Nieuws

Mobiele airco’s: duidelijke kwaliteitsverschillen

22 juni 2020
airco mobiel

Met warm weer zijn airco’s in trek, zeker de mobiele modellen die je zonder veel moeite een plaatsje in huis kunt geven. Maar onze tests tonen aan dat je bij de aankoop van zo’n toestel maar beter een goede keuze maakt als je achteraf niet ontgoocheld wilt raken.

Het is bijna een automatische reflex geworden: als het warm wordt, schakelen we de airco in. Zo is het in onze auto en in steeds meer woningen gaat het dezelfde richting uit. Een test van airco’s kon dan ook niet uitblijven.

Naar onze koopwijzer airco

Eerst voorkomen

Airco’s zijn stroomvreters. Daarom doe je er in de eerste plaats goed aan om te voorkomen dat jouw woning te veel opwarmt. Hiertoe vind je tal van tips in ons dossier “Oververhitting voorkomen in 10 stappen”.

De woning goed isoleren is daarbij cruciaal. Maar ook een intensieve nachtelijke verluchting als de buitentemperatuur is gezakt, kan mee helpen zorgen voor een aangename binnentemperatuur.

Daarnaast kan een doeltreffende zonwering soelaas brengen om de warmte van de zon zo goed mogelijk buiten te houden.

Nood aan extra verkoeling?

Maar als het ook ‘s nachts zeer warm blijft, kan het moeilijk worden om de woning nog af te koelen. Zeker in appartementen is het vaak minder vanzelfsprekend om ’s nachts sterk te verluchten. Als de hitte ondraaglijk wordt, kunnen behalve een koud voetbad, elektrische toestellen extra comfort bieden.

Zo kunnen ventilatoren en luchtkoelers je een gevoel van verkoeling bezorgen. Maar een echte temperatuurregeling in een lokaal verkrijg je pas met een airco. Een mobiele airco is snel geplaatst, wat het succes ervan verklaart.

We hebben op onze website een koopwijzer met testresultaten van mobiele airco’s gepubliceerd. Daar hebben we nu enkele nieuwe toestellen aan toegevoegd, waaronder een toestel van AEG, het model AXP26U558HW, dat meteen de titel van Beste van de Test binnenrijft.

Van alle geteste toestellen maakt dit het minst lawaai, zonder daarom geruisloos te werken. Het slaagt erin om een lokaal snel af te koelen tot op de gewenste temperatuur. Handig in een slaapkamer of studentenkamer om je een goede nachtrust of comfortabele studiemomenten te gunnen.

Dit toestel wordt echter geen Beste Koop wegens zijn hoge prijs (tussen € 659 en € 729). In onze koopwijzer vind je Beste Kopen tegen ca. € 500.
Daar ontdek je de detailresultaten voor alle toestellen uit de test en kun je modellen met elkaar vergelijken. Er is een duidelijk verschil in kwaliteit tussen de modellen onderling. Zo vallen de geteste toestellen van minder dan € 300 tegen. Maak dus de juiste keuze aan de hand van onze koopgids.

Naar onze koopgids airco

Denk er tot slot aan dat je met een mobiele airco veelal een flexibele buis door een open raam moet hangen. Onder meer daardoor zal zo’n toestel minder doeltreffend zijn dan een vaste airco-installatie.