Nieuws

Hoe kun je besparen in de herfst?

15 oktober 2020
besparen herfst

Koelere temperaturen, minder licht… Het weer verandert in de herfst, waardoor je meer energie gaat verbruiken. Maar met enkele tips kun je je verbruik toch in bedwang houden.

In het tussenseizoen. Als je over een warmtepomp beschikt, haalt die net zijn beste rendement in het tussenseizoen, wanneer het buiten nog niet bitter koud is. Wat bijverwarmen met hout of pellets kan er ook voor zorgen dat je de centrale verwarming niet te vroeg op het jaar moet inschakelen.

Hou de warmtevraag onder controle met behulp van een kamerthermostaat en thermostatische kranen. Een temperatuur tussen 18 en 21°C wordt doorgaans als comfortabel beschouwd. Als je de richttemperatuur verlaagt van 20 naar 19°C kun je 7 % aan energie besparen. Een goede reden om een warme trui en kousen aan te trekken in plaats van je verwarming hoger te zetten.

Verminder de verwarming of schakel ze helemaal uit in kamers die je niet gebruikt. Elders verminder je ’s nachts de temperatuur. Rond 15°C is voldoende. Verminder de verwarming zelfs al een half uurtje vóór je gaat slapen of je vóór je de woning verlaat; dankzij de thermische inertie van de woning blijft het er nog voldoende lang warm. Je vindt nog tal van andere tips in ons dossier “Thuis energie besparen is nodig, mogelijk en goed voor de portemonnee”.

Naar ons dossier Thuis energie besparen

Heb je al het passende energiecontract?

Energieregulator CREG maakt melding van 500 000 contracten met tarieven die nadelig kunnen zijn voor de consument. De cijfers tonen aan dat de betrokken gezinnen tot € 265 kunnen besparen op hun elektriciteit en € 375 voor aardgas. Als je jaren bij dezelfde energieleverancier blijft zonder ooit te veranderen, loop je ongetwijfeld een aanzienlijke besparing mis. Bekijk dit zeker nog vóór de winter.

Op ons nieuwe energieplatform krijg je hulp van onze nieuwe digitale assistent, die je snel naar de top-3 van de voor jou meest voordelige contracten leidt.

Naar ons energieplatform

Kortere dagen: denk aan ledlampen

De led-technologie heeft ervoor gezorgd dat je 8 tot 10 keer minder verbruikt dan met een gloei- of halogeenlamp. Al maakt de verlichting amper 5 tot 10 % van de stroomfactuur van een gezin uit, toch is het geen reden om zomaar overal het licht aan te laten. En je kiest ook maar beter jouw ledlampen tegen een voordelige prijs met behulp van onze koopwijzer. Onze koopgids helpt je de juiste keuze te maken.

Naar onze koopgids Ledlampen

Doe het licht uit wanneer je een ruimte verlaat of plaats een timer of een licht- of bewegingsdetector op de plekken die niet intensief worden gebruikt (inkom, kelder, garage, toilet, …). En is het echt nodig om de spots de hele nacht aan te laten om de oprit of de tuin te verlichten ?

Enkele tips: lichte kleuren weerkaatsen omgevings-, natuurlijk of gericht licht. Kies daarom voor een zo licht mogelijke kleur voor je plafonds, muren en raamkaders. Zo heb je minder sterke lampen of minder lampen nodig.