Nieuws

Houtkachels verboden: wij onderhandelen met de verkopers

16 mei 2018
poele-bois-retire

12 houtkachels werden afgelopen winter uit de handel genomen, en nog eens 3 in de maand mei. Voor de klanten die niet meer kunnen terugvallen op de garantie, onderhandelen wij met de verkopers over een schadevergoeding.
Tijdens tests in 2015 stelden onze experts dan weer grote tekortkomingen vast aan verschillende pelletkachels: een zeer beperkt rendement, veel te vervuilend en onvoldoende veilig (risico‘s op brandwonden, zelfs brand).

15 toestellen verboden

Wij luidden toen de alarmbel en verwittigden de overheid. In 2017 verscherpte de bevoegde instantie uiteindelijk zijn controles op kachels, te beginnen met houtkachels. Resultaat: 12 houtkachels werden verboden op de Belgische markt. Het gaat om eerder goedkope toestellen die terug te vinden zijn in grote doe-het-zelf-zaken, namelijk:

  • 7 Panadero-kachels (modellen: Atomium plus, Castilla plus, Boston plus, Madrid plus, Luis plus, Malaga plus en Rioja plus), verkocht bij Brico, Hubo, Monsieur Bricolage en Gamma;
  • 3 Ackerman-kachels (modellen: Lesbos, Kos en Naxos-W);
  • de Denver-kachel van de fabrikant Wamsler, verkocht bij Hubo;
  • de Vulcanus-kachel, verkocht bij Mr Bricolage. Let wel: dit model draagt soms de naam "Vulcania" of "Ardennais".

Drie andere houtkachels van de fabrikant Bodart en Gonay, een groot merk uit de sector, werden eveneens uit de handel genomen sinds 7 mei jongstleden. Het gaat om de modellen Infire 680 green, Infire 740 green en Infire 800 green.

De overheid voert momenteel gelijkaardige controles uit bij pelletkachels.

Verhaal mogelijk

Als je een van deze kachels bezit en je aankoop dateert van 24 november 2016, dan kun je een schadevergoeding vragen aan je verkoper. Het gaat dan immers om een kachel die illegaal is op de markt gebracht. Als gevolg van onze tussenkomst heeft de winkelketen Hubo al bevestigd dat ze de klanten in kwestie gaat terugbetalen.
Is je kachel meer dan twee jaar oud, dan is de garantie niet meer geldig. In dat geval kun je je wenden tot je verkoper; hij is verantwoordelijk. Niets garandeert evenwel dat hij ook maar iets doet. Daarom hebben wij van de verkopers geëist dat ze ons een voorstel voor schadevergoeding doen voor de personen die buiten de garantie vallen.

Wij zullen ook nieuwe tests uitvoeren bij houtkachels. De resultaten hiervan zullen in 2019 verschijnen.

Doe een beroep op onze klachtenbox indien je in het bezit bent van een van deze kachels.

 Naar de klachtenbox