Dossier

Een warmtepomp voor jouw verwarming

26 augustus 2021
warmtepomp externe warmtebron

Als Europa klimaatneutraal wil worden en als op termijn fossiele brandstoffen zoals gas en stookolie worden uitgefaseerd, zul je veelal moeten verwarmen met een warmtepomp die op elektriciteit werkt. Die kan trouwens nu al vaak een goede keuze zijn. Het komt erop aan om de woning eerst goed te isoleren.

Waarom een warmtepomp?

Europa beoogt klimaatneutraliteit tegen 2050. Daardoor zal ook het soort verwarming in onze huizen veranderen.

Alternatief voor collectief warmtenet

Voor wie niet in aanmerking komt om zijn verwarming aangekoppeld te zien op een warmtenet, zal de warmtepomp op termijn het voornaamste alternatief zijn. Uit recente cijfers voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen blijkt die nu al in een kwart van de gevallen voor de verwarming van de woning in te staan. Dat ze moeite heeft om verder door te breken, zeker bij renovatie, heeft veel te maken met de hoge investering die ze vergt in vergelijking met een condensatieketel, en het feit dat gas en stookolie op dit ogenblik veel goedkoper zijn dan elektriciteit.

Uitfasering van fossiele brandstoffen

De gewestelijke overheden willen die fossiele brandstoffen echter op termijn bannen.

Zo mag je bij nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties in Vlaanderen al geen stookolieketels meer plaatsen sinds 2021. Recent kwamen er zelfs plannen bovendrijven om nergens nog nieuwe stookolieketels toe te laten vanaf 2022. En sinds begin 2021 wordt geen aardgasaansluiting meer voorzien in nieuwe grote verkavelingen in Vlaanderen.

Brussel geeft nu al premies om je stookolieketel te vervangen en voorziet een definitieve ban erop vanaf 2025.

Vanaf 2035 zou België sowieso de verkoop van stookolieketels verbieden. Er komt dus druk op de fossiele ketel.

Warmtepomp: hoe te kiezen?

We maken je hier wegwijs in het hoe en waarom van een warmtepomp.

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

34 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/11/2021

Hoe kan een lucht/water warmtepomp rendabeler zijn dan een HR condensatiegasketel als de huidige stroomprijs 4 maal hoger is dan de gasprijs ? Dat kan toch nooit.
Prijs elektriciteit 32,87 €cent/kWh
Prijs gas 8,16 €cent/kWh

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/11/2021

Hoe kan een lucht/water warmtepomp rendabeler zijn dan een HR condensatiegasketel als de huidige stroomprijs 4 maal hoger is dan de gasprijs ? Dat kan toch nooit.
Prijs elektriciteit 32,87 €cent/kWh
Prijs gas 8,16 €cent/kWh

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/11/2021

Een aantal producenten brengen lucht/water 'hoge temperatuur' warmtepompen op de markt die water van 70° afleveren (Daikin, Viessmann en Vaillant). Deze zouden een bestaande mazout- of gasketel kunnen vervangen, met behoud van de bestaande radiatoren. In hoeverre is dit realistisch?

Vr groet.

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/12/2021
, Gereageerd:

Onze experts zouden die optie afraden: de kosten swingen de pan uit. Het komt erop aan om de verwarmingsvraag eerst zo laag mogelijk te krijgen!  

In elk geval raden ze je het volgende aan: 

  • Eerst isoleren, woning in orde brengen naar de 2050 doelstellingen -> EPC laten opmaken, geeft voor een woningeigenaar een goed inzicht in wat er nog allemaal moet gebeuren.
  • Dan warmteverliesberekening maken: daaruit kan je afleiden hoe hoog de aanvoertemperatuur naar de bestaande radiatoren moet zijn om de woning op temperatuur te houden.
  • Op basis daarvan kan je dan de juiste warmtepomp selecteren. In stedelijk gebied komen er op termijn meer en meer warmtenetten aan (bv. 9 pilootprojecten in Antwerpen, vermoedelijk rond 2030). Dus dat kan voor sommigen ook een optie zijn ipv een individuele warmtepomp.

Hierbij een artikel dat alles bevat wat nodig is om de vraag te beantwoorden: https://www.ecobouwers.be/groenewarmte/warmtepomp-hoge-temperatuur ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/11/2021

Ben enkel in het dossier over warmtepompen geïnteresserd. Kan ik dat apart ( mits betaling eventueel) aanschaffen aub ?

Dank

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/11/2021
, Gereageerd:

Hoi, jammer genoeg is het niet mogelijk om een apart dossier aan te kopen. Maar we doen wel een promotie waarbij je voor twee euro twee maanden kennis kan maken met onze organisatie, zonder verplichting om lid te blijven nadien. 
Daarbij krijg je de eerste 2 maanden aan 2€. Daarna geniet je nog, tot het einde van het eerste aansluitingsjaar, van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs. Je betaalt hierdoor een maandelijkse bijdrage van €4,75 voor de magazines Test-Aankoop, Budget & Recht, Test-Gezondheid en Test-Connect. Deze maandelijkse betalingen kunnen enkel gebeuren via het systeem van domiciliëring en deze worden via een geïnformatiseerd systeem elke eerste werkdag van de maand afgehouden.
Je kan het abonnement stopzetten tijdens de proefperiode of bij elke maandelijkse vervaldag en dit ten laatste 15 werkdagen voor het einde van elke maand. Je kan ons hiervan op de hoogte brengen via een eenvoudige brief, telefoon of mail. Twijfel niet om ons te contacteren als je nog vragen hebt over jouw inschrijving. Je kan onze abonnementendienst elke werkdag bereiken op het nummer 02 542 33 00. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/11/2021

Werkt die quiz over de warmtepomp bij iedereen? Ik krijg de voldgende foutmelding in meerdere browsers:
ERROR: Typeform forms can be embedded only on sites served over HTTPS, while this site is using HTTP.

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/11/2021
, Gereageerd:

Hoi, het spijt me om dat te lezen. Er zijn ons geen problemen bekend, zou je zo vriendelijk willen zijn om het eens in een incognitopagina te proberen? Of om je cookies te verwijderen en opnieuw in te loggen?  ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/09/2021

Kan Testaankoop nu eens één voordeel opnoemen van een warmtepomp?

... Ik denk dat je wel doorhebt dat de mensen die een beetje wetenschappelijk en technisch onderlegt zijn, het unaniem eens zijn dat er geen enkel voordeel is t.o.v.
een HR gasketel als je het volledige plaatje bekijkt van begin tot eind.

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/10/2021
, Gereageerd:

Ik zal het zelf zeggen: Je kan een warmtepomp ook gebruiken als airconditioning.

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/09/2021

Ik wil graag dat testaankoop een studie maakt over de centrale verwarming ketel die op pellets als brandstof heeft. Aan huis geleverd met de vrachtwagen om een jaar verder te kunnen. Type ökofen. Hier kan je dan ook nog een sterling moter plaatsen waardoor je cv ketel daarenboven ook nog electriciteit produceert, ongeveer 3500 kwh. Mijn eerste berekeningen zijn zeer positief en gunstiger dan gas en warmtepomp

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/09/2021

Ik wil het nog even hebben over de nieuwe tariefstructuur, met name intro van het capaciteitstarief 2022 en het degressief afschaffen van de verlaagde distributiekosten voor exclusief nachttarief over een periode van 4 tot 8 jaar.
Nog alles eens historisch op een rijtje gezet :

** In 2014 heb ik een vernieuwing gedaan van 3 accumulatoren die 40 jaar oud waren, door een beter geïsoleerd type, voorzien van restwarmtevoeler en buitenvoeler, die computer gestuurd oplaad via een oplaadregelaar Unicomp 577. Er was hoegenaamd geen sprake, naar de consument toe, van het capaciteitstarief , het afschaffing van het exclusief nachttarief en zelfs ook niet van het afschaffen van de terugdraaiende teller ( voor zonnepanelen eigenaars ) . Er was enkel sprake van de intro van het capaciteitstarief onder de vorm van de aansluitcapaciteit in KVA . Wij hadden er alle belang bij om ons aansluitvermogen zo laag mogelijk te houden en het vermogen te spreiden over de dag en een deel over de nacht, wat ik uiteraard met mijn accumulatieverwarming ten volle deed. Ik zou zelfs kunnen verlagen in aansluitvermogen van 35 A naar 30 A ( zie mijn notities van voor 2019 in mailbijlage ) . Zie ook link hieronder. Erger dan de Turteltaks: het capaciteitstarief komt eraan - ABVV-Experten (abvv-experten.be).

De goede werking van accumulatieverwarming is in hoge mate afhankelijk van de oplading. Daarom opteerde ik voor een Unicomp-oplaadregelaar. Deze volautomatische minicomputer regelt de oplading in functie van de buitentemperatuur, met oplading verschoven naar de morgenduren en rekening houdend met de restwarmte. Daardoor is er minder statisch warmteverlies in de nacht. ( zonder oplaadregelaar beginnen de toestellen onmiddellijk om 22.30 uur op te laden ) . De toestellen schakelen daardoor ook niet allen op dezelfde moment tijdens de nacht of morgen uren in. Vanaf een geïnstalleerd vermogen van 12 KW of meer, eist de distributie netbeheerder een automatische oplaadregeling. De ganse vernieuwing van mijn toestellen en oplaadregelaar , buitensonde etc..en bijkomende leidingen heeft mij toch ongeveer 5000 € gekost en dan heb ik als ingenieur alles nog zelf geïnstalleerd. Mijn verbruiksdaling was ongeveer 25 %.

Intussen heeft de VREG zijn ideeën en beslissingen gewijzigd naar capaciteitstarief in een andere context : geen aansluitwaarde meer als basis, maar gemiddelde maandpiekbelasting in KW als basis……met het principe wie niet spreid in zijn verbruik zal betalen.

Er werd beslist dat het capaciteitstarief volgens principe maandpiekbelasting in 2022 zou geïntroduceerd worden en de exclusief nachtkorting degressief zou afgeschaft worden. Met onze elektrische accumulatieverwarming op exclusief nachtstroom zijn wij dubbel gestraft. Er wordt gesuggereerd om de toestellen niet allen op dezelfde moment in de nacht te laten opladen, maar sequentieel de een na de andere te laten inschakelen, zodanig dat de vermogenspiek geen 15 KW is, maar slechts 4 a 5 KW wordt.
In dat geval wordt mijn ( kost 500 € ) oplaadregelaar onbruikbaar, want deze slimme computer berekent wat hij moet opladen en verschuift de nodige oplaadtijd naar de uren tegen de morgen .
Dus timers op mijn accu’s installeren om ze sequentieel in te schakelen verlaagd de KW piek, maar doet mijn verbruik terug stijgen. Maar dat is een rendementsdaling, waar de distributienetbeheerder blijkbaar zich niet te veel meer over bekommerd en waar de VREG geen rekening mee houd.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/09/2021
, Gereageerd:

Roland,

Als de overheid taxen zou heffen op de Kerosine die gebruikt wordt in het vliegverkeer,
zou de kleine man al zijn elektriciteit tax-free kunnen krijgen en dan zouden ze nog veel meer
inkomsten hebben dan nu.

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/09/2021

Beste allemaal,
Iemand een idee hoe ik mijn 4 accumulatiekachels na elkaar kan laten opladen om het piekverbruik (kwartuur vermogen) te beperken in afwachting van een definitieve oplossing.

Houden de Fransen hun "exclusief nacht" tarief? Moet ik daar naar een soort programmeerbare automaten zoeken?

Ook aan Test aankoop:
Bestaat er een ernstige certificatie van professionele warmtepomp installateurs?
Beschikken jullie voor (informele)data i.v.m. de competenties van zulke installateurs?
Ik hoor (indianen?) verhalen over tegenvallende installaties (verrassend groot verbruik, onvoldoende comfortgevoel, enz. )
Loont het de moeite om me te wenden tot een studiebureau / architect voor de dimensionering en marktwerking?

Details:
Huidige toestand, open bouw / 1988 / isolatie voorbeeld dak: 2x 8cm rotswol

Open gelijkvloers: accumulatiekachels 380v +N : 3Kw(keuken) + 6Kw(living) + 6Kw(living) + 4Kw(bureau) worden door een regelautomaat met buitensonde aangestuurd voor een constante kamertemperatuur zonder dat de kachelventilatoren hoeven te werken).
Bijverwarming: 6kw houtkachel met gratis eik

Warmwaterboiler 220v: 300l op exclusief nacht.
Badkamer: elektrisch 220v kacheltje met blazer (verrassend efficiënt) , Slaapkamers / andere ruimten op 30jaar slechts bij grote uitzondering verwarmd (220v).


380v 3 fazen + N 32A / Dag / Nacht / Exclusief nacht
geen zonnepanelen
geen gas

vriendelijke dank voor je reactie,Meld je aan om toegang te krijgen.

09/09/2021
, Gereageerd:

Allemaal,

Ik heb zelf ook accumulatoren en heb hier eens flink over nagedacht.
Zelf ben ik elektronisch geschoold en vrij goed thuis in de accumulatietechniek. Momenteel ben ik nu een "systeem" aan het opstellen.

Accumulatoren na elkaar opladen vind in niet zo goed. Als het daltarief uitvalt en je hebt nog niet alle accu's opgeladen, ... je begrijpt wel.
Ik zie het meer in een vorm van "per elektriciteitsfase" te sturen zodat alle kachels, weliswaar verminderd, toch gelijktijdig opladen. Maar het kan (veel) beter denk ik.

In mijn system wil het volgende samenvoegen:

1 Laden per fase zodra het daltarief actief. (Indien niet nodig niet bijladen. Zie verder.) De digitale teller kan dit moment doorgegeven. Bij een analoge (excl. nacht) teller is dit dan ook beschikbaar zodra er stroom is op dat circuit. Dus digitaal of analoog, het kan altijd werken.
2 Niet meer (enkel) naar de voorbije nachttemperatuur kijken voor de bepaling van de te laden warmtehoeveelheid, maar eerder op een website met weersvoorspelling nagaan wat de te verwachten dagtemperatuur zal zijn en die gebruiken om de lading te bepalen. Ten slotte een koude nacht wil niet zeggen een koude dag zoals dit wordt gebruikt bij de conventionele laadautomaten.
3 Het exclusief nacht systeem zal toch verdwijnen (2019?), en er kan op termijn de mogelijkheid komen voor dynamische sturing van dal- en piektarieven, Zoals bv op momenten van veel alternatieve energieaanbieding (zon, wind,...). Doorgaans namiddag perioden. Dus (zie punt 1) ook hierop baseren voor eventueel (dag)bijladen van de accumulatoren om indien nodig de lading bij te sturen.
4 Het per fase aansturen van de accumulatoren. Dit roterend (fase 1, dan 2, dan 3, dan 1,...) om zoveel mogelijk de "slijtage" van de verwarmingselementen te verdelen. Indien nodig fasen bijvoegen om sneller te kunnen laden. Dit alles zou ik doen om de kwartierpiek waarden zo klein mogelijk te houden. Ten slotte zal dit ook invloed hebben op de factuur.

Ik denk dat dit het meest ideale oplaadsysteem kan zijn. Alle opmerkingen zijn zeer welkom.

Wat is er nodig:
- Momenteel ben ik met behulp van een Programmable Logic Controller (PLC) software deze functies aan het uitwerken. En dit vlot vrij goed.
- Een uitlezing van de digitale teller voor het begin en einde van het daltarief aan te geven die een signaal of contact aanstuurt is kant en klaar te vinden op de markt. Zoek nog verder naar het meest prijs gunstigste.
- Enkel om de weersvoorspellingen uit te lezen en hierbij een spanning- of stroom-gestuurde uitgang (max 10V) te bieden is moeilijker. Alle hulp om hier iets naar voor te brengen is zeer welkom.
- 3 (of 4) contactoren (vrij laag vermogen 50 a 60 € per stuk). Standaard in de winkel te vinden. Ik kies wel een model die de mogelijkheid biedt die manueel in, uit of automatisch kan ingesteld worden. Dit geeft namelijk de mogelijkheid manueel het elektronisch deel van het systeem (PLC) over te nemen indien dit een technisch probleem zou hebben.

Totaalplaatje €800 tot €1000 (uiteraard iets voor de doe-het-zelf handyman).

Van de fabrikant van mijn accumulatoren weet ik dat deze voor mijn type kachel iets aan het uitwerken zijn, helaas kom ik niet te weten technisch wat of hoe, maar dit zou pas einde 2021 beschikbaar zijn. Voor andere types accumulatoren van hun merk blijken zij reeds een oplossing te hebben. Ik vermoed dat zij iets zullen uitzoeken om de stroomcapaciteit te beperken zodat het wattpiek vermogen onderdrukt wordt.

Kan vervolgd worden ;-)

Met vriendelijke groeten,

Luc

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/09/2021
, Gereageerd:

Luc,

Ik denk dat je het uzelf veel te moeilijk bent aan het maken en eigenlijk te veel fixeert
op het systeem van de warmteopslag 's nachts en het capaciteitstarief op zich.

's Nachts opladen zal geen optie meer zijn want in de toekomst wordt dit het duurste tarief.
De enige optie is rechtstreekse verwarming overdag "zonder" opslag. Vergeet het originele concept
van een accumulatiekachel en draai of keer het: je moet uw huis nog warm krijgen hé en door
om beurt bepaalde verwarmingselementen gaan in te schakelen ga je minder piekvermogen trekken
maar gaat de totale energie die je nodig hebt in kWh hebt veel meer zijn omdat uw toevoer van warmte onvoldoende zal zijn.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/09/2021
, Gereageerd:

Beste Alex,

Ik zit in dezelfde situatie als u. Ik hoop voor u dat ze nog geen digitale meter hebben
geïnstalleerd want u hebt het recht om tot 2028 uw gewone meter te blijven gebruiken,
waarbij ze gewoon een forfaitair kwartierpiekvermogen gaan gebruiken van een gemiddeld
gezin. Ik heb dit belangrijk gegeven gecommuniceerd met Test aankoop, maar ik weet niet
of ze er ondertussen een artikel van gemaakt hebben want ik ben geen lid meer.

... Ik zou zeker even de kat uit de boom kijken tot 2028 en niets gaan ombouwen want
misschien kan je i.p.v. 's nachts op te laden gewoonweg overdag rechtstreeks verwarmen want
de prijzen gaan het omgekeerde worden van de huidige: avond/nacht > duur en dag > goedkoper.
... en je hebt nog een houtkachel!

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/09/2021

(Lucht)Warmtepomp gecombineerd met mechanische ventilatie; een paar aandachtspunten

Deze combinatie vermindert dikwijls het comfortgevoel / Opletten voor onderhoudbaarheid van kanalisaties

Mijn ervaring is dat mechanische luchtcirculatie in een woon-/ werkruimte zeer delicaat is:

1. Zelfs bij zeer lage luchtsnelheid wordt de lucht op kamertemperatuur ervaren als koud en dus storend, zeker als ze van het plafond naar beneden stroomt. Waar de luchtstroom in de praktijk waargenomen zal worden is nagenoeg onvoorspelbaar.
Dit is soms zelfs een probleem in dure kantoorgebouwen.
Het probleem wordt groter bij open structuren: landschapsbureaus of open leefruimtes en zeker bij open toegang tot mezzanine, traphal, grote niveauverschillen, enz.

2. De combinatie van luchtverwarming en mechanische ventilatie maakt het comfortniveau vrij onvoorspelbaar!

2. Zelfs bij correcte vloerverwarming noopt lucht circulatie tot een hogere thermostaatwaarde om hetzelfde comfortgevoel (niet) te bereiken. Afplakken van de afzuigmond als noodoplossing?

3. Veelal is een licht geruis waarneembaar, dat bij de oplevering minimaal en acceptabel lijkt, kan later echt storend worden. Het geluid neemt toe met de ouderdom van de installatie.

4. Ventilatie met warmte recuperatie: De inlaat lucht kanalen moeten kunnen geragd worden over de volledige lengte (diameter kanalen en bochten)! Extreem goed filteronderhoud helpt, maar na jaren accumuleert het stof zich in de leidingen en het is niet altijd mogelijk lichte condensatie in de kanalisatie te voorkomen waardoor het probleem verergert.
Dit kan op termijn leiden tot verhoogde gevoeligheid en irritatie van de luchtwegen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/09/2021

Bij de weg, op de Westman Islands (IJsland) gebruikt men zeewater tss de 6°C en 11°C om via een warmtewisselaar met NH3 onder 30bar produceert deze warmtewisselaar warm water tot 70°C. 1kWh geeft 3 kWh aan warmte. Dus waarom hier niet.....te simpel voor onze hoogwaardige zakkenvullers.........

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/09/2021

Warmtepomp nu niet en nooit niet....

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/09/2021

Ik lees hiervoor in het artikel:
"In een minder goed geïsoleerde woning zou je een warmtepomp met een hoger vermogen moeten nemen, dieper moeten boren of meer leidingen moeten aanbrengen over een groter oppervlak en/of de bijverwarming meer moeten inschakelen. Dat doet de rekening oplopen."

En extra isoleren, doet dat de rekening dan niet oplopen misschien?

Mijn zoon is momenteel aan het bouwen en het verbaast me wat hij allemaal moet doen om een goede EPC-waarde te halen. Heel veel isolatie. Super dik glas. Rolluiken voorzien geeft slechte punten. Verluchtingsbuizen. Vloerisolatie. Plafondisolatie op elk verdiep. Dakisolatie.

Zoiets kost heel veel geld. Dat is hier dus wel een constant gegeven: het is allemaal heel, heel duur.

Ik begrijp dit echt maar gedeeltelijk. Ik begrijp wel dat een huis energiezuinig moet zijn, maar is dit nu de enige manier om een goede EPC-waarde te halen? Het enige wat je hoort is "isoleren", of beter "extreem isoleren", want 20 jaar geleden isoleerde men ook.

Met andere woorden: ik denk dat het de bedoeling is om zo weinig mogelijk energie, meer bepaald weinig fossiele brandstoffen, te gebruiken.

Stel nu dat ik mijn ietwat ouder huis, dat minder goed geïsoleerd is, op een andere manier benader. Ik kan namelijk de Gyproc-platen niet meer van mijn dak afhalen om er isolatie achter te gaan steken. Mijn huis is wel geïsoleerd, maar niet extreem zoals nu het geval moet zijn.

Een goede EPC-waarde halen enkel door isolatie vind ik persoonlijk de zaak een beetje éénzijdig benaderen. Er zijn toch nog andere mogelijkheden, denk ik dan.

Stel nu dat ik de huidige isolatie van mijn huis laat voor wat ze is, en mijn dak vol leg met zonnepanelen en investeer in een paar opslagbatterijen.

Of, nog beter, dat ik in de toekomst kan investeren in een installatie die waterstof aanmaakt en dit stockeert in een grote tank voor later gebruik. Ik lees bv.:

Groene waterstof: ook wel 'renewable hydrogen' genoemd, is waterstof die is geproduceerd met duurzame energie. De bekendste is elektrolyse waarbij water (H2O) via groene elektriciteit wordt gesplitst in waterstof (H2) en zuurstof (O2).

Of dat ik investeer in een iets wat duurde warmtepomp, "die de rekening doet oplopen", maar die niet mijn isolatierekening doet oplopen.

Wat is daar dan mis mee eigenlijk?

Dan gebruik ik ook geen energie van het net. Dan ben ik ook energieneutraal, zonder mijn huis vol te moeten steken met dure isolatie, driedubbel glas, enz... Oké, ik investeer dan in andere dure zaken. Maar het zijn zaken die wel uitvoerbaar zijn, zonder dat ik mijn woning half moet afbreken.

En, alhoewel ik dan niets verbruik, verandert mijn EPC-waarde hier dan mee?

Ik verbruik dan wel meer energie dan dat ik die zou verbruiken in een extreem geïsoleerd huis, maar die energie komt helemaal van de zon, en die kost niets. Ik heb in dat geval toch ook niemand nodig voor mijn energievoorziening. En het is toch ook niet mijn taak om het overschot van energie, die ik bij meer isoleren dan zou hebben, te verkopen aan een ander.

Trouwens, waarom zou ik goedkope energie aan een ander verkopen, om dure terug te moeten kopen?

Ben ik nu zo fout in mijn redenering?

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/09/2021
, Gereageerd:

Ludo, je vergeet één ding al wat je doet met goede isolatie is voor de gehele resterende tijd dat je woning er zal staan. De rest wat je allemaal vermeld is om de 20 jaar terug te vervangen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/09/2021
, Gereageerd:

Marcel,
Dat klopt, maar na-isoleren is niet altijd mogelijk. Ik ga niet de Gyproc-afwerking van mijn dak in de slaapkamers kunnen verwijderen en ook niet mijn vloer kunnen opbreken. Waar het kan zal ik wel isoleren, maar het gaat altijd maar over isoleren. Er zijn toch andere mogelijkheden, vind ik, die ook een goede energiewaarde zouden moeten kunnen geven.

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/09/2021

Haha en de rekening wordt betaald door de burger! Man zo wordt de factuur wel erg groot en al die taksen die er bijkomen nie normaal. Zo zullen de rijken het lekker warm hebben want die kunnen da betalen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/09/2021

Wat is dan eigenlijk de verbruikskost van een warmtepomp. Kwh per maand ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/09/2021
, Gereageerd:

Dag Walter, hieronder vind je het uitgebreide antwoord terug op je vraag, gegeven door onze experts: 

De verbruikskosten van een warmtepomp zijn gekoppeld aan jouw verwarmingsverbruik. Als je vandaag op gas of stookolie verwarmt, kun je het aantal m³ gas of liter stookolie vermenigvuldigen met tien om jouw netto energiebehoefte te verkrijgen. Dus bv. 2500 m³ aardgas geeft 25.000 kWh aan energie. Dat is een doorsneeverbruik voor veel wat oudere huizen.

Let op: dit is eigenlijk de hoeveelheid energie die in jouw installatie gaat, niet de hoeveelheid die eruit komt. En daarnaast wordt dit vaak ook begrensd door het gezond verstand van de bewoner: bij veel verbruikende oudere ketels of in oude weinig geïsoleerde huizen zal de bewoner al gauw minder ruimtes verwarmen en strikter letten op de instelling van de thermostaat. Daardoor blijft het verbruik vaak ook rond die 2000 tot 3000 liter stookolie hangen, ook als de woning in theorie meer zou verbruiken. 

Kies je voor een warmtepomp, dan moet je gaan kijken naar de SPF of Seasonal Performance Factor. Deze geeft weer hoeveel kWh warmte er gemiddeld over een heel stookseizoen wordt opgewekt voor elke kWh aan elektriciteit die de warmtepomp verbruikt. Dus een SPF van 2,5 wil dan zeggen dat voor elke 2,5 kWh aan warmte 1 kWh aan elektriciteit wordt verbruikt. In ons bovenstaand voorbeeld krijgen we dus voor 2500 liter stookolie of 25.000 kWh dat er 10.000 kWh aan elektriciteit wordt verbruikt.

In dit voorbeeld vergeet ik echter nog een heel belangrijk onderdeel: namelijk dat warmtepompen niet geschikt zijn voor woningen met weinig isolatie zoals in bovenstaand voorbeeld.

Het verbruik van een woning die geschikt is voor een warmtepomp zal een stuk lager liggen, eerder tussen de 5000 en 10.000 kWh aan warmte die nog moet worden opgewekt, en dus zal bovenstaande warmtepomp tussen de 2000 en 4000 kWh aan elektriciteit verbruiken. Maar dat komt dan omdat de woning een pak beter geïsoleerd is.

 Nog één opmerking over SPF: dit getal vind je niet zo vaak terug in de standaard documentatie. Meestal vind je de COP of “coefficient of performance”. Hoewel dat ongeveer hetzelfde klinkt als SPF, wordt de COP bepaald in het laboratorium, bij bepaalde standaard condities. Het voordeel is dat je daardoor installaties kunt vergelijken onafhankelijk van de toepassing. Het nadeel is dat deze COP geen realistisch beeld geeft van de werkelijke efficiëntie van de warmtepomp. Om op basis van jouw bestaande verwarmingsverbruik jouw verbruik van een warmtepomp te berekenen, mag je dus de COP niet gebruiken, of hou je het best in het achterhoofd dat deze een te rooskleurig beeld geeft.

En nog een laatste opmerking: hier spreek ik enkel over verwarming. Gebruik je de warmtepomp ook om het sanitair warm water te produceren, dan komt er nog een stuk verbruik bij. En weet dat een warmtepomp minder geschikt is hiervoor omdat de gevraagde temperatuur hoger is. Zeker voor legionellabeveiliging moet het water af en toe tot boven de 60°C worden verwarmd. Waarschijnlijk zal de warmtepomp dit maar deels doen, en gebeurt de rest direct elektrisch. Waardoor het verbruik dus ook stijgt.

Dus in het kort: een warmtepomp kan enkel in vrij goed geïsoleerde woningen, alleen al omdat anders de factuur nog veel te hoog zou zijn. Warm water produceren kan, maar zorgt voor extra verbruik. Het antwoord op jouw vraag is dus heel specifiek afhankelijk van jouw eigen woning en situatie.

Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/09/2021

Warmtepompen verbruiken veel elektriciteit, aan de huidige prijzen amaai

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/09/2021
, Gereageerd:

Dat lost de groene mafia wel op met nieuwe groene gas centrales

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/09/2021
, Gereageerd:

Het is inderdaad te gek om los te lopen. Gascentrales bijbouwen terwijl een nieuwbouw geen
aardgasaansluiting meer krijgt! Het is toch ettelijke malen meer ecologisch en economisch verantwoord om uw huis rechtstreeks met aardgas te verwarmen i.p.v. dat te doen via een warmtepomp die elektriciteit verbruikt afkomstig van een gascentrale. In een gascentrale wordt
aardgas gebruikt om in een stoomketel water te verhitten tot stoom. Die hoog energetische stoom wordt dan in een stoomturbine omgezet in een rotatie energie die een stroomgenerator
aandrijft dewelke dan stroom produceert die, getransporteerd en omgevormd via het elektriciteitsnet en transformatoren, een compressor in de warmtepomp laat ronddraaien :)

Hoe simpel kan een gewoon HR aardgaswandketeltje niet zijn! GAS + ontsteking + O2 =
vlammenhaard waar je heel uw woning mee kan verwarmen + sanitair water met doorstromer
zonder dat je een buffervat moet hebben om continu warm water in op te slaan.

En als je dan toch op termijn niet weet waar je uw overschot aan groene elektriciteit moet stockeren, simpel: gebruik die elektriciteit voor een elektrolyse om zo synthetisch aardgas te maken.

Geen geklooi met warmtepompen a.u.b. want hier gaan veel mensen niet gelukkig maar arm van worden... en het heeft totaal "geen" nut in de functie van CO2-reductie. Hetzelfde kan gezegd
worden over de batterij-wagen maar dat is een ander topic.


Meld je aan om toegang te krijgen.

08/09/2021
, Gereageerd:

Wim je hebt groot gelijk ....moest het niet zo zijn dat de regering kunstmatig de prijs van aardgas naar een heel ander niveau zal brengen voor de particuliere gebruiker/verbruiker.
Hebben ze met onze destijds aangeraden diesel brandstof ook gedaan.
Heel de heisa rondom het klimaat & milieu gebeuren heeft echt niets met de zorgen rondom het milieu te maken. Enkel en alleen maar met centen en de huidige en toekomstige begrotingen en onze reeds opgebouwde staatschuld.
Nogal een geluk dat het in Euro kan uitgedrukt worden, het gaat stilaan maar zeker naar de 500 miljard Euro.
Kun je het je voorstellen in onze eerdere BEF uitgedrukt? Inderdaad 20.000.000.000.000. BEF !!!
Veel plezier ermee voor de volgende generaties (onze kinderen en kleinkinderen).
Dit is het spijtige gevolg van 60 jaar non beleid en boven onze stand leven.

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/09/2021
, Gereageerd:

Als je een warmtepomp vergelijkt met een louter elektrische verwarming, zoals elektrische vloerverwarming of een elektrisch kacheltje in de badkamer, is het verbruik van de warmtepomp 4 tot 5 keer lager. Afhankelijk van de tarieven voor gas en elektriciteit zal je niet zoveel duurder uitkomen. Vraag is of we mettertijd voldoende centrales zullen hebben om dat al dat vermogen te leveren...

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/09/2021
, Gereageerd:

Zonder bijkomende gegevens kan je nooit weten hoeveel lager het verbruik zal zijn t.o.v.
puur elektrische verwarming Paul.

1) wat is de buitentemperatuur? -10°C tot 35°C
2) wat is de uitgangstemperatuur van het water? 35°C voor vloerverwarming,
70°C voor radiatoren en sanitair water in buffervat ongeveer 55°C

Als je geen vloerverwarming hebt en je moet verwarmen met radiatoren die water nodig
hebben van 70°C en je hebt de pech dat het buiten lekker vriest ( zo gaat dat in de winter)
dan kan het wel eens zijn dat je een jasje zal moeten aantrekken binnen. Voor de zekerheid
wordt zo'n installatie dan nog eens voorzien van een elektrisch verwarmingselement.

Gemiddeld gezien mag je hier in onze streek blij zijn met 2 tot 3 keer minder elektriciteitsverbruik
wat dan overeenkomt wat je zou betalen aan energie die je verbruikt met een aardgasketeltje.

Aangezien dat een aardgasketeltje veel goedkoper is en even duur is aan energiekost om het
even warm te hebben in datzelfde huis is het in onze streken totaal niet economisch verantwoord
om een warmtepomp te plaatsen. Vergeet niet dat diezelfde overheid in de jaren 80, de elektrische
accumulatiekachels ook heeft gepromoot omdat dat toch zo proper en milieuvriendelijk was!
... Nu betaal ik met mijn kacheltjes *** 3 keer meer dan iemand die verwarmt met stookolie of aardgas! Ik 100% groene stroom en zij 100% fossiel. Dat begrijpt toch
niemand.

Iedereen doet en denkt wat hij wil maar het is de kleine man die binnen enkele jaren zoals
vroeger terug voor de Leuvense stoof zal zitten met een dikke trui... en de elektriciteit wordt
nog duurder ... en duurder ...

Testaankoop kom a.u.b. op voor de armen van de toekomst die nu in de maak zijn!
Trek uw ogen open en leer uit het verleden!


Meld je aan om toegang te krijgen.

07/09/2021

Waarom zie je nooit water lucht warmte pompen????

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/09/2021
, Gereageerd:

Bestaat wel degelijk en werd vroeger regelmatig toegepast met leidingwater, vooral in moeilijke situaties bijv. bij plaatsgebrek. Met de prijs van leidingwater vandaag is dit uiteraard niet meer rendabel. Shopping Center Wijnegem heeft een vergelijkbaar systeem, alleen wordt het water hier herbruikt.