Dossier

Warmwatersystemen : het beste compromis

25 februari 2020
Warm water

Welk warmwatersysteem het meest geschikt is in jouw geval, hangt af van verschillende factoren: de beschikbare ruimte, het gewenste comfort, de prijs enz.

Boiler op verwarmingsketel

Exclusief voor leden

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer !


Ik ontdek Test Aankoop!
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

2 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/06/2021

Hallo,
we gaan een electrisch boiler vervangen in een (klein) appartement waar 1 of 2 personen wonen. Gas en drijfkracht zijn er niet. Loont het de moeite om de installatie te verzwaren? Wat zouden jullie ons aanraden om het water op te warmen?

Vanaf volgend jaar zal de accumulatie kachel opgeladen moeten worden aan 1 tarief, geen dag en nacht tarief meer, zou het aan te raden zijn om over te stappen naar infra rood verwarming? Wie heeft daar reeds ervaring mee?


Met dank,
Hubert

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/07/2021
, Gereageerd:

Beste Hubert, ik ben even te rade gegaan bij onze experten. Die geven je het volgende advies: 

Bij elektrische verwarming is het alleen mogelijk om echt te besparen door over te schakelen op een warmtepomp voor het warme water en de verwarming.

Er zijn warmtepompboilers:  https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/dossier/warmwatersystemen-het-beste-compromis-1/elektrische-boiler-met-warmtepomp

en lucht/lucht-warmtepompen (eventueel in hybride systemen):

https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/dossier/hybride-verwarming

 Er zijn premies voor sommige warmtepompen: https://www.energiesparen.be/subsidies

 Het probleem is dat het niet altijd gemakkelijk is dergelijke systemen in een appartement te installeren aangezien gaten met een grote diameter (voor deboiler) in een buitenmuur moeten worden geboord of een buitenunit moet worden geïnstalleerd. Het is mogelijk onder bepaalde omstandigheden (balkon, achtertuin). In het algemeen zal het nodig zijn de instemming van de mede-eigenaars in algemene vergadering te vragen.

Wat infraroodverwarming betreft, hoef je geen wonder op de rekening te verwachten. Betaal nooit duizenden euro's voor zulke systemen. Zie:

https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/dossier/verwacht-geen-mirakels-van-elektrische-verwarming

 Mvg, ^An