Dossier

Verwacht geen mirakels van elektrische verwarming

11 oktober 2019
elektrische verwarming

Sommige verkopers beloven je buitengewone besparingen met elektrische verwarmingssystemen zoals infraroodverwarming of verwarming met lage inertie. Je doet er goed aan om hen niet op hun woord te geloven.

Blijf kritisch

Blijf alert voor verkooptechnieken en reclame voor elektrische verwarming die mirakels belooft.

Wees specifiek op jouw hoede bij:

  • toestellen die uitsluitend op beurzen, aan de uitgang van winkels of via vertegenwoordigers aan huis worden verkocht;
  • prijzen die niet worden meegedeeld zolang je niet verschillende stappen onderneemt, zoals iemand laten langskomen;
  • een verkoopprijs van honderden of zelfs duizenden euro's voor een elektrische radiator, hoe mooi hij ook is;
  • aangekondigde prestaties die te mooi zijn om waar te zijn: "2 keer minder vermogen te installeren" of "50% besparing op het verbruik", dit alles voor meer comfort;
  • onverwachte voordelen voor de gezondheid;
  • argumenten uit een sciencefictionverhaal, zoals "de elektrische stroom die van een elektrode naar de andere gaat (50 keer per seconde) verhoogt de snelheid van de elektronen. Met de ionische verwarmingsketel gaat men van enkele mm/sec naar 280 km/sec";
  • een of andere medaille van uitvindersbeurzen;
  • talloze labels of proeven van laboratoria die als militaire eretekens worden getoond;
  • argumenten van vervolging en van een grote samenzwering: "de kernenergie- en petroleumlobby doet alles om te voorkomen dat wij ons product verdelen".

Ten slotte vegen we het verkoopargument van tafel dat elektrische verwarming ecologisch is. De rook die niet uit jouw huis komt, komt wel uit de elektriciteitscentrale. Zelfs met het aandeel van kernenergie en hernieuwbare energie in de opwekking van elektriciteit, wordt er evenveel CO2 uitgestoten door elektrische verwarming dan met verwarming op fossiele brandstof. En een contract voor groene elektriciteit zal niet het verschil maken: we hebben de greenwashing achter deze contracten al aan de kaak gesteld.

Kortom, als je ecologisch ingesteld bent, beperk dan het gebruik van elektrische verwarming: steek jouw middelen in de isolatie van jouw woning en als je verwarming wil die gebruikmaakt van elektriciteit, kies dan voor een warmtepomp.