Nieuws

Mini-air coolers: leuk ogend maar te beperkt en te lawaaierig

Onze abonnees hebben 4 populaire luchtkoelers getest. Deze compacte, mobiele toestellen beweren je voor minder dan 50 euro tegen de hitte te beschermen. Maar die belofte kunnen ze niet echt waarmaken.

19 juli 2021
luchtkoeler airco

Jouw mening als consument vinden wij belangrijk. Daarom hebben we bij 450 abonnees gepeild naar hun gewoontes om verkoeling in huis te brengen en hebben we 40 onder hen gevraagd om mini-air coolers te testen die je met een USB-kabel op je computer kunt aansluiten. Het gaat om deze modellen : Domo DO154A, Saibangzi Mini Climatiseur portable, Box Studio Mini Air cooler Studio Black en Chilly Air New 2020 mini air cooler. Alle beloven ze je gekoelde, bevochtigde lucht.

We hebben het testpanel verschillende vragen gesteld over de wijze van gebruik, de draagbaarheid, de prijs, het lawaai en het gevoel van koelte.

Hoe hou je jouw woning gewoonlijk koel

Drie vierde van ons panel verklaart last te hebben van de hitte. 6 % vindt ze ondraaglijk. Gelukkig hebben ze middeltjes om de woning af te koelen. 77 % zet ‘s nachts de ramen open. Iets minder courant maar toch ook vaak gebruikt: de luiken overdag dichtdoen of een ventilator gebruiken. Zeker in de slaapkamer en de woonkamer.

Air cooler of mobiele airco?

Er lijkt wat verwarring te heersen over beide toestellen. Wanneer we ons panel de foto van een luchtkoeler of air cooler toonden, kon meer dan de helft van hen niet zeggen wat het precies was. Velen verwarden het toestel met een mobiele airco.

Philippe Mercier, onze expert, legt het verschil uit : “Anders dan een mobiele airco bevat een luchtkoeler geen koelmiddel en kan hij de temperatuur van een ruimte niet naar een vooraf ingestelde temperatuur doen zakken. Het gaat om een andere manier van koelen.” Een luchtkoeler zorgt wel voor een gevoel van koelte, maar doet de temperatuur niet dalen.

“Leuk ogend”

Ons panel koesterde verwachtingen bij dit alternatief voor de ventilator en een vaste of mobiele airco. Het comfort van een toestel dat je geen hoofdpijn bezorgt, werd geopperd, alsook een klein en draagbaar toestel. Zonder het energieaspect te vergeten (deze toestellen verbruiken amper 5 tot 7 watt). Joel uit Tienen vond zo’n luchtkoeler ook een goed idee voor wie over een beperkt budget beschikt.

Dat je het toestel makkelijk kunt verplaatsen, valt erg in de smaak. Onze testers hebben de air coolers dan ook in tal van uiteenlopende situaties uitgeprobeerd. Dat ging van een telewerkdag tot een nachtje slapen over studeren in de tuin, het bereiden van een maaltijd of nog een avondje tv-kijken. De luchtkoeler lijkt dus ideaal om koelte te brengen wanneer je voor je computer zit.

“Maar te lawaaierig”

Het lawaai blijkt het grootste ongemak van de luchtkoelers te zijn. Dat geldt voor alle toestellen uit onze test. De reacties liegen er niet om: “Een beetje te veel herrie voor ’s nachts”, “Dit kleine toestel maakt evenveel lawaai als een grote ventilator” of “Nog luidruchtiger dan ik had verwacht”.

"Beperkt koelte-effect"

Het waterreservoir van deze kubusvormige toestellen is zeer klein. Het bevat zo’n 30 cl. Dat betekent dat het koelte-effect zeer beperkt is in de tijd en in de ruimte. Een luchtkoeler werkt niet langer dan 3 of 5 uur en heeft een effect op hooguit 2 m². En dan mag je niet vergeten, zoals Chantal uit Verviers opmerkt, om “erop te letten dat je het reservoir bijvult, wat een vervelend karwei is”.

Domo DO154A heeft als enige model uit onze selectie een afneembaar waterreservoir en er hoort een kabel van 1,50 m bij, die je op het stopcontact kunt aansluiten. Bij de overige modellen uit de test zit enkel een USB-kabel van amper 1 m. Die twee elementen heeft het toestel van Domo alvast voor op de andere uit de selectie.

Ook zin om in ons testpanel te komen?

Heb je ook zin om producten en diensten uit te proberen en anderen te laten meegenieten van jouw ervaringen? Word dan lid van testpanel. Achteraf ben je nog altijd vrij om al dan niet deel te nemen aan de tests waarvoor je zult worden uitgenodigd. Je kunt je kandidaat stellen via het contactformulier.

Naar ons contactformulier