het raadzaam om hem te vragen wat er precies aan de ketel schort (attest met de gegevens over de verbranding, een PEB-verslag in Wallonië) en de mogelijkheden om de ketel te herstellen, zonder ze per se helemaal te moeten vervangen. Vraag in elk geval ook de mening van een andere verwarmingstechnieker of van een keuringsorganisme (zoals BTV, Vinçotte, SGS).

Je vindt een overzicht van alle aandachtspunten in ons dossier over de vervanging van een verwarmingsketel.

Acties rond energie

Let erop dat je nooit te veel betaalt voor jouw brandstof. Via ons energieplatform kun je voordelige voorwaarden genieten.

  • Je kunt jouw stookolie bestellen tegen een voordelige prijs. De levering gebeurt binnen 2 weken na de bevestiging van de bestelling.
  • Je kunt pellets bestellen die bij een gelijke kwaliteit 15 % goedkoper zijn dan de gemiddelde marktprijs.
  • Je kunt een gratis plaatsing van een tank door Primagaz krijgen als je met propaangas wilt verwarmen.
  • Je kunt je laten begeleiden door onze digitale assistent om een top-3 met de meest voordelige tarieven van gas en elektriciteit voor jouw situatie voorgeschoteld te krijgen.

Naar ons energieplatform