Nieuws

Houtkachels: over het kind en het badwater

27 februari 2018
Verbranding van pellets

Hout stoken als het ijskoud is ? Geen goed idee. Maar in de rest van het jaar kan je de uitstoot van deze brandstof wel beperken. Onze experten geven enkele tips.

Het is bijtend koud buiten, en daarmee komt ook de houtkachel opnieuw in het middelpunt van de belangstelling. Hem aansteken in deze weersomstandigheden blijkt geen goed idee.

De Vlaamse overheid deed alvast een oproep om voorlopig geen hout te verbranden. In Brussel wordt een verbod bij pieken van luchtvervuiling op tafel gelegd.

Moeten houtkachels dan bij het groot vuil? Niet meteen.

Niet bij barre kou

Is het extreem koud en zitten we in een hogedrukgebied, dan kunnen er zich thermische inversies voordoen. In mensentaal betekent dit dat het aan de grond kouder is dan hoger in de atmosfeer. Hierdoor gaat vervuiling zich aan de grond ophopen.

In deze omstandigheden moeten we dan ook de voorkeur geven aan eerst gas, dan stookolie en pas op de laatste plaats hout.

Maar experts geven wel aan dat er een verschil is op het vlak van uitstoot naargelang het soort hout dat je verbrandt (houtblokken of pellets), de leeftijd van het toestel en de manier waarop je het gebruikt.

Hoe beperk je de vervuilende uitstoot?

Een open haard en een oude houtkachel zijn overduidelijk af te raden, het hele jaar door maar vooral in de winter. Hun rendement ligt bijzonder laag (10 % bij een open haard, tussen 40 en 60 % bij een oude houtkachel) in vergelijking met recente toestellen (rendement tussen 85 en 90 %). Door te kiezen voor een kwalitatieve, gesloten kachel, al dan niet ingebouwd, en een betere verbranding, beperk je de schadelijke uitstoot aanzienlijk.

Overigens geven resultaten van een onderzoek van de vereniging Prioriterre aan dat een houtkachel van de laatste generatie 25 keer minder fijnstof uitstoot dan een open haard.

En volgens onze testen van pelletkachels stoten de recente toestellen uit de hogere klasse, tegen vol vermogen, maar liefst 300 keer minder fijnstof uit dan een toestel van twintig jaar oud tegen een lager vermogen. Voldoende redenen dus om het kind niet met het badwater weg te gooien.

Onze tips

We herinneren je er even aan dat we je graag helpen om in jouw regio de voordeligste pellets te vinden.

Voordelig pellets bestellen via Test Aankoop 

Enkele tips die we graag meegeven in verband met houtkachels: laat het hout eerst minimaal twee jaar drogen, overlaad het toestel niet en start het vuur bovenaan door kleine stukjes aanmaakhout aan te steken, met daaronder de grotere houtblokken (omgekeerd stoken; zie de bijlage "vraag het aan de expert"). 

Samengevat:

  1. In erg koude, windstille periodes gebruik je het best geen verwarming op hout, zeker niet in de stad of in een vallei (waar de lucht niet voldoende circuleert).
  2. Wil je toch verwarmen op hout en heb je een oude kachel, vervang die dan door een recentere versie met een hoog rendement. Stook ook correct, d.w.z. met voldoende droog hout (minder dan 22 % vochtigheid) en omgekeerd.