Dossier

Verwacht geen mirakels van elektrische verwarming

11 oktober 2019
elektrische verwarming

Sommige verkopers beloven je buitengewone besparingen met elektrische verwarmingssystemen zoals infraroodverwarming of verwarming met lage inertie. Je doet er goed aan om hen niet op hun woord te geloven.

Verwarming met lage inertie

Inertieverwarming is al lang bekend: men verwarmt bijvoorbeeld vuurvaste stenen op een hoge temperatuur, die hun warmte geleidelijk afgeven. Deze techniek wordt vooral gebruikt in zware toestellen met hoge inertie om overdag van het nachttarief te profiteren. Maar dit soort verwarming verhoogt de emissie- en regelingsverliezen, omdat er geen fijne afstelling van de verwarming mogelijk is: bijvoorbeeld, je blijft ‘s nachts warmte afgeven terwijl je alles zou kunnen uitschakelen of je accumuleert te veel voor de dag die volgt, die warmer is dan verwacht.

Sommige fabrikanten van "mirakelverwarming” bieden andere toestellen aan. Het gaat om lichte radiatoren met lage inertie. Ze kunnen ‘s nachts geen warmte accumuleren, integendeel. De fabrikanten beweren dat ze meer comfort en meer besparingen bieden dankzij deze lage inertie. Technisch gezien is er weinig reden waarom opgeslagen warmte iets zou verbeteren: het beperkt de mogelijkheid om het systeem nauwkeurig te regelen en de voor comfort vereiste warmte moet toch door de elektrische weerstand geproduceerd worden. Opnieuw is er niets wonderbaarlijk aan dit alles.