Nieuws

Doorstromer of boiler: wat te kiezen?

03 maart 2021
boiler doorstromer warm water

Er bestaat geen alleenzaligmakend systeem om jouw warm water in huis aan te maken. Zowel doorstromers als boilers hebben hun troeven. En veel hangt af van welk soort energie er beschikbaar is. Je moet bijgevolg keuzes maken.

Je bent toe aan de plaatsing of vervanging van jouw warmwatersysteem? Wel, dan zal die keuze van een reeks factoren afhangen: het soort energie dat je ter beschikking hebt (aardgas, stookolie, elektriciteit,...), jouw systeem van centrale verwarming, jouw wensen qua comfort, het aantal douchecellen of badkamers in huis, de afstand van het warmwatersysteem tot de verschillende aftappunten en natuurlijk de prijs van het systeem, de installatie en het energieverbruik.

Warm water via doorstroom of opslag?

Hoe dan ook moet je een keuze maken tussen twee types van warmwatersystemen.

Enerzijds zijn er de toestellen met directe doorstroming (apart of gekoppeld aan de centrale verwarming), die het water enkel opwarmen op het moment dat het nodig is en op dat moment flink aan de bak moeten. Hun grote troef is dat ze een onbeperkte hoeveelheid warm water kunnen leveren en dat ze geen voorraadvat moeten warm houden en dus op dat vlak geen energieverliezen kennen.

Anderzijds zijn er de boilers, waarbij een hoeveelheid warm water wordt opgeslagen en warm wordt gehouden in een opslagvat. Die bieden het comfort dat, anders dan bij doorstroomtoestellen, het water uit de kraan niet van temperatuur en slechts weinig van debiet verandert wanneer iemand ergens anders een warmwaterkraan openzet. Als je water ter beschikking moet hebben voor verschillende douchecellen of badkamers die tegelijk worden gebruikt, kan een boiler veelal aangewezen zijn.

Welk volume en vermogen?

Eens het water van een boiler op is, is het ook op en kan het even duren alvorens er opnieuw warm water beschikbaar is. Daarom heb je er baat bij om een voldoende groot voorraadvat te nemen, afhankelijk van het aantal personen in het gezin en hun gebruiksgewoonten. Neem een boiler liever iets te groot dan te klein. De kosten voor het verbruik zullen overigens vooral afhangen van de hoeveelheid warm water die je verbruikt, en minder van de capaciteit van jouw voorraadvat. Integendeel, als je een te kleine boiler neemt, zul je misschien sneller geneigd zijn om de gewenste temperatuur van het water te verhogen, wat tot een hoger energieverbruik kan leiden.

Als het sanitair warm water door de verwarmingsketel wordt geleverd, kan dit een impact hebben op het vereiste vermogen van de ketel, zoals aangegeven in ons dossier over de vervanging van de verwarmingsketel.

Welk systeem is het voordeligst?

Alles in acht genomen vallen doorstromers doorgaans het goedkoopst uit. Vooral gaswandketels en gasgeisers op aardgas scoren traditioneel goed vanwege de beperkte installatiekosten, hun hoge rendement en de lage gasprijs. Maar aardgas is niet altijd beschikbaar of het is voor de hand liggend om de gasinstallatie aan te passen.

Welnu, dankzij onze rekenmodule kun je voor jouw situatie uitrekenen welk systeem de voorkeur verdient zowel vanuit financieel oogpunt als vanuit milieustandpunt (CO2-uitstoot).

Naar onze rekenmodule

Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen

Geen enkel systeem verenigt in zich alle kwaliteiten. Daarom maak je jouw keuze volgens wat voor jou belangrijk is. We hebben de voor- en nadelen van elk systeem tegen elkaar afgewogen in ons uitgebreide dossier “Warmwatersystemen: het beste compromis”.

Naar ons dossier 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

5 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/01/2022

beste , ik heb een gezin met 5 kinderen . momenteel heb ik een elektrische boiler met een vat warm water van 200l . ik zou naar verbruik toe een gasdoorstromer willen plaatsen . welke zou ik best nemen volgens jullie ? mvg kristof

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/11/2021

Hallo
wij zijn toe aan de vervanging van onze condensatieketel na 15 jaar dit was een junkers TOP 42-3ZWBR.
ons huis is een halfopen bebouwing sociale woning en wij hebben ook nog een pelletkachel als bijverwarming en airco op de 4 slaapkamers en veranda.(2pers)
graag een advies hierover liefst terug een condensatieketel
welke merken zijn goed
prijs kwaliteit
met dank
Marc

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/12/2021
, Gereageerd:

We hebben geen modellen/merken getest, helaas. Toch kan je de nodige informatie vinden via onderstaande links die je kunnen op weg helpen: 

https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/dossier/vervanging-verwarmingsketel 

https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/nieuws/onderhoud-vervanging-verbruik-verwarmingsketel 

^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/06/2021

Hallo,
we gaan een electrisch boiler vervangen in een (klein) appartement waar 1 of 2 personen wonen. Gas en drijfkracht zijn er niet. Loont het de moeite om de installatie te verzwaren? Wat zouden jullie ons aanraden om het water op te warmen?

Vanaf volgend jaar zal de accumulatie kachel opgeladen moeten worden aan 1 tarief, geen dag en nacht tarief meer, zou het aan te raden zijn om over te stappen naar infra rood verwarming? Wie heeft daar reeds ervaring mee?


Met dank,
Hubert

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/07/2021
, Gereageerd:

Beste Hubert, ik ben even te rade gegaan bij onze experten. Die geven je het volgende advies: 

Bij elektrische verwarming is het alleen mogelijk om echt te besparen door over te schakelen op een warmtepomp voor het warme water en de verwarming.

Er zijn warmtepompboilers:  https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/dossier/warmwatersystemen-het-beste-compromis-1/elektrische-boiler-met-warmtepomp

en lucht/lucht-warmtepompen (eventueel in hybride systemen):

https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/dossier/hybride-verwarming

 Er zijn premies voor sommige warmtepompen: https://www.energiesparen.be/subsidies

 Het probleem is dat het niet altijd gemakkelijk is dergelijke systemen in een appartement te installeren aangezien gaten met een grote diameter (voor deboiler) in een buitenmuur moeten worden geboord of een buitenunit moet worden geïnstalleerd. Het is mogelijk onder bepaalde omstandigheden (balkon, achtertuin). In het algemeen zal het nodig zijn de instemming van de mede-eigenaars in algemene vergadering te vragen.

Wat infraroodverwarming betreft, hoef je geen wonder op de rekening te verwachten. Betaal nooit duizenden euro's voor zulke systemen. Zie:

https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/dossier/verwacht-geen-mirakels-van-elektrische-verwarming

 Mvg, ^An