Koopgids

Welke airco te kiezen?

20 mei 2020
airco monoblok split

Als het zelfs binnen in huis puffen en zweten is, vliegen toestellen die je een heerlijke koelte beloven, de elektrozaken en webshops uit. Hier lees je hoe je een juiste keuze van airco maakt.

Van blazen tot koelen

Als de hitte op den duur ondraaglijk wordt, kunnen sommige elektrische toestellen verkoeling brengen.

Een ventilator is het meest eenvoudige apparaat daartoe. Maar die kan je alleen een gevoel van verkoeling geven, zonder de temperatuur werkelijk te doen zakken. Zodra je hem uitschakelt, verdwijnt het verfrissend effect.

Vernevelaars of luchtkoelers (air coolers) doen er een schepje bovenop: ze blazen lucht en verspreiden tegelijk waterdampdeeltjes. Daardoor kan de temperatuur in het lokaal effectief lichtjes zakken. Maar dit systeem is meer geschikt voor (half )open ruimten zoals een terras. In een afgesloten lokaal zal de luchtvochtigheid op een zeker ogenblik zo verzadigd zijn dat het verkoelend effect van de verneveling ophoudt en je eigenlijk in een oncomfortabel aanvoelende vochtige, warme lucht terechtkomt.

Een airco om de temperatuur te regelen

Wil je de temperatuur in een lokaal effectief kunnen regelen tot de gewenste temperatuur, dan kan alleen een airco de klus klaren. Airco koelt én ontvochtigt tegelijk de lucht om te vermijden dat de relatieve vochtigheid in huis verhoogt. Want dan zou je minder goed zweten en je lichaamstemperatuur moeilijker op peil kunnen houden.
Op het vlak van airco heb je in essentie keuze uit twee types: de mobiele monobloktoestellen, die zoals de naam het zegt, uit een stuk bestaan, en de vaste splitmodellen, die een buiten- en binnenunit omvatten.

MOBIELE AIRCO (MONOBLOK) VASTE AIRCO (SPLIT) 
   
Koelvermogen: 2 tot 3,5 kW Koelvermogen: 1,5 tot 7 kW of meer
Afvoer van de warmte: via een grote, flexibele buis, die je veelal door een open raam moet hangen Afvoer van de warmte: via een smalle leiding door de muur
Rendement: matig en afhankelijk van het temperatuurverschil tussen buiten en binnen Rendement: hoog, ongeacht het temperatuurverschil tussen buiten en binnen
Lawaai: erg lawaaierig in de ruimte waar het toestel staat Lawaai: binnen minder want de buitenunit maakt het meeste lawaai
Prijs: € 250 tot € 800 en meer Prijs: € 600 tot € 1 200 en meer (+ installatie- en onderhoudskosten)
Te overwegen als een of meer van de volgende criteria zijn vervuld: Te overwegen als een of meer van de volgende criteria zijn vervuld:
  • Je bent geen eigenaar van de woning.
  • Je moet 1 lokaal, bv. een slaap- of een studentenkamer, enkele uren per dag afkoelen, enkel tijdens de warmste dagen.
  • Je hebt geen plaats om een buitenunit te plaatsen en je kunt moeilijk leidingen door de muur voeren.
  • Als het raam open staat, heb je geen last van al te veel lawaai.
  • Je bent eigenaar van de woning.
  • Je woning heeft langdurig last van oververhitting, bv. een appartement dat je moeilijk kunt afkoelen.
  • Je wilt in verschillende lokalen tegelijk verkoeling brengen.
  • Er is te veel lawaai als je het raam openzet.
  • Jouw gezondheid vereist een goede regeling van de binnentemperatuur.
  • Je verwarmt elektrisch en zo’n airco, eigenlijk een lucht-luchtwarmtepomp, zou die buiten het zomerseizoen kunnen vervangen.

Voor onze testresultaten van mobiele airco's kun je terecht in onze koopwijzer van airco's.

Naar onze koopwijzer airco


Afdrukken Versturen via e-mail
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

6 reacties

sorteer op :
U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
05/08/2020

Mijn interesse gaat vooral naar een monoblok met twee van die afvoerbuizen, ttz één afvoerbuis en één inzuigbuis. Die zijn efficiënter, zowel voor koeling als voor energieverbruik. Ze zijn sedert kort echter nergens meer te vinden. Kan iemand me zeggen waarom?

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
25/06/2020

Zijn er ook testgegevens van een vaste airco met twee buizen,vermoedelijk een in-en uitlaat,ik zou die twee dan in onze ongebruikte schouw(open haard kunnen aanbrengen).

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
06/08/2020
, Gereageerd:

Dag Rony, jammer genoeg hebben onze experts zulke modellen niet getest, er bestaat dus geen koopwijzer van. Toch kan je via volgende link op onze site meer into hieromtrent vinden : https://bit.ly/3fzAD2S  . ^An

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
05/08/2020
, Gereageerd:

Daar ben ik ook naar op zoek. Maar het is voorlopig nog een vergeefse zoektocht... ze zijn een stuk beter. Maar voor een onverklaarbare reden niet meer verkrijgbaar. Mysterie.

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
24/06/2020

toestellen beste uit de test zijn blijkbaar geen recente toestellen want nog nauwelijks te koop te vinden. en niet door out of stock maar gewoon "nooit meer leverbaar "

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
06/08/2020
, Gereageerd:

Beste Luc, onze experten hebben de mobiele airco's uit onze koopwijzer niet zo lang geleden getest, het gaat dus wel degelijk om 'recente modellen' die we zelf aangekocht (en gevonden) hebben in de handel. Nu heb ik zelf even gekeken en de beste uit de test (de AEG AXP26U558HW) is nog leverbaar bij een bepaalde winkelketen. Uiteraard speelt hier ook vraag en aanbod mee zodat het inderdaad kan zijn dat bepaalde modellen wegens groot succes of een update van de modellen niet of nooit meer leverbaar zijn. ^An