Nieuws

Anna, de slimme, maar dure thermostaat

29 september 2015
anna

Anna is slim, Anna is mooi, Anna is cool ... maar Anna is vooral redelijk duur. Eni probeert momenteel met behulp van een uitgebreide marketingcampagne een "slimme" thermostaat aan de man te brengen, maar de vraag is of u er voldoende mee bespaart om uw investering terug te verdienen.

Energieleverancier Eni heeft Anna gelanceerd, een zogenaamde “slimme” thermostaat. Anna moet ervoor zorgen dat de temperatuur in uw huis perfect is afgestemd op uw dagritme - zelfs als u eens wat later thuis bent - en op het weer.

Anna wacht u op

Anna werkt eenvoudig: u maakt een schema waarin u aangeeft hoe uw dag of uw week er normaal gezien uitziet, en Anna doet de rest. Vertrekt u ’s morgens om 8u, maar vergeet u de verwarming lager te zetten, dan doet Anna dat voor u. Komt u altijd rond 17u thuis, dan zorgt Anna ervoor dat het dan al behaaglijk warm is. Bent u een keer wat eerder thuis, dan kunt u dat via uw smartphone of tablet laten weten, of Anna heeft zelf de verwarming al hoger gezet door het gebruik van “geo-fencing”, een soort trackingsysteem.

Anna werkt niet op alle ketels

Anna kan worden geïnstalleerd op een verwarmingsketel met aan/uit-regeling en op een modulerende ketel (dit zijn alle gascondensatieketels), voor zover die compatibel is met het communicatieprotocol Opentherm. 

Maar wie denkt de installatie even zelf te doen, komt bedrogen uit. Volgens Eni kan enkel een erkend installateur dat doen. Eventueel moet er immers worden geschoven met weerstanden, verbindingen en parameters. Daarbij moet worden rekening gehouden met aanwezigheid van buitenvoelers of een systeem op zonneënergie. Tussen Anna en uw verwarmingsketel moet bovendien een bijkomend toestel – de "Smile" - worden geïnstalleerd, dat op zijn beurt via wifi verbinding maakt met uw internetrouter. 

Anna bespaart ... maar genoeg om de prijs te compenseren?

Door Anna te installeren zou u - volgens Eni - tot 15 % kunnen besparen op uw energiefactuur. Dat lijkt ons alleszins aan de hoge kant, tenzij u de temperatuur binnenshuis voorheen dag in dag uit op 20° C hield. De meeste mensen passen die temperatuur al aan, met behulp van een programmeerbare thermostaat of een buitenvoeler. 

De kans dat het systeem de totale investeringskost helpt terugverdienen, is alleszins klein. Want die kosten lopen aardig op: € 59 bij aankoop, € 99 voor de installatie, en dan nog eens € 7,99 per maand (€ 3,99 voor Eni-klanten). Na 15 jaar betekent dat een slordige € 1600 (€ 875 voor Eni-klanten).