Nieuws

Honeywell Evohome WiFi: intelligente thermostaat met zoneregeling

09 december 2015
nl

In tegenstelling tot de meeste - klassieke en intelligente - thermostaten laat het Evohome-systeem van Honeywell toe om de temperatuur afzonderlijk te regelen per kamer. Een goedwerkend systeem vinden wij, al hangt er wel een stevig prijskaartje aan vast.

De thermostaten die we in Test Connect nummer 1 hebben getest controleren de temperatuur in de plaats waar de thermostaat zich bevindt en laten de verwarmingsketel in- en uitschakelen naargelang de warmtebehoefte in die ruimte. Bijgevolg hebben deze thermostaten een probleem wanneer u een andere ruimte wilt verwarmen waar de gewenste temperatuur nog niet bereikt is. Om dit op te lossen gaat Honeywell nog een stapje verder met zijn Evohome-systeem. Bij het Evohome-systeem worden radiatoren en convectoren uitgerust met op afstand te bedienen radiatorregelaars. Daardoor kunt u de temperatuur in elke zone (bestaande uit één enkele of meerdere kamers) afzonderlijk instellen. Bedienen kan via de radiatorregelaar zelf, via een centrale bedieningsmodule of via de Evohome-app op uw smartphone of tablet. U kunt maximaal 12 verschillende zones creëren. Net als andere intelligente thermostaten zoals Nest, Tado en Netatmo leert Evohome hoe lang het duurt voor uw huis of een zone opgewarmd is (bv. op basis van de isolatiekwaliteit, de grootte, e.d.) en bepaalt op die manier de optimale start- en stopperiodes. Evohome werkt bovendien met de IFTTT-app (if-this-than-that), die het mogelijk maakt om uw verwarming te automatiseren (bv. de verwarming uitschakelen wanneer u een bepaalde postcode verlaat). 

Intelligente radiatorregelaar

Compatibiliteit en installatie

Het Evohome-systeem werkt zowel met aan/uit-verwarmingsketels als met modulerende verwarmingsketels en is geschikt voor radiatorverwarming en vloerverwarming. Het systeem is evenwel niet compatibel met elektrische radiatoren. Voor de eenvoudigste configuratie met één zone moet u minimaal drie componenten installeren: de bedieningsmodule (vervangt de oude thermostaat en kan eventueel mobiel gebruikt worden overal in huis), de relais-module (wordt aan de verwarmingsketel geïnstalleerd) en minstens één radiatorregelaar. Dit systeem is echter pas nuttig voor meerdere zones en dan zult u bijkomende radiatorkranen moeten vervangen door elektronische regelaars.

Installeren kunt u in principe zelf, breekwerk komt er immers niet aan te pas. Laat u dit liever aan een specialist over, dan vindt u op de website van Honeywell een lijst met erkende installateurs.

Bedieningsmodule

De bedieningsmodule kunt u aan de wand of op een tafelstandaard plaatsen. Dankzij twee oplaadbare batterijen kunt u de module ook beperkt autonoom gebruiken (handig bv. wanneer u wilt programmeren). Na ongeveer 30 minuten krijgt u evenwel een signaal om de module opnieuw op te laden. De bediening van de module is intuïtief. Het startscherm geeft direct een overzicht van de temperaturen in de verschillende zones in uw woning. Drukt u op een zone, dan krijgt u een meer gedetailleerd overzicht van de instellingen en kunt u met pijltjestoetsen de temperatuur van een zone per halve graad verhogen of verlagen. U kunt ook een programma voor iedere zone instellen. Daarnaast heeft u ook toegang tot een aantal snelle programma’s, zoals de temperatuur in alle zones naar een bepaald niveau (bv. 15°C) brengen, een besparingsprogramma (alle niveaus 3°C lager) of het programma van een weekenddag op een (vrije) dag in de week toepassen.

App

De Evohome-app is beschikbaar voor Android en iOS. De temperatuur aanpassen vinden wij wat te omslachtig. Per zone afzonderlijk kan ook via de app een volledig programma worden geactiveerd.

Goedwerkend maar duur systeem

Evohome is een degelijk en goedwerkend systeem, waarmee u uw verwarming vanop afstand kunt regelen en uw woning in verschillende verwarmingszones kunt indelen. Het is echter enkel geschikt voor wie het zich financieel kan en wil veroorloven. De startkit met de centrale bedienings- en de relais-module is verkrijgbaar voor een adviesprijs van € 299. Dat is nog redelijk, maar zoals vaak zit de verborgen kost in de opties. Per radiatorregelaar betaalt u immers nog eens € 89 (zonder de batterijen die u best jaarlijks vervangt). Wetende dat de gemiddelde woonkamer drie radiatoren bezit, kost het al snel € 655 om uw verwarming op twee verschillende plaatsen onafhankelijk te regelen.