Nieuws

Kleine elektrische doorstromers: niet geschikt voor de keuken

25 maart 2021
doorstromer keuken elektrisch water opwarmen

Heb je er genoeg van om in de keuken zo lang op warm water te moeten wachten? Anders dan wat sommige webforums laten uitschijnen, zoek je jouw heil beter niet bij de kleine elektrische doorstromers die enkel bedoeld zijn om je handen te wassen.

Wij krijgen geregeld vragen om hulp van abonnees omdat ze niet snel genoeg warm water krijgen in hun keuken. De verklaring is dat de kraan te ver af staat van het systeem dat voor warm water moet zorgen. Onze abonnees moeten dan te lang wachten, er gaat veel water verloren in de gootsteen alvorens er effectief warm water uit de kraan komt, en er gaat energie verspild omdat het water dat ongebruikt in de leiding achterblijft, achteraf opnieuw afkoelt.

In ons dossier “Snel warm water in de keuken” bekijken we het probleem objectief: wat kost het jou en welke oplossingen zijn er in jouw specifieke situatie mogelijk.

Naar ons dossier

Echt een wonderoplossing?

Voor wie te lang moet wachten op warm water uit de keukenkraan, lijken elektrische doorstromers die je onder de gootsteen plaatst, de ideale oplossing. Dat laten bepaalde forums met huis-, tuin- en keukenweetjes toch uitschijnen. Deze toestellen met een vermogen tussen 10 en 20 kW zouden dat ook effectief ook kunnen zijn voor zover ze compatibel zijn met de elektrische installaties in België. Ze werken echter op 400 V en zijn het daarom niet.

Sommigen grijpen dan maar naar toestellen met een lager vermogen, die eigenlijk bedoeld zijn om je handen te wassen. Ze hopen zo hun problemen goedkoop op te lossen. Maar dat is een misrekening.

Elektrische doorstromers, laag vermogen en keuken gaan niet samen

Deze elektrische doorstromers hebben een vermogen van 3 000 tot 6 000 W. Je vindt ze tegen zowat € 170. We hebben drie modellen getest met een vermogen rond 4 kW.
Na afloop van onze labtests zien we drie redenen waarom de plaatsing ervan in de keuken geen goed idee is.

  • Ze warmen het water onvoldoende op. Deze kleine toestellen kunnen de temperatuur van het water met hooguit 25 graden verhogen. Als je uitgaat van een watertemperatuur van 15°C in de leiding, halen ze zeer moeilijk 45°C, wat nodig is voor een afwas. Het toestel van Bosch haalde hooguit 43,4°C. De twee andere geteste toestellen doen het beter (49,3 en 48,2°C) maar met een lager debiet.
  • Ze leveren een te zwak debiet. Zelfs met een waterbesparend bruismondstuk, dat het water met lucht vermengt, mag het debiet van een standaard keukenkraan niet onder 5 l per minuut zakken. Welnu, de kleine elektrische doorstromers halen daar amper de helft van, met zo’n 2 tot 3 l per minuut. Bij de maximale temperatuur die nodig is voor een afwas, is dat nog minder (1,35 l/min bij het model van Stiebel, 1,91 l/min bij het toestel van Bosch en 1,63 l/min bij het exemplaar van AEG).
  • De kabels worden warm. Door het debiet van de drie toestellen kun je nagenoeg niet anders dan ze langer dan 5 minuten doorlopend te gebruiken om toch maar 7,5 l water op voldoende temperatuur te verkrijgen. Welnu, in de drie gevallen kregen de elektrische kabels het erg warm. Zo erg zelfs dat de elektrische aansluiting van het lab bij het toestel van AEG ging smelten.

Voor alle duidelijkheid: wij stellen de productie van elektrische waterdoorstromers hier niet in vraag, noch de intrinsieke kwaliteit van de geteste toestellen. Maar wij raden af om ze in de keuken te plaatsen als ze voor intensief gebruik bedoeld zijn. Ze zijn daarvoor niet geschikt en kunnen in die context zelfs gevaarlijk worden.

Lees zeker ook ons dossier “Snel warm water in de keuken” om te ontdekken welke oplossing in jouw situatie geschikt is.

Naar ons dossier

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

4 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/11/2021

Hallo
wij zijn toe aan de vervanging van onze condensatieketel na 15 jaar dit was een junkers TOP 42-3ZWBR.
ons huis is een halfopen bebouwing sociale woning en wij hebben ook nog een pelletkachel als bijverwarming en airco op de 4 slaapkamers en veranda.(2pers)
graag een advies hierover liefst terug een condensatieketel
welke merken zijn goed
prijs kwaliteit
met dank
Marc

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/12/2021
, Gereageerd:

We hebben geen modellen/merken getest, helaas. Toch kan je de nodige informatie vinden via onderstaande links die je kunnen op weg helpen: 

https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/dossier/vervanging-verwarmingsketel 

https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/nieuws/onderhoud-vervanging-verbruik-verwarmingsketel 

^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/06/2021

Hallo,
we gaan een electrisch boiler vervangen in een (klein) appartement waar 1 of 2 personen wonen. Gas en drijfkracht zijn er niet. Loont het de moeite om de installatie te verzwaren? Wat zouden jullie ons aanraden om het water op te warmen?

Vanaf volgend jaar zal de accumulatie kachel opgeladen moeten worden aan 1 tarief, geen dag en nacht tarief meer, zou het aan te raden zijn om over te stappen naar infra rood verwarming? Wie heeft daar reeds ervaring mee?


Met dank,
Hubert

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/07/2021
, Gereageerd:

Beste Hubert, ik ben even te rade gegaan bij onze experten. Die geven je het volgende advies: 

Bij elektrische verwarming is het alleen mogelijk om echt te besparen door over te schakelen op een warmtepomp voor het warme water en de verwarming.

Er zijn warmtepompboilers:  https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/dossier/warmwatersystemen-het-beste-compromis-1/elektrische-boiler-met-warmtepomp

en lucht/lucht-warmtepompen (eventueel in hybride systemen):

https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/dossier/hybride-verwarming

 Er zijn premies voor sommige warmtepompen: https://www.energiesparen.be/subsidies

 Het probleem is dat het niet altijd gemakkelijk is dergelijke systemen in een appartement te installeren aangezien gaten met een grote diameter (voor deboiler) in een buitenmuur moeten worden geboord of een buitenunit moet worden geïnstalleerd. Het is mogelijk onder bepaalde omstandigheden (balkon, achtertuin). In het algemeen zal het nodig zijn de instemming van de mede-eigenaars in algemene vergadering te vragen.

Wat infraroodverwarming betreft, hoef je geen wonder op de rekening te verwachten. Betaal nooit duizenden euro's voor zulke systemen. Zie:

https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/dossier/verwacht-geen-mirakels-van-elektrische-verwarming

 Mvg, ^An 

Community

Woning & energie

Gerelateerde discussies