Dossier

Verwacht geen mirakels van elektrische verwarming

11 oktober 2019
elektrische verwarming

Sommige verkopers beloven je buitengewone besparingen met elektrische verwarmingssystemen zoals infraroodverwarming of verwarming met lage inertie. Je doet er goed aan om hen niet op hun woord te geloven.

Nog steeds een hoge factuur

Zelfs als elektrische verwarming een hoog rendement heeft, blijft het een oplossing die duur is qua verbruik. Elektriciteit is 3 tot 4 keer duurder dan gas of stookolie en elektrische verwarming vermindert het elektriciteitsverbruik niet zoals een warmtepomp.

Vergeleken met andere verwarming maakt het niet zoveel uit of een specifieke elektrische verwarming erin zal slagen om 10 of zelfs 20% te winnen op de verliezen. Zelfs als de elektrische verwarming een beter rendement heeft volgens de meter, is de factuur nog veel hoger. Er is dus geen reden om jouw verwarmingsketel buiten te gooien voor een elektrische mirakelverwarming.

Als je al elektrische verwarming hebt, denk dan twee keer na voordat je een peperduur elektrisch toestel koopt dat je grote besparingen belooft. De mogelijkheden tot winst ten opzichte van jouw bestaande installatie zijn immers klein of zelfs onbestaande en de hoge prijs van deze verwarmingstoestellen, soms enkele honderden euro's, zal niet worden terugverdiend. En als je elektrische verwarming koopt voor € 1000 of € 2000 per toestel, verlies je het grootste voordeel van elektrische verwarming, namelijk de lage installatiekosten! Volgens ons zou je voor een directe elektrische verwarming van 2 kW niet meer dan € 50 tot € 200 excl. btw moeten betalen.