Dossier

Welk verwarmingssysteem te kiezen?

13 september 2019

In afwachting van het geplande einde van de fossiele brandstoffen is verwarmen met aardgas momenteel financieel de meest voordelige optie. Maar voor hoelang nog? En wat als je niet over een aardgasaansluiting beschikt? Wij wegen de voor- en nadelen af van elk van de meest gangbare oplossingen voor centrale verwarming.

Verwarmingsketel op aardgas

Exclusief voor leden

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer !


Ik ontdek Test Aankoop!
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

17 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/11/2021

We overwegen om onze oude stookolie ketel te vervangen door een HR stookolie of een pellet ketel. Iemand ervaring met een pallet cv ketel?

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/11/2021
, Gereageerd:

Ik bedoel uiteraard een pellet cv ketel.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/11/2021
, Gereageerd:

We hebben een vrij uitgebreid dossier gepubliceerd over de voor- en nadelen van een pelletkachel, ik geef je alvast de link even mee. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/11/2021

Wat met een gaswarmtepomp ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/11/2021
, Gereageerd:

We hebben een heel rijk dossier op onze site over verwarmingssystemen. Lees er alles over via deze link: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/dossier/warmtepompen-voor-uw-verwarming ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/11/2021

Wij hebben in 2007 gebouwd met bodem/water warmtepomp merk Nibe. Opgenomen vermogen 1.9 kW en afgegeven vermogen in standaardvoorwaarden: 8.3 kW. Standaardvoorwaarden zijn 0°C bodem en 35°C output (in de vloer). Wij komen vrijwel nooit onder 5°C voor de bodem en onze output is maximaal ingesteld op 30°C. Ik vermoed dus dat onze COP eerder 5 à 5.5 is dan de opgegeven 4.3. Ons elektriciteitsverbruik is 7500 kWh per jaar en daar zit zeer weinig variatie op in de voorbije 13 jaar. Onze woning: 80 m2 grondopp. met verdiep en alleenstaand. Alle plaatsen het volle jaar verwarmd op 21°C. Dakisolatie 14 cm PUR; muren 8 cm PUR; vloer 9 cm PUR. Elektriciteit is onze enige energiebron. Warmtepomp levert ook sanitair warm water en koeling van de vloeren in de zomer.

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/10/2021

Ik had een warmtepomp lucht/lucht. Bouwjaar 1983, met vervanging van buiten unit in 2010. Spouwmuren zijn geïsoleerd maar niet aan de huidige kwaliteit. Dit is zeker een afrader. Als de temperatuur boven 0° is, dan bevat de buitenlucht meestal heel wat vocht (met mist is dit een catastrofe). We krijgen snel ijsvorming in de buitenunit, die moet ontdooid worden door een omgekeerde energietransfer. Dit betekent geen opwarming binnen gedurende die tijd, tenzij er elektrische weerstanden zijn bijgeschakeld. De prijs van elektriciteit/kWh is duur. Het laatste jaar (2018) zijn de weerstanden uitgeschakeld en draaide de warmtepomp nagenoeg constant, ook 's nachts. Qua energie kwam dit beter uit, maar comfort was te klein. Nu omgeschakeld naar een gas hete-lucht verwarming. Komfort is nu prima, de kWh liggen wel iets hoger dan de warmtepomp energieverbruik. Maar gas is wel stukken goedkoper 0.04/kWh t.o.v. 0.17€/kWh. Gelukkig heb ik nog een contract met vaste prijs.

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/10/2021
, Gereageerd:

Dag Bob, ik verwarm met een bodem/water warmtepomp met een COP van 4,3. Dus voor elke opgenomen kWh levert de WP 4,3 kWh warmte. Dus komt dat goedkoper uit dan een gasketel die een rendement haalt van minder dan 100%

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/12/2021
, Gereageerd:

Een warmtepomp bodem/water is m.i. de beste oplossing. Wil ik dit toepassen dan moet ik nagenoeg heel mijn huis uitbreken.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/09/2021

Is het niet interessant om 2 jaar later opnieuw zo'n gedetailleerde vergelijking zoals hierboven te maken met de huidige recordprijzen van aardgas? Zouden de jaarlijkse kosten van aardgasverwarming deze van mazoutverwarming op dit moment overstijgen? Of zijn de pelletketels en warmtepompen intussen zodanig gezakt in prijs dat ze intussen kunnen wedijveren met de andere systemen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/09/2021
, Gereageerd:

Bij onze vergelijking van de kosten van verwarmingssystemen maken we gebruik van energietarieven die zijn uitgevlakt over een langere periode van doorgaans 5 jaar. We doen dit om te vermijden dat een plotse verhoging van het tarief zou resulteren in een scheeftrekking van de vergelijking. We stelden in het verleden ook vast dat de diverse brandstoffen over een iets langere termijn op een vrij vergelijkbare manier evolueren. In die zin zal de rangschikking van de diverse verwarmingssystemen op basis van hun kosten niet meteen veranderen. Verder zijn de prijzen van warmtepompen en pelletketels niet echtgezakt. We zullen op een later tijdstip zeker nog een update van de vergelijking maken.   ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/08/2021

wat zijn de prijzen voor een aardgas ketel, mijn woning 100 'a 150 ²m te verwarmen, mijn woning heeft dubbelglas en is heel goed geïsoleerd ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/08/2021
, Gereageerd:

Hallo Luc, we hebben de offertes uitgespit die 3 van onze abonnees elk in hun gewest verzamelden met het oog op de vervanging van hun gasketel. We haalden er heel wat nuttige info uit, die van pas kan komen als je zelf toe bent aan de vervanging van jouw verwarmingsketel. Meer info vind je via deze link: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/dossier/vervanging-verwarmingsketel Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/10/2020

We overwegen elektrische accumulatiekachels die 30 jaar oud zijn te vervangen. Kiezen we opnieuw voor accumulatiekachels of schakelen we beter over naar een andere verwarmingsbron? Welke?

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/05/2021
, Gereageerd:

Dag Dirk,
Ik ben in dezelde situatie en heb de laatste maanden me verdiept in eerst te benoveren dwz buitenshil zowel dak als buitengevel maximaal te isolren. Spijtig genoeg zijn we op koudebrug (bouwknoop op het dak) gestoten alsook gedeelde buitenmuur probleem met mijn buur
Conclusie benoveren van buitenschil (dak en buitengevel kan alleen samen met de 5 andere eigenaars van onze schakelwoningen (soort rijhuizen), waavoor blijkbaar mijn buren nu niet van plan zijn dit samen te doen - dit voorzie ik binnen 20 tal jaar.
Dus blijft natuurlijk zoals jij de vervanging van verwarmingsysteem over
Ik denk dat hybride gas/warmtepomp + zonnepanelen beste oplossing is voor zowel warmte en warm water
Onlangs zag ik ook nieuwe ontwikkrling van hybride pvt panelen (thermisch duaal in zonnepanelen) ook te overwegen.

En jij wat heb je toen beslist?
Mvg
Anthony

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/09/2021
, Gereageerd:

Het afschaffen van het nachttarief heeft ons doen besluiten over te schakelen naar een pelletkachel. Daar zijn we (voorlopig) heel tevreden van.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/12/2019

Hallo, jullie hebben een heel interessant en nuttig dossier opgesteld over de keuze van een verwarmingssysteem. Onze aardgasketel loopt op zijn laatste benen, waardoor we momenteel uitpluizen wat voor ons de beste optie zou zijn. We twijfelen vooral tussen de klassieke aardgas(condensatieketel) en een hybride warmtepomp, dit omdat we over zonnepanelen beschikken. Echter vinden we maar weinig info en ervaringen over deze combinatie. Hebben jullie argumenten, studies, ervaringen,... die ons betere inzichten kunnen verwerven? Is het zinvol om ook te overwegen om de verwarming van sanitair water d.m.v. een elektrische boiler te laten verlopen waarbij deze overdag het water opwarmt m.b.v. de energie opgewekt door de zonnepanelen?