Koopgids

Welke airco te kiezen?

26 mei 2021
airco

Als je alle maatregelen hebt uitgeput om oververhitting in huis te voorkomen, is een airco het laatste redmiddel. Een mobiel toestel kan soelaas bieden, maar heeft zijn beperkingen. Een vaste installatie staat garant voor koelcomfort.

Van blazen tot koelen

Tijdens hittegolven en periodes van aanhoudende warmte kan het binnenin huis oncomfortabel worden door een te hoge temperatuur en/of vochtigheidsgraad. Puffen, zweten en een loom gevoel zijn dan ons deel. Als je ervoor kunt zorgen dat de lucht minder vochtig en enkele graden koeler wordt, maakt dat gevoelsmatig een wereld van verschil. Zeker met het oog op een goede nachtrust.

Een ventilator kan je al een gevoel van koelte bezorgen door zijn bewegende luchtstroom, zonder de temperatuur werkelijk te doen zakken. Zodra je hem uitschakelt, verdwijnt echter het verfrissend effect.

Een vernevelaar of luchtkoeler (air cooler) doet daar een schepje bovenop en verspreidt tegelijk waterdampdeeltjes. Dit soort verneveling versterkt het gevoel van koelte dat je ervaart. Er is echter een maar. Zodra de luchtvochtigheid te hoog oploopt, stopt dat effect. Tenzij je de ramen zou openzetten, maar laat je meteen ook de warmte binnen... Eigenlijk is zo’n vernevelaar meer aangewezen in de buitenlucht of in een halfopen ruimte, bv. op een terras.

  

Deze systemen zijn echter meer geschikt voor (half )open ruimten zoals een terras. In een afgesloten lokaal zal de luchtvochtigheid op een zeker ogenblik zo verzadigd zijn dat je in een oncomfortabel aanvoelende vochtige, warme lucht terechtkomt.

De laatste jaren zijn de mini-air coolers zeer populair geworden. Veelal zijn ze kubusachtig van vorm. Deze kleine toestellen verspreiden geen druppeltjes maar gekoelde, bevochtigde lucht. Doordat ze te weinig water bevatten om de vochtigheid in een gesloten ruimte te verzadigen, kun je ze net wel binnen gebruiken. Maar hun effect blijft tegelijk ook zeer beperkt in tijd en ruimte, zeker in vergelijking met een vernevelaar.

Een airco om de temperatuur te regelen

Wil je de temperatuur in een lokaal effectief kunnen regelen tot de gewenste temperatuur, dan kan alleen een airco de klus klaren.

Een airco haalt tegelijk vocht uit de lucht. Op die manier loopt de relatieve vochtigheid in het lokaal niet te hoog op, waardoor het anders klam en oncomfortabel zou aanvoelen.

Op het vlak van airco heb je in essentie keuze uit twee types: de mobiele monobloktoestellen, die zoals de naam het zegt, uit een stuk bestaan, en de vaste splitmodellen, die een buiten- en binnenunit omvatten. Ruwweg is het verschil tussen beide te vergelijken met dat tussen een petroleumkachel en een centrale verwarming. Een mobiele airco is bedoeld voor een plaatselijk, occasioneel gebruik. Een vaste airco staat voor een structurele oplossing en meer comfort.

MOBIELE AIRCO (MONOBLOK) VASTE AIRCO (SPLIT) 
   
Koelvermogen: 2 tot 3,5 kW Koelvermogen: 1,5 tot 7 kW of meer
Afvoer van de warmte: via een grote, flexibele buis, die je veelal door een open raam moet hangen Afvoer van de warmte: via een smalle leiding door de muur
Rendement: matig en afhankelijk van het temperatuurverschil tussen buiten en binnen Rendement: hoog, ongeacht het temperatuurverschil tussen buiten en binnen
Lawaai: erg lawaaierig in de ruimte waar het toestel staat Lawaai: binnen minder want de buitenunit maakt het meeste lawaai
Prijs: € 250 tot € 900 Prijs: € 1 000 tot € 2 000 voor 1 buitenunit en 1 binnenunit (zonder btw en plaatsingskosten). Per extra binnenunit mag je er € 300 tot € 600 bijtellen.
Te overwegen als een of meer van de volgende criteria zijn vervuld: Te overwegen als een of meer van de volgende criteria zijn vervuld:
  • Je bent geen eigenaar van de woning.
  • Je moet 1 lokaal, bv. een slaap- of een studentenkamer, enkele uren per dag afkoelen, enkel tijdens de warmste dagen.
  • Je hebt geen plaats om een buitenunit te plaatsen en je kunt moeilijk leidingen door de muur voeren.
  • Als het raam open staat, heb je geen last van al te veel lawaai.
  • Je bent eigenaar van de woning.
  • Je woning heeft langdurig last van oververhitting, bv. een appartement dat je moeilijk kunt afkoelen.
  • Je wilt in verschillende lokalen tegelijk verkoeling brengen.
  • Er is te veel lawaai als je het raam openzet.
  • Jouw gezondheid vereist een goede regeling van de binnentemperatuur.
  • Je verwarmt elektrisch en zo’n airco, eigenlijk een lucht-luchtwarmtepomp, zou die buiten het zomerseizoen kunnen vervangen.

Voor testresultaten kun je terecht in onze koopwijzer van mobiele airco’s en in onze koopwijzer van vaste airco’s.

Onze koopwijzer mobiele airco          Onze koopwijzer vaste airco

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

28 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/07/2021

beste deelnemers , het verwonderd mij dat er hier geen sprake is van het systeem MONOBLOCK - WARMTEPOMP- INVERTER - WARM OF KOUD ? ( vast toestel )

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/07/2021

@An, moderator. Beste, ik lees hieronder heel wat vragen ivm. een derde mogelijkheid, namelijk "vaste monoblocsystemen" vele van die vragen dateren van midden 2020 en begin 2021. Ik begrijp dan ook niet goed dat deze types in een artikel van 26-05-21 gewoon niet vermeld/getest worden. Te meer omdat er m.i. niet zoveel fabrikanten zijn. Izicool wordt veel vermeld maar is enkel leverancier en geen fabrikant. De inspanning om enkele modellen te testen is m.i. dan ook niet bijzonder groot. Verschillende abonnees waaronder ikzelf blijven echt wel op onze honger zitten, want de enkele aangeleverde linken bieden echt geen soelaas. Counteren deze modellen de nadelen van mobiele airco zoals de reclame aangeeft ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/06/2021

Heb de beste koop goedkoper gevonden dan jullie hem zeggen.Toch 60€ goedkoper.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/06/2021
, Gereageerd:

Goed voor jou, Natascha, de prijzen kunnen inderdaad snel veranderen, het is een kwestie van vraag en aanbod. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/06/2021

Er bestaan blijkbaar ook vaste air-cool systemen zonder buiten element (zoals bvb bij Energy Protect zie bvb www.energyprotect.be/.../ ). Zij beweren dat hun systemen systemen de energie label A+ hebben.
Dergelijke vaste systemen komen niet voor in de vergelijkingstabellen. Is voor dergelijke systemen een beoordeling beschikbaar?

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/06/2021
, Gereageerd:

Beste René en Frans, ook onze experten hebben airco's getest (zowel vaste als mobiele). Meer info vind je hier: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/koopgids/airco ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/07/2021
, Gereageerd:

Beste An, bij de geteste toestellen is er GEEN compact toestel, alles in één omkasting, bij. Deze worden toch al enkele jaren aangeboden. Wij hebben zo'n toestel vorig jaar laten installeren en zijn er tevreden over. Is toch een gemiste kans.

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/05/2021

In october 2019 hebben wij 2 binnenunits en 1 buitenunit van Daikin op het dak laten plaatsen. Zo hebben wij nu koeling in de living en de slaapkamer. Vorig jaar hebben wij er veel gebruik van kunnen maken en enkele weken geleden hebben we een onderhoud laten uitvoeren. Daikin is misschien niet het goedkoopste merk, maar de service is fantastisch. De plaatsing en het onderhoud wordt met veel zorg uitgevoerd. Van lawaai hebben wij ook helemaal geen last, waarschijnlijk omdat de unit op het dak staat. Tijdens de koeling heb je nooit het gevoel dat de lucht vochtig is, wat ik wel heb ervaren met een mobiel toestel destijds op mijn werk. Vermits wij op een dakappartement wonen dat ook volledig zuidgericht is, was dit een zeer goede beslissing.

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/06/2021
, Gereageerd:

Dag Gustaaf, heb je een idee hoeveel geluid het maakt voor jouw buren? en staat het element in volle zon, of heb je een schaduwplaatsje gevonden?
mvg Kathleen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/05/2021

Jullie zeggen zelf dat het rendement van een mobiele airco veel minder is dan van een vaste met buitenunit. Maar publiceren alleen koopwijzer voor mobiele airco's? Wanneer testen jullie vast airco's?

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/06/2021
, Gereageerd:

Euhm Anna, de laatste 2 woorden van hun tekst is een link naar vaste airco's...

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/06/2021
, Gereageerd:

Beste Anna en Linus, graag geef ik de link door naar onze vaste airco's: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/vergelijk-en-kies/koopwijzer-vaste-airco en uiteraard ook naar ons dossier: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/koopgids/airco Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/04/2021

Zou een binnen airco willen aanschaffen ( via IZICOOL of Iso protect ) Toestel heet innova maar vind nergens een referentie van het toestel of tevredenheid

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/04/2021
, Gereageerd:

Beste Florent, we hebben helaas geen vast units getest, er is dus ook geen koopwijzer, wel kan je onze artikels hierover raadplegen via deze links :

https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/koopgids/airco
https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/koopgids/airco/keuzecriteria

^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/04/2021

We hebben interesse in Izicool. Echter geen enkele review over het product en de plaatsing. Heeft iemand ervaring?

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/01/2021

Beste
wij willen een airco laten plaatsen zonder buiten unit van izicool
we willen het plaatsen in slaapkamer en heb nog geen reviews ivm airco van izicool
kunnen jullie misschien meer vertellen ivm lawaai of het een goed product is prijs kwaliteit ?
alvast bedankt

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/03/2021
, Gereageerd:

Beste, ik zou hier ook graag meer info over willen. Het zou voor ons een ideaal systeem zijn, maar ik vind maar weinig informatie

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/02/2021
, Gereageerd:

Zou ook graag weten heb al prijsofferte maar vind het prijzige maar nog niemand kunnen vinden die er ervaring mee heeft
Mvg karina

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/08/2020

Beste,
Is er ook een dossier omtrent vaste airco's?

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/08/2020

We hebben reclame gekregen van een toestel die CoolAir heet, een kleine kubus die als AC werkt met batterij en overal makkelijk kan meenemen. Hebben jullie hier ervaring mee? Klachten ontvangen? Het lijkt te mooi om waar te zijn. Je kan ze nu krijgen aan halve prijs wat een beetje raar is aangezien de hoge vraag naar AC...

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/08/2020
, Gereageerd:

Hallo Johan, dit merk hebben we jammer genoeg niet getest. In onze klachtenbox heb ik wel een aantal klachten teruggevonden (ivm oa ontbrekende onderdelen) dus zoals je zelf aangeeft : als het te mooi is om waar te zijn ...  Meer info over mobiele airco's kan je vinden in ons dossier via volgende link: https://bit.ly/2CrAeC8 . ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/08/2020

Mijn interesse gaat vooral naar een monoblok met twee van die afvoerbuizen, ttz één afvoerbuis en één inzuigbuis. Die zijn efficiënter, zowel voor koeling als voor energieverbruik. Ze zijn sedert kort echter nergens meer te vinden. Kan iemand me zeggen waarom?

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/06/2020

Zijn er ook testgegevens van een vaste airco met twee buizen,vermoedelijk een in-en uitlaat,ik zou die twee dan in onze ongebruikte schouw(open haard kunnen aanbrengen).

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/08/2020
, Gereageerd:

Dag Rony, jammer genoeg hebben onze experts zulke modellen niet getest, er bestaat dus geen koopwijzer van. Toch kan je via volgende link op onze site meer into hieromtrent vinden : https://bit.ly/3fzAD2S  . ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/08/2020
, Gereageerd:

Daar ben ik ook naar op zoek. Maar het is voorlopig nog een vergeefse zoektocht... ze zijn een stuk beter. Maar voor een onverklaarbare reden niet meer verkrijgbaar. Mysterie.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/06/2020

toestellen beste uit de test zijn blijkbaar geen recente toestellen want nog nauwelijks te koop te vinden. en niet door out of stock maar gewoon "nooit meer leverbaar "

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/08/2020
, Gereageerd:

Beste Luc, onze experten hebben de mobiele airco's uit onze koopwijzer niet zo lang geleden getest, het gaat dus wel degelijk om 'recente modellen' die we zelf aangekocht (en gevonden) hebben in de handel. Nu heb ik zelf even gekeken en de beste uit de test (de AEG AXP26U558HW) is nog leverbaar bij een bepaalde winkelketen. Uiteraard speelt hier ook vraag en aanbod mee zodat het inderdaad kan zijn dat bepaalde modellen wegens groot succes of een update van de modellen niet of nooit meer leverbaar zijn. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/08/2020
, Gereageerd:

beste ,een antwoordje na meer dan anderhalve maand is wel een beetje laat eerlijk gezegd