Nieuws

Een gasketel van voor 1985 vervangen? Vraag zeker je premie aan

04 juni 2019

Heb je een gasketel van ruim dertig jaar oud? Dan is die niet geschikt om de overstap te maken van arm op rijk gas. Beslis je daarom een nieuwe ketel te kopen, dan geeft gas.be hiervoor een premie van € 500. Ook voor andere toestellen op gas is er financiële ondersteuning.

Als je al eens de tijd hebt gehad om ons  dossier Omschakeling van arm naar rijk gas: antwoorden op jouw vragen er op na te slaan, dan weet je intussen met welke veranderingen deze overstap gepaard gaan. Zoals het feit dat je geen toestellen zult moeten vervangen als die niet ouder zijn dan 40 jaar en als ze op de Belgische markt zijn gekocht.

Maar misschien is jouw toestel wél zo oud of vond je het sowieso het geschikte moment om je stokoude toestel op gas te vervangen. Dan is er goed nieuws.

Op welke premie heb jij recht?

Als,jouw toestel op gas is geïnstalleerd in ons land vóór 1 januari 1985, dan kun je genieten van een premie als je het toestel vervangt. Deze premie wordt aangeboden door Gas.be. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • € 500 voor een nieuw verwarmingssysteem op aardgas met een maximaal nominaal vermogen van 70 kW (condensatieketel, warmtepomp op gas, condenserende warmeluchtgenerator, hybride warmtepomp op aardgas, micro-warmtekrachtkoppeling op aardgas). M.a.w. ruim voldoende om te voldoen aan de behoeften op het vlak van verwarming voor jouw huis of appartement.
    Voor grotere installaties, die je bv. met andere huishoudens deelt, kan de premie oplopen tot € 2 500.
  • € 200 voor een nieuw toestel voor sanitair warm water via doorstroom of met boiler, beiden op aardgas;
  • € 150 voor een nieuw verwarmingstoestel voor individueel gebruik, zoals een kachel, convector of inbouwhaard op gas.

Deze premies kunnen worden opgeteld bij eventuele premies vanuit de overheid in Vlaanderen, Brussel of Wallonië.

Hoe kom je in aanmerking?

  • Verzeker je ervan dat je voldoet aan de voorwaarden die aan de premies verbonden zijn.
  • Vul je aanvraagdossier nauwgezet in, voordat het toestel werd vervangen.
  • De premies zijn geldig tot het budget is opgebruikt. Aarzel dus niet te lang.

Op zoek naar een condensatieketel op gas? Neem dan zeker een kijkje bij onze actie Bespaar Energie. Hier vind je ook andere ingrepen die je helpen besparen.

Naar onze actie