Nieuws

Verkoeling brengen in huis? Het ene type toestel doet het al beter dan het andere

04 juni 2020
luchtkoeler airco

Als het warm is, pakken de grote elektroketens graag uit met allerlei toestellen die jouw woning en de bewoners ervan verkoeling kunnen brengen. Maar afhankelijk van het type apparaat is hun effect erg verschillend.

De laatste jaren kennen we de ene warme zomer na de andere. En we hebben nog maar pas opnieuw hoge temperaturen meegemaakt. Het is dan ook niet te verwonderen dat we in folders en online promotieacties tal van toestellen zien opduiken die jou verkoeling beloven.

Ventilatoren, vernevelaars of nog luchtkoelers en tot slot airco’s: deze toestellen vertonen wat gelijkenissen, soms ook qua benaming, maar hun werking is zeer uiteenlopend.

Van blazen tot koelen

Zoals we in de inleiding van onze koopgids “Welke airco te kiezen?” aangeven, kan een ventilator je alleen een gevoel van verkoeling geven, zonder de temperatuur werkelijk te doen zakken. Zodra je hem uitschakelt, verdwijnt het verfrissend effect.

Een vernevelaar of luchtkoeler (air cooler) doet er een schepje bovenop: hij blaast lucht en verspreidt tegelijk waterdampdeeltjes. Daardoor kan de temperatuur in een lokaal effectief lichtjes zakken… totdat die ruimte totaal verzadigd is qua luchtvochtigheid, waarna het verkoelend effect van de verneveling ophoudt.

Om de temperatuur van een lokaal effectief op de gewenste lagere temperatuur te brengen, is alleen een airco geschikt.

Zie het verschil

Twijfel je met welk toestel je nu precies te maken hebt? Dan is dit de sleutel voor het antwoord op je vragen. Als je warmte echt kwijt wilt raken, moet je die naar buiten kunnen afvoeren:

  • hetzij via de buitenunit van een vaste airco, ook splitmodel genoemd omdat hij uit een buiten- en een binnenunit bestaat. Dat is veruit het meest doeltreffende toestel.
  • hetzij via een buis die je doorgaans door een open raam moet hangen bij een mobiele airco, ook monobloktoestel genoemd. Weet dat het rendement van deze toestellenminder goed is. Onze laatste test heeft aangetoond dat sommige modellen het moeilijk hebben om de temperatuur in een ruimte binnen een redelijke tijdspanne van 35°C naar 25°C te doen zakken. Wil je je toch zo’n toestel aanschaffen, voor een occasioneel gebruik, bekijk dan zeker onze koopwijzer met de testresultaten van 11 mobiele airco’s.

Naar onze koopwijzer airco

Voorkomen is de beste bescherming

We stippen aan dat de beste manier om je tegen oververhitting in huis te beschermen en een aangename temperatuur bij jou thuis te behouden, erin bestaat om de aanvoer van de zonnewarmte te beperken door de zon te weren. Je kunt ook maar beter zo weinig toestellen gebruiken die warmte afgeven. Zorg ’s nachts ook voor een intensieve verluchting van de woning om zo de aanwezige warmte te laten verdwijnen.