Koopgids

Welke airco te kiezen?

26 mei 2021
airco

Als je alle maatregelen hebt uitgeput om oververhitting in huis te voorkomen, is een airco het laatste redmiddel. Een mobiel toestel kan soelaas bieden, maar heeft zijn beperkingen. Een vaste installatie staat garant voor koelcomfort.

Hoe kies je jouw airco?

Bij de keuze van een geschikte airco moet je met heel wat criteria rekening houden. Een overzicht.

Hoeveel lokalen wil je tegelijk koelen?

Een monobloktoestel is bedoeld om een enkel lokaal te verkoelen. Maar omdat dit zwaargewicht van 20 à 35 kg doorgaans op wieltjes staat, kun je het wel van een lokaal naar een ander verplaatsen, althans op dezelfde verdieping.

Een vaste airco-installatie bestaat doorgaans uit een binnen- en een buitenunit. Bij de zgn. multisplit-toestellen kan de buitenunit meerdere binnenunits aansturen om meerdere kamers tegelijk te koelen, bv. de woonkamer en een slaapkamer.

Hoe wordt de warmte afgevoerd?

Een monobloktoestel zuigt de lucht uit het lokaal aan, koelt er een deel van af en ontvochtigt ze alvorens ze opnieuw in de ruimte af te geven. Een andere luchtstroom voert de warmte naar buiten af via een flexibele buis met een diameter van 12 à 15 cm. Soms voer je die door een opening in de muur, maar meestal hang je hem door een raam dat je op een kier zet.

Bij sommige mobiele airco’s is een soort van plaat met een ronde opening in meegeleverd om die kier af te dichten. Je kunt in de handel ook aparte afdichtingskits kopen, soms met een doek. Je kunt die opening echter moeilijk volledig afsluiten. Bovendien moet de afgevoerde lucht worden vervangen door nieuwe, doorgaans warmere buitenlucht, die de airco... opnieuw moet koelen.

Bij een vaste airco-installatie waar de units met elkaar zijn verbonden door een dunne slang waarlangs de koelvloeistof circuleert en die door de muur wordt gevoerd, kan het raam perfect dicht blijven. Op die manier is er geen sprake van een storende luchtstroom.

Hoe te installeren?

Bij een mobiele airco uit één stuk is de plaatsing eenvoudig. Je hoeft alleen de stekker in het stopcontact steken. En bij werking een raam op een kier zetten om er een dikke flexibele buis door te hangen die de warme lucht afvoert. Je probeert het best wel om het geopende raam zo goed mogelijk af te dichten met bv. een doek of een plaat met een ronde uitsparing in, waarop je de afvoerbuis kunt aansluiten.

Voor een vaste airco zul je een vakman moeten inschakelen. Die installatie omvat immers een buiten- en een binnenunit die met elkaar worden verbonden via een relatief dunne slang waarin een koelvloeistof circuleert die de warmte uit de woning afvoert. Je moet daarom een klein gat maken in de muur om de slang door te voeren. Voor de afvoer van het condenswater zul je de binnenunit op de waterafvoer in de woning moeten aansluiten of anders naar buiten afvoeren.

De binnenunits worden meestal bovenaan tegen de muur bevestigd. Andere worden in het (vals) plafond verwerkt. Ook ventiloconvectoren zijn een mogelijkheid, vooral als de airco als verwarming kan fungeren.

Bij vaste airco’s geven fabrikanten een maximale lengte en een maximaal hoogteverschil op tussen de buiten- en binnenunit. Hou hier rekening mee als je uitmaakt op welke plek rond je woning of in de tuin je de buitenunit zou plaatsen. Kun je de afstand niet aanhouden, dan kun je alsnog twee buitenunits plaatsen.

Vind je zo’n metalen buitenunit niet zo mooi ogen in je tuin, dan kun je er een omkasting om heen zetten. Die moet wel voldoende open zijn om de werking van de ventilator niet te hinderen.

Je doet er overigens altijd goed aan om bij je gemeente of stad na te vragen of er geen specifieke regels omtrent de plaatsing van airco’s gelden. Woon je in een appartement, ga dan na of je een goedkeuring van de mede-eigendom nodig hebt. Denk tot slot ook even aan de hinder die het lawaai van je airco aan je buren kan bezorgen.

Welk vermogen is vereist?

Om het juiste vermogen te kiezen spelen er tal van parameters, zoals de oriëntatie en het volume van de kamer, het aantal m² glasoppervlak, de aanwezigheid van isolatie en zonwering enz.

Aangezien een vaste airco door een vakman moet worden geïnstalleerd, kan die voor jou een nauwkeurige berekening maken. Toch is het handig om je zelf al een idee te vormen van het vereiste vermogen.

Volgens een grove vuistregel moet je 45 W aan koelvermogen per m³ rekenen. Daarbij tel je 300 W per m² glasoppervlak dat op de zonnekant gericht is. In de tabel hieronder vind je enkele voorbeelden.

WELK VERMOGEN VOOR WELK LOKAAL?
 TYPE LOKAAL AFMETINGEN (l x b x h in m)  VOLUME (m³)  GLAS IN RAAM OP DE ZONNEKANT (m²)  VEREIST VERMOGEN (kW) 
 KLEINE KAMER  3 x 2,5 x 2,4 m  18  1.5  1.3
 GROTE KAMER  4 x 3,5 x 2,5 m  35  3  2.5
 WOONKAMER  5 x 4 x 2,5 m  50  4  3.5

Onze tests wijzen uit dat mobiele airco’s niet altijd het opgegeven maximale vermogen bieden. Gemiddeld mag je er 10 % aftrekken en sommige toestellen blijven er ruim 20 % onder. Je neemt dus beter wat marge als je de aankoop van een airco zou overwegen. Deze vaststelling geldt niet voor de vaste airco’s; die halen doorgaans wel degelijk het vooropgestelde vermogen.

Verwar dit getal trouwens niet met het elektrisch vermogen van het toestel (tussen 700 en 1 500 W voor monobloktoestellen). 

Nog dit. Soms wordt het vermogen aangeduid in BTU/h (British Thermal Unit per hour). Je moet dit getal delen door 3 412 om het vermogen in kW om te zetten.

Zijn een vaste en mobiele airco even efficiënt?
Neen, verre van! En dat heeft onder meer te maken met het feit dat je bij een mobiel toestel het raam moet openlaten, waarbij je lucht naar buiten afvoert en je die vervolgens vervangt door… warme lucht. Bij een vaste airco is daar geen sprake van.
Naast het feit dat er bij een vaste airco geen warme luchtstroom wordt veroorzaakt, is hij ook inherent efficiënter. Concreet zijn vaste airco’s uit onze test zelfs dubbel zo efficiënt.
Welk energielabel te nemen?

Monobloktoestellen krijgen net als alle andere verwarmings- of koeltoestellen een energielabel. Ze hebben doorgaans een A en soms zelfs een A+ of A++. Dat lijkt erop te wijzen dat het om energetisch goed presterende toestellen gaat. Dat klopt niet. Als je een monobloktoestel met een A+ (zie het energielabel rechts) vergelijkt met een splitmodel met een label A+ (zie het energielabel links) - wat eigenlijk zeldzaam is want splittoestellen hebben doorgaans minstens A++ - zul je toch zien dat het (opgegeven) koelrendement of zgn. (S)EER sterk verschilt. En een SEER is een getal dat over een heel seizoen wordt berekend (seizoensgemiddelde), terwijl een EER een maximum is.

Welk rendement of (S)EER te kiezen?

Wij hebben de toestellen getest in een genormaliseerde toestand met zowel buiten als binnen een temperatuur van 35°C.

De EER - wat staat voor Energy Efficiency Ratio of “energie-efficiëntieverhouding - van een mobiele airco schommelt dan tussen 2 en 3. Hoe groter het cijfer, hoe beter uiteraard het rendement. De waarde van de EER van een mobiele airco hangt af van de buiten- en binnentemperatuur, alsook van de luchtvochtigheid. In die zin moet je de EER van een mobiele airco lezen als een maximum.

Bij splitmodellen uit onze tests varieert de SEER – dit is een seizoensgemiddelde, en niet een maximum - van 4 tot 6. Bovendien blijven hun prestaties vrij stabiel, terwijl die van een mobiele airco afzwakken naarmate het temperatuurverschil tussen buiten en binnen oploopt.

Je vindt de (S)EER terug op het energielabel van het toestel. Weet echter dat onze testresultaten een meer betrouwbare aanduiding van de globale energieprestaties geven.

Maken ze veel lawaai?

Het grote voordeel aan een vaste airco is dat je het meeste lawaai buiten houdt want vooral de buitenunit maakt herrie. Als je het raam dichthoudt, zul je er binnen weinig last van hebben. Vind jij (of jouw buur) het lawaai toch storend, dan kun je een geluiddempende omkasting rond de unit plaatsen. Volgens tests van onze Nederlandse collega’s van Consumentenbond kan die de herrie met 5 tot 9 dB(A) verlagen, wat niet weinig is. Overigens wordt zo’n buitenunit steeds op schokrubbers geplaatst om trillingen en geluid te dempen.

Het lawaai van een binnenunit is aanvaardbaar. Bovendien kan die ook in een stille modus, op een lager vermogen en met minder dan de helft van het lawaai, draaien om je minder in je slaap te hinderen.

Die stille modus is vaak ook een optie bij een mobiel toestel. Het is echter de vraag of die stille modus daar zal volstaan om het koel genoeg te houden daar er steeds opnieuw warme lucht binnenkomt. En dan zal het lawaai van het toestel dat op vol vermogen werkt, wellicht storend zijn.

Wat kost een airco in aankoop?

Mobiele airco’s kosten veelal € 250 tot € 900.

De plaatsing van een vaste airco houdt een steviger investering in. Voor de toestellen alleen – 1 buitenunit en 1 binnenunit - mag je rekenen op € 1 000 tot € 2 000, zonder btw. De btw zal 6 % of 21 % bedragen, afhankelijk van het feit of de woning ouder dan wel jonger dan 10 jaar oud is.
Per extra binnenunit mag je er dan nog eens € 300 tot 600 en meer bijtellen.
Daarbovenop komen de kosten van de plaatsing door een vakman. Reken hierbij toch ook op enkele honderden euro’s extra. Deze klus kan veelal in een dag worden geklaard.

Wat kosten ze in verbruik?

Wat de verbruikskosten betreft, zijn de vaste airco’s een stuk zuiniger dan de mobiele. Als je een vaste airco een nacht laat draaien in je slaapkamer, kost je dat amper € 0,40 aan elektriciteit. Een mobiele airco zal het drievoudige aan verbruik kosten.

Al bij al blijven de kosten in het verbruik beperkt en kun je daarvoor je nachtrust niet op het spel zetten. Maar het comfort van een airco, zeker van een vaste, nodigt tegelijk uit om hem vaker te laten draaien, ook overdag. En dan kunnen de verbruikskosten wel degelijk oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar.

Eigenaars van zonnepanelen kunnen hun (over) productie op zonovergoten dagen benutten om hun airco van stroom te voorzien. Het is ook net op die dagen dat ze het meest nood zullen hebben aan koelte. Op die manier kunnen ze het zelfverbruik van hun fotovoltaïsche installatie nog wat opkrikken, wat des te meer van belang is voor wie al over een digitale meter beschikt.

Op welke accessoires of opties te letten?

Enkel blazen: de meeste mobiele aircotoestellen kunnen ook louter als ventilator fungeren, dus zonder te koelen. Op die manier hoef je bij de mobiele toestellen geen dikke slang uit het raam te hangen als de hitte in huis nog draaglijk is en een gevoel van verkoeling volstaat.

Filter: alle mobiele toestellen hebben een filter, veelal in afwasbare kunststof. Die filters zuiveren de lucht niet, maar houden alleen de grote stofdeeltjes tegen die door de ventilator worden rondgeblazen, zodat ze zich niet daarop vastzetten.

Ontvochtigen: uiteraard koop je geen airco om louter te ontvochtigen, maar hij kan je in geval van nood uit de brand helpen. Wij zijn echter gekant tegen een permanent gebruik; dan zorg je beter voor een goede ventilatie en vermijd je dat er te veel vocht wordt geproduceerd.
Bij dat ontvochtigen voeren sommige monobloktoestellen het vocht via een afvoerdampje af. Bij andere moet je zelf geregeld het wateropvangbakje ledigen. Weet dat het reservoir doorgaans niet uitneembaar is, wat niet zo handig is.

Koelvloeistof: de koelvloeistof die mobiele airco’s bevatten, is nu veelal R209, een propaangas dat voor een veel minder hoog broeikaseffect - 700 keer minder - zorgt dan het vroeger veel gebruikte gas R410A.
In vaste airco’s voor woningen zit doorgaans het gas R32. Dat vertoont 6 keer minder broeikaseffect dan het R410A-gas als dat in de atmosfeer terecht zou komen. Terwijl de prestaties van de toestellen met dit R32-gas minstens evenwaardig of zelfs beter dan die met R410A.

Op het einde van hun levensduur mag je aircotoestellen niet zomaar bij het vuil zetten; ze moeten op een specifieke manier worden ontmanteld en gerecycleerd.

Welk onderhoud is vereist?

Bij een vaste airco kun je de buitenunit afborstelen en vervolgens afwassen met een vochtige doek en een universeel reinigingsmiddel. Als de roosters vuil zijn en verstopt door stof en droge bladeren, haal je die weg met een stofzuiger zodat ze de luchtstromen niet hinderen en je het systeem efficiënt kunt houden.

Bij binnenunits en mobiele toestellen hou je de roosters en filters schoon met een stofzuiger of een vochtige doek. Bij intensief gebruik reinig je de filter één keer per maand: het verbetert de luchtkwaliteit en verlaagt het verbruik. De filters kun je veelal losmaken en in warm water met een scheutje afwasmiddel afwassen. Droog ze goed af voordat je ze weer op hun plaats zet. In tegenstelling tot centraal geconditioneerde lucht in een kantooromgeving verspreiden huishoudelijke airconditioners geen micro-organismen in de woning die een gevaar inhouden voor de gezondheid, voor zover je de installatie normaal onderhoudt.

Bij de plaatsing van een vaste airco moet een vakman instaan voor een goede afstelling en een correct niveau van de koelvloeistof. Laat hem jaarlijks of uiterlijk om de twee jaar het niveau van het koelmiddel controleren. Elke verandering in druk of zelfs een lekkage kan de efficiëntie van het apparaat verminderen. Alleen een vakman mag hiermee aan de slag.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

28 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/07/2021

beste deelnemers , het verwonderd mij dat er hier geen sprake is van het systeem MONOBLOCK - WARMTEPOMP- INVERTER - WARM OF KOUD ? ( vast toestel )

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/07/2021

@An, moderator. Beste, ik lees hieronder heel wat vragen ivm. een derde mogelijkheid, namelijk "vaste monoblocsystemen" vele van die vragen dateren van midden 2020 en begin 2021. Ik begrijp dan ook niet goed dat deze types in een artikel van 26-05-21 gewoon niet vermeld/getest worden. Te meer omdat er m.i. niet zoveel fabrikanten zijn. Izicool wordt veel vermeld maar is enkel leverancier en geen fabrikant. De inspanning om enkele modellen te testen is m.i. dan ook niet bijzonder groot. Verschillende abonnees waaronder ikzelf blijven echt wel op onze honger zitten, want de enkele aangeleverde linken bieden echt geen soelaas. Counteren deze modellen de nadelen van mobiele airco zoals de reclame aangeeft ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/06/2021

Heb de beste koop goedkoper gevonden dan jullie hem zeggen.Toch 60€ goedkoper.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/06/2021
, Gereageerd:

Goed voor jou, Natascha, de prijzen kunnen inderdaad snel veranderen, het is een kwestie van vraag en aanbod. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/06/2021

Er bestaan blijkbaar ook vaste air-cool systemen zonder buiten element (zoals bvb bij Energy Protect zie bvb www.energyprotect.be/.../ ). Zij beweren dat hun systemen systemen de energie label A+ hebben.
Dergelijke vaste systemen komen niet voor in de vergelijkingstabellen. Is voor dergelijke systemen een beoordeling beschikbaar?

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/06/2021
, Gereageerd:

Beste René en Frans, ook onze experten hebben airco's getest (zowel vaste als mobiele). Meer info vind je hier: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/koopgids/airco ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/07/2021
, Gereageerd:

Beste An, bij de geteste toestellen is er GEEN compact toestel, alles in één omkasting, bij. Deze worden toch al enkele jaren aangeboden. Wij hebben zo'n toestel vorig jaar laten installeren en zijn er tevreden over. Is toch een gemiste kans.

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/05/2021

In october 2019 hebben wij 2 binnenunits en 1 buitenunit van Daikin op het dak laten plaatsen. Zo hebben wij nu koeling in de living en de slaapkamer. Vorig jaar hebben wij er veel gebruik van kunnen maken en enkele weken geleden hebben we een onderhoud laten uitvoeren. Daikin is misschien niet het goedkoopste merk, maar de service is fantastisch. De plaatsing en het onderhoud wordt met veel zorg uitgevoerd. Van lawaai hebben wij ook helemaal geen last, waarschijnlijk omdat de unit op het dak staat. Tijdens de koeling heb je nooit het gevoel dat de lucht vochtig is, wat ik wel heb ervaren met een mobiel toestel destijds op mijn werk. Vermits wij op een dakappartement wonen dat ook volledig zuidgericht is, was dit een zeer goede beslissing.

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/06/2021
, Gereageerd:

Dag Gustaaf, heb je een idee hoeveel geluid het maakt voor jouw buren? en staat het element in volle zon, of heb je een schaduwplaatsje gevonden?
mvg Kathleen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/05/2021

Jullie zeggen zelf dat het rendement van een mobiele airco veel minder is dan van een vaste met buitenunit. Maar publiceren alleen koopwijzer voor mobiele airco's? Wanneer testen jullie vast airco's?

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/06/2021
, Gereageerd:

Euhm Anna, de laatste 2 woorden van hun tekst is een link naar vaste airco's...

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/06/2021
, Gereageerd:

Beste Anna en Linus, graag geef ik de link door naar onze vaste airco's: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/vergelijk-en-kies/koopwijzer-vaste-airco en uiteraard ook naar ons dossier: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/koopgids/airco Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/04/2021

Zou een binnen airco willen aanschaffen ( via IZICOOL of Iso protect ) Toestel heet innova maar vind nergens een referentie van het toestel of tevredenheid

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/04/2021
, Gereageerd:

Beste Florent, we hebben helaas geen vast units getest, er is dus ook geen koopwijzer, wel kan je onze artikels hierover raadplegen via deze links :

https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/koopgids/airco
https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/koopgids/airco/keuzecriteria

^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/04/2021

We hebben interesse in Izicool. Echter geen enkele review over het product en de plaatsing. Heeft iemand ervaring?

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/01/2021

Beste
wij willen een airco laten plaatsen zonder buiten unit van izicool
we willen het plaatsen in slaapkamer en heb nog geen reviews ivm airco van izicool
kunnen jullie misschien meer vertellen ivm lawaai of het een goed product is prijs kwaliteit ?
alvast bedankt

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/03/2021
, Gereageerd:

Beste, ik zou hier ook graag meer info over willen. Het zou voor ons een ideaal systeem zijn, maar ik vind maar weinig informatie

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/02/2021
, Gereageerd:

Zou ook graag weten heb al prijsofferte maar vind het prijzige maar nog niemand kunnen vinden die er ervaring mee heeft
Mvg karina

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/08/2020

Beste,
Is er ook een dossier omtrent vaste airco's?

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/08/2020

We hebben reclame gekregen van een toestel die CoolAir heet, een kleine kubus die als AC werkt met batterij en overal makkelijk kan meenemen. Hebben jullie hier ervaring mee? Klachten ontvangen? Het lijkt te mooi om waar te zijn. Je kan ze nu krijgen aan halve prijs wat een beetje raar is aangezien de hoge vraag naar AC...

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/08/2020
, Gereageerd:

Hallo Johan, dit merk hebben we jammer genoeg niet getest. In onze klachtenbox heb ik wel een aantal klachten teruggevonden (ivm oa ontbrekende onderdelen) dus zoals je zelf aangeeft : als het te mooi is om waar te zijn ...  Meer info over mobiele airco's kan je vinden in ons dossier via volgende link: https://bit.ly/2CrAeC8 . ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/08/2020

Mijn interesse gaat vooral naar een monoblok met twee van die afvoerbuizen, ttz één afvoerbuis en één inzuigbuis. Die zijn efficiënter, zowel voor koeling als voor energieverbruik. Ze zijn sedert kort echter nergens meer te vinden. Kan iemand me zeggen waarom?

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/06/2020

Zijn er ook testgegevens van een vaste airco met twee buizen,vermoedelijk een in-en uitlaat,ik zou die twee dan in onze ongebruikte schouw(open haard kunnen aanbrengen).

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/08/2020
, Gereageerd:

Dag Rony, jammer genoeg hebben onze experts zulke modellen niet getest, er bestaat dus geen koopwijzer van. Toch kan je via volgende link op onze site meer into hieromtrent vinden : https://bit.ly/3fzAD2S  . ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/08/2020
, Gereageerd:

Daar ben ik ook naar op zoek. Maar het is voorlopig nog een vergeefse zoektocht... ze zijn een stuk beter. Maar voor een onverklaarbare reden niet meer verkrijgbaar. Mysterie.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/06/2020

toestellen beste uit de test zijn blijkbaar geen recente toestellen want nog nauwelijks te koop te vinden. en niet door out of stock maar gewoon "nooit meer leverbaar "

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/08/2020
, Gereageerd:

Beste Luc, onze experten hebben de mobiele airco's uit onze koopwijzer niet zo lang geleden getest, het gaat dus wel degelijk om 'recente modellen' die we zelf aangekocht (en gevonden) hebben in de handel. Nu heb ik zelf even gekeken en de beste uit de test (de AEG AXP26U558HW) is nog leverbaar bij een bepaalde winkelketen. Uiteraard speelt hier ook vraag en aanbod mee zodat het inderdaad kan zijn dat bepaalde modellen wegens groot succes of een update van de modellen niet of nooit meer leverbaar zijn. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/08/2020
, Gereageerd:

beste ,een antwoordje na meer dan anderhalve maand is wel een beetje laat eerlijk gezegd