Nieuws

Kleine elektrische doorstromers: niet geschikt voor de keuken

25 maart 2021
doorstromer keuken elektrisch water opwarmen

Heb je er genoeg van om in de keuken zo lang op warm water te moeten wachten? Anders dan wat sommige webforums laten uitschijnen, zoek je jouw heil beter niet bij de kleine elektrische doorstromers die enkel bedoeld zijn om je handen te wassen.

Wij krijgen geregeld vragen om hulp van abonnees omdat ze niet snel genoeg warm water krijgen in hun keuken. De verklaring is dat de kraan te ver af staat van het systeem dat voor warm water moet zorgen. Onze abonnees moeten dan te lang wachten, er gaat veel water verloren in de gootsteen alvorens er effectief warm water uit de kraan komt, en er gaat energie verspild omdat het water dat ongebruikt in de leiding achterblijft, achteraf opnieuw afkoelt.

In ons dossier “Snel warm water in de keuken” bekijken we het probleem objectief: wat kost het jou en welke oplossingen zijn er in jouw specifieke situatie mogelijk.

Naar ons dossier

Echt een wonderoplossing?

Voor wie te lang moet wachten op warm water uit de keukenkraan, lijken elektrische doorstromers die je onder de gootsteen plaatst, de ideale oplossing. Dat laten bepaalde forums met huis-, tuin- en keukenweetjes toch uitschijnen. Deze toestellen met een vermogen tussen 10 en 20 kW zouden dat ook effectief ook kunnen zijn voor zover ze compatibel zijn met de elektrische installaties in België. Ze werken echter op 400 V en zijn het daarom niet.

Sommigen grijpen dan maar naar toestellen met een lager vermogen, die eigenlijk bedoeld zijn om je handen te wassen. Ze hopen zo hun problemen goedkoop op te lossen. Maar dat is een misrekening.

Elektrische doorstromers, laag vermogen en keuken gaan niet samen

Deze elektrische doorstromers hebben een vermogen van 3 000 tot 6 000 W. Je vindt ze tegen zowat € 170. We hebben drie modellen getest met een vermogen rond 4 kW.
Na afloop van onze labtests zien we drie redenen waarom de plaatsing ervan in de keuken geen goed idee is.

  • Ze warmen het water onvoldoende op. Deze kleine toestellen kunnen de temperatuur van het water met hooguit 25 graden verhogen. Als je uitgaat van een watertemperatuur van 15°C in de leiding, halen ze zeer moeilijk 45°C, wat nodig is voor een afwas. Het toestel van Bosch haalde hooguit 43,4°C. De twee andere geteste toestellen doen het beter (49,3 en 48,2°C) maar met een lager debiet.
  • Ze leveren een te zwak debiet. Zelfs met een waterbesparend bruismondstuk, dat het water met lucht vermengt, mag het debiet van een standaard keukenkraan niet onder 5 l per minuut zakken. Welnu, de kleine elektrische doorstromers halen daar amper de helft van, met zo’n 2 tot 3 l per minuut. Bij de maximale temperatuur die nodig is voor een afwas, is dat nog minder (1,35 l/min bij het model van Stiebel, 1,91 l/min bij het toestel van Bosch en 1,63 l/min bij het exemplaar van AEG).
  • De kabels worden warm. Door het debiet van de drie toestellen kun je nagenoeg niet anders dan ze langer dan 5 minuten doorlopend te gebruiken om toch maar 7,5 l water op voldoende temperatuur te verkrijgen. Welnu, in de drie gevallen kregen de elektrische kabels het erg warm. Zo erg zelfs dat de elektrische aansluiting van het lab bij het toestel van AEG ging smelten.

Voor alle duidelijkheid: wij stellen de productie van elektrische waterdoorstromers hier niet in vraag, noch de intrinsieke kwaliteit van de geteste toestellen. Maar wij raden af om ze in de keuken te plaatsen als ze voor intensief gebruik bedoeld zijn. Ze zijn daarvoor niet geschikt en kunnen in die context zelfs gevaarlijk worden.

Lees zeker ook ons dossier “Snel warm water in de keuken” om te ontdekken welke oplossing in jouw situatie geschikt is.

Naar ons dossier